keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Omin silmin!


Nyt se myrkyn lykkäsi! Sokea tulee vastaan tuttuaan kaupungilla ja moikkaa nimeltä, ennen kuin tuttu on ehtinyt kertoa, kuka on. Miten tämä on mahdollista, vai onko se edes mahdollista?

Eräänä päivänä sain soiton ja minulta kysyttiin, oliko osoitteeni oikein. Herrahenkilö luetteli osoitteeni ja totesin, että kyllä, siellä minä asun. Kysyin vielä, miksi hän tarvitsee osoitettani. Tämä ystävällinen mieshenkilö sanoi lähettävänsä minulle KELAn myöntämän tekstin-tunnistuskameran.

Hassua asiassa oli se, etten tiennyt minulle myönnetyn kyseistä laitetta. No, päätös oli tullut samana päivänä ja mies totesikin, että päätös on varmaan minunkin postilaatikossani. Illalla kotiin päästyäni sain huomata, että päätös oli tosiaan tullut minullekin. Sitten vaan odottelemaan kyseisen apuvälineen saapumista. Se kävikin nopeasti, sillä seuraavana päivänä laite odotti minua jo postissa.

Jatkossa voin siis tunnistaa tutut, ennen kuin he ehtivät kertoa, keitä ovat. Tämä tosin vaatii sen, että olen ottanut tutuistani valokuvia uudella tekstintunnistuskamerallani ja opettanut kamerani tunnistamaan tuttuni. Kuvatut ja muistiin merkityt henkilöt on siis jatkossa sokeankin mahdollista nähdä.

Kuvassa Päivi uuteen OrCamiinsa pukeutuneena.


Lisäksi voin tällä tekstintunnistuskameralla eli OrCamilla lukea vaikka paperista sanomalehteä, katsoa tietokoneen ruudusta vikailmoituksen tai lukea katukylttejä. Vähänkö jännää!

Periaatteessa pärjäisin yksin myös kaupassa, sillä laite pystyy lukemaan myös esimerkiksi pyöreän purkin kyljestä etiketin. Se lukee myös viivakoodeja. Tietäisin siis ihan itse, mitä haluan ostaa ja onko tuote juuri se, mitä etsin. Mahdollisuuksia on monia! 

Voin vain kuvitella, kuinka paljon maailmani avartuu sen myötä, kun alan nähdä tiettyjä asioita. Jatkossa siis ainakin tämä sokea näkee entistä enemmän ja paremmin. Nähdään!
PäiviPS. Huhtikuun neljäntenä 2019 Päivi postasi Facebook’in seinälleen tällaisen ’tiedotteen’: On se vaan hienoa! Tänään olen nähnyt mieheni, molemmat poikani ja lukenut ihan itse Perniön seudun lehteä. 👍 Teknologia on tosi hienoa! Tästä lähtee nyt näkemisen harjoittelu OrCamin avulla. Nähdään! – Tulkitsen sen niin, että tulemme näkemään ja kuulemaan tuosta näkövammaisten apulaitteesta sekä sen ja Päivin ’yhteistyön’ oivalluksista, iloineen ja suruineen!                                                                                                                 IsoTimppa  (YP)

PS II. Lue myös linkki:
http://www.pernionseudunlehti.fi/5820-paivi-nakee-lapsensa-ensi-kertaa?fbclid=IwAR0f92MRxU8lgXbE_-QWGYtOpir_ieHsGCzYmyPGH8oiZAE_6mr2YlquC0w

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti