keskiviikko 7. elokuuta 2019

Kassi, reppu, laukku, vyölaukku ym.


Uusin hankintani erilaisten tavaroiden mukana kuljettamiseksi on vyölaukku. Kyseessä on joustavasta kankaasta valmistettu, kaksi-lokeroinen, vetoketjulla suljettava, vyötärölle lukittava tavaroiden kuljetusväline. Se piti ihan vartavasten käydä Halikossa sijaitsevasta isosta tavaratalosta ostamassa. Siinä tarvittavat avaimet, puhelin ja nenäliina kulkee mukana iltakävelyllä tai torikahvilla.

Olin harkinnut vyölaukun hankkimista siitä lähtien, kun viime vuoden keväällä olimme Eduskuntataloon tutustumassa ja meidän oppaalla oli kaunis valkoinen vyölaukku. Ajattelin silloin, että jos valtakunnan ykköspaikalla voi kulkea sellaisen kanssa, niin miksei Salossakin. Ajattelin ihan itse tehdä sellaisen. Hankin jo soljetkin Puuilon avajaisista. Mutta sitten ystäväni esitteli omansa ja hinnan kuultuani en enää suunnitellut itse tekeväni.
Kuvassa Vyölaukku lastattuna puhelimella, avaimella  ja pikkurahakukkarolla
(Vyölaukku lastattuna puhelimella, avaimella
ja pikkurahakukkarolla)


Tavallisesti kaikenlaiset tavarat kulkevat mukanani toisessa kahdesta repustani. Ruokaostoksille suuntaan varustettuna isommalla punaisen kirjavalla repulla. Muuten minulla on mukanani 20-vuotias musta nahkahihnoilla varustettu reppu. Näillä apuvälineillä tavarat kulkevat mukana vaivattomasti ja olkapäät pysyvät tasapainossa.

Kouluaikana oli hienouden huippu, kun sai ihan olkalaukun vihreän kuluneen kangasrepun tilalle. Sitä olkalaukkua sitten kannettiin kouluaika, vaikka reppu olisi ollut käytännön kannalta kätevämpi.

Repun historiasta löytyy esivaihe eli tuohikontti, jonka sivistyssanakirja määrittelee näin; Koivun kuoren pintakerroksesta eli tuohesta valmistettu reppu.

Tuohikontissa entisajan ”reppumiehet” kuljettivat tavaroitaan mukanaan tilapäistöitä etsiessään. Nykyajan reppumiehet ovat vakituisen väen rinnalla työskenteleviä toisen firman palveluksessa olevia ammattimiehiä. 
Kuvassa Reppuja
(Reppuja)

Nykyään on saatavissa useampaan tarkoitukseen tarkoitettuja kasseja, laukkuja, reppuja, vyölaukkuja jne. Itse en kerää laukkua joka tarkoitukseen tai vain siksi, että laukku olisi muotiväline. Kaapista kuitenkin löytyy suurimpiin juhliin tarkoitettu hopeankiiltävä pussukka, jossa juhlan aikana tarvittava rekvisiitta kulkee mukana. 
Kuvassa valkoinen laukku
(Juhlassa mukana)

Retkellä repussa kulkevat kätevästi termospullo, retkieväät, vesipullo, hyttyskarkote tai mitä nyt itsekukin retkellä ollessa kuljettaa mukanaan. Sangen käteviä ja tarpeellisia kuljetusvälineitä kuitenkin.
 Eila





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti