keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Saavuttavatko verkkopalvelut kaikki?


Verkkopalveluihin on astunut voimaan saavutettavuuslaki 1.4.2019 alkaen. Oletko sinä miettinyt, mitä se tarkoittaa tai mitä se voisi tarkoittaa esimerkiksi yhdistysten koti- ja facebook-sivuilla? Laki koskee ensisijaisesti verkkopalveluja tarjoavia tahoja, kuten kaupunkeja, seurakuntia ja virastojen ja muiden sellaisten tahojen sivustoja.

Saavutettavuus on kuin esteettömyys fyysisessä ympäris-tössä. Saavutettavuus on esteettömyyttä verkkopalveluissa.

Verkkopalveluiden tarjoajan tulisi ottaa huomioon erilaiset käyttäjät. Kaikki verkkopalveluiden käyttäjät eivät ole samanlaisia. Joku ei kuule, joku ei pysty käyttämään hiirtä tai joku näkee huonosti.


Saavutettavilla sivuilla kaikkien on mahdollista toimia. Kokeilepa tehdä joku päivitys, vaikka omaan facebookiin, saavutettavassa muodossa. Silloin tulisi huomioida, että kuvissa on kuvailutulkkaus eli kuva on selitetty auki. Tekstin lisäksi tulisi olla kuva ja äänen lisäksi teksti. Facebook toimiikin jo melko hyvin esteettömästi, joten hiiren käyttö ei mitenkään ole välttämätöntä.

Sivujen rakenteen tulisi olla esteetön ja helppo. Näihin sivujen rakentamisiin löydät useastakin eri paikasta lisätietoja. Vuonna 2018 on perustettu saavutettavuustiimi, joka toimii ELY-keskuksen alaisuudessa. Siellä on hommissa sellaisia ihmisiä, jotka osaavat vastata kaikenlaisiin kysymyksiin saavutettavuuteen liittyen. Sieltä saa myös ohjeita ja ohjeistuksia saavutettavien verkkopalveluiden kehittämiseen ja rakentamiseen. Lisäksi saavutettavuustiimi seuraa saavutettavuuden noudattamista mm. pistokokein.
Saavutetaan toinen toisemme!
                                                         Päivi

PS.  Täältä lisäselvennystä sosiaalisen median 
        saavutettavuudesta:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti