keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Salo


Monet kuutiot on Salon joessa virrannut vettä, kun Salosta tuli kaupunki v. 1960, Salohan oli kauppala vuodesta 1887, kun se erotettiin Uskelasta, joka on meikäläisen syntymäkunta, joka sitten liitettiin Salon kaupunkiin vuonna 1967. Vuonna 2009 sitten tuli tämä niin sanottu Suur-Salo, jolloin ympäristökunnat liittyivät, tai liitettiin Saloon, riippuu, keneltä kysytään.

Salolla meni aika mukavasti muutama vuosikymmen, kiitos elektroniikkateollisuuden. Teollisuutta on ollut paljonkin seudulla, liittyen raskaampaan metalliin, teräkseen ja maanviljelyyn. Salo oli jossain vaiheessa suurimpia maatalouspitäjiä Suomessa.

Elektroniikkaa alettiin tekemään jo 1920 luvulla, radiovastaanottimia. Salora oli nimenä tuttu ympäri maailmaa, nimi juontaa alkunsa, ensimmäistä tavuista Salo ja radio. Musta-valko -televisioita alettiin valmistaa vuonna 1956 ja sitä ennen Ula radioita vuonna 1953.  Ensi alkuun valmistettiin televisioita 150 kpl päivässä. Silloinhan ei televisioita ollut joka ”torpassa” kuten nykyään.  Salora alkoi valmistaa myös radiopuhelimia 1960 luvulla. No nehän olivat aluksi vain puolustusvoimille tarkoitettuja. 

Autoradiopuhelimien valmistus alkoi 1970 luvulla ja sen jälkeen sitten on jo isompi juttu, kun alettiin valmistaa näitä käsipuhelimia eli kännyköitä. Näistä tuli sitten maailmankuuluja, joista myös Salo sai mainetta ja kunniaa ja myös kaupungin kassaan mukavasti rahoitusta.

Sokeritehdas jouduttiin lopettamaan jo vuonna 2007, siitä on ”kiitäminen” EU. Se oli syksyisin se tuttu haju markkinoiden aikana. Monet sitä kiroili aina silloin, välillä kun sieltä tuli niitä ”tuoksuja” muitakin, vaikka ne olivatkin aika lyhytaikaisia. ”Hajut” tiesi kuitenkin kaupungin kassaan rahaa. Eivätkä ne olleet verrattavissa noihin selluhajuihin, jotka todellakin haisivat suoraan ”sille itelleen”.

Salossa on myös panostettu urheiluun. On jäähalli, uimahalli, 3 kpl 18-reikäistä golf-kenttää, (lajista en tiedä mitään) 2 keilahallia, urheilukentät ja -talot. Lajeina on lento- ja koripallo päässeet varmaan pisimmälle. Salon seudulta on monia urheilulupauksia lähtenyt maailmalle.


Kulttuuria löytyy Salossa, on teattereita, konsertteja, eri puolilla erilaisia luontokohteita.  Kesäisin tämä kuuluisa Salon iltatori. Siellä on esiintyjiä melkeinpä jokaiselle jotakin. Kirpputoreja myös monikymmenpäinen joukko. Salon tori on muutenkin mukava, siellä näkee tuttuja ja nyt jo muutaman vuoden on ollut kesäsunnuntaisia ohjelmallisia kahvihetkiä. Siellä pääsevät esiintymään paikalliset laulajat, soittajat.

Salossa on monta hyvää puolta. Aina löytyy parkkipaikka, asuntojen hinnat huokeampia, lyhyet matkat ja nyt tuntuu, että löytyy töitäkin monille jo. Ainahan on parannettavaa, mutta ajatukset täytyy yrittää pitää positiivisina, kyllä sieltä aina se valopilkku löytyy.

Kesä on tulossa.                     SiskoEi kommentteja:

Lähetä kommentti