lauantai 13. huhtikuuta 2019

Tosi jännitystä!


Tapauksesta on vierähtänyt kuusikymmentä vuotta. Puolisoni kanssa eleltiin Nummen Osuuskaupan Hyrsylän myymälässä. Vaimoni toimi myymälänhoitajana siinä myymälässä. Myymälä oli perustettu ns. vanhan Ykköstien varteen.  Silloin jo puhuttiin Hyrsylän mutkasta. Nimitys johtunee siitä, että tämä Ykköstie tekee mutkan Karkkilaan johtavan tien risteyksessä. Nykyisin tien oikaisun vuoksi mutkaa ei edes huomaa. Siitä on melko suora ja leveä tie Saukkolan asutuskeskukseen. Vanhan tien osuus alkaa Saukkolasta Lohjalle vievän tien risteyksestä. Tie kiemurtelee mm. Aira Samulinin ateljeen ohi. Ikinuori Aira sai varmaankin liikeidean Karjalan Hyrsylän mutkasta. Siellä oli hänen syntymäkotinsa. Hän on tehnyt Hyrsylän mutkan tunnetuksi yrityksellään. Airan tiluksien jälkeen matka jatkuu noin puolentoista kilometrin jälkeen sen ajan Hyrsylän mutkaan. Siihen aikaan oli tapana, että pieni kylä ansaitsi vähintään kaksi kauppaa, niinpä Osuuskauppa kilpaili K-kaupan kanssa. Tosin Osuuskauppa rakennutti Saukkolaan uutta myymälää. Mutkan myymälä eli viimeisiä kuukausia.

Kuka siellä, mitä asiaa?

Työsuhdeasuntomme oli kaupan seinän takana ja sieltä pääsi suoraan myymälän puolelle. ”Tavaratalomme” valikoimaan kuului kumiteräsaappaista Lauantaimakkaraan. Valikoima oli sekalaista, ehkä se kattoi kuitenkin sen ajan tarpeet.

Kesäpäivät lyhenivät ja yöt pimenivät. Lämmintä kuitenkin riitti. Oli aika hieno hetki, kun kävimme iltapesulla jokirannassa. Muuta mukavuuslaitosta ei asumiseen kuulunut. Oli miellyttävää pulahtaa jokiveteen. Kuuman veden lämmitimme isossa padassa. Pyykinpesukin oli ”romanttista” pyykkipaljuineen.

Tuli tuosta mieleeni nurinkurinen juttu. Uudisrakennukset jokien varrella kun saivat siitä oman luonnonmukaisen ”klosettinsa” eli ”sisäwc:t”. Varmaan myöskin uintijokemme rannoille oli tehty uudisrakennuksia vessoineen. Me alavirran puolella sitten uimme ”mausteisessa vedessä”. Se oli sitä kehitystä se.

Kop-kop-kop.  Kahden aikaan aamuyöstä asuntomme oveen koputettiin. Kun tajusimme mistä oli kysymys, oveen koputetaan, kuka ja millä asialla? ”Et avaa ovea”, vaimoni sanoi. Menimme molemmat keittiön puolelle. ”Kuka siellä, mitä asiaa”, sanoin koputtajalle. ”Olen tullut yhden junalla, saanko soittaa Suomelan taxille”.   Pusulan puolella oli sen niminen kylä, mutta se oli monen puhelinkeskuksen takana. ”Minä voin soitaa lähimmälle autoilijalle”, vastasin. Vaimoni vannotti, etten avaa ovea, häntä pelotti siksi paljon.  Oven takana kuului keskustelu. ”Ei ne avaa”.  Nyt minunkin itsesuojelu vaistoni heräsi.  Eivät taida olla oikealla asialla, ettei vain olisikin pahat mielessä. Sanoin soittavani auton, mutta en Suomelasta, se on liian monen keskuksen päässä. Niinpä soitin Saukkolan taxin ja ilmoitin asiasta, että auto on hetken päästä täällä.


Auto tuli, mutta asiakkaat olivat häipyneet kuin tuhka tuuleen. Yhdessä katselimme kaupan nurkat ja maastot, ei ristin sielua missään. Yhdessä kummasteltiin tapausta. Taksimieskin oli sitä mieltä, että taisi olla muut mielessä. Oliko tarkoitus hankkia tavaraa halvalla ja myydä kalliilla? Taisi vaimoni olla oikeassa, kun kielsi minua avaamasta ovea. Saatoimme hyvinkin pelastua ruhjeilta.

Oudoksi asian teki vielä etäisyys lähimmälle asemalle. Lohjan Muijalassa junat kyllä pysähtyvät, mutta millä miehet olivat tulleet Hyrsylän mutkaan? Oudon aavistuksen sain, kun koputtaja kertoi olevansa yksin. Kuitenkin kuulin keskustelun oven takaa.

Arvatkaa tuliko uni silmään sinä yönä. Luulen, että arvasitte heti oikeaan. Siis täysin oikein ensi yrittämällä. Tosi hyviä olette arvaamaan, nyt päivä on teidän.

Tuosta tapauksesta tuli mieleeni, että minkälaisiin tilanteisiin taksien kuljettajat saattavat joutua. Siihen aikaan vielä tämä ammattikunta sai olla suhteellisen turvallisin mielin. Kauppamurtoja on tehty kautta aikojen. Laki tietääkseni on muuttunut jonkin verran. Tunnen yhden kollegan, joka varustautui ottamaan vastaan kutsumattoman vieraan. Hän oli kärsinyt taloudellisia tappioita usein tehtyjen murtojen takia. Varkaat sattuivatkin tulemaan ”töihin”. Kauppias yllätti hänet. Käskytys ei mennyt perille vaan ko. ”työmies” tuli uhkaavasti päälle. Kauppias vastatoimena puolusti itseään liian voimallisesti. Kauppias sai tuomion tästä ja murtomies pääsi kuin koira veräjästä. Murtomiehellä oli kaikenlisäksi näyttelijän taitoja, hän osasi näytellä selkään saanutta hyvin.
                                                                                     Niilo
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti