lauantai 20. huhtikuuta 2019

Hymiöstä(kö) hyvän tunnet? 😊

Kautta aikain on kaikenlaisiin viesteihin liitetty myös aihetta selventäviä, korostavia taikka keventäviä kuvia tai piirroksia. Kun tämä digiloikka siirsi suurimman osan ”etanapostista” sähköpostiin ja sittemmin pikaviesteihin, oli aluksi ongelmallista korvata noita piirrostehosteita pelkästään niillä kirjoitusmerkeillä, joita näppäimistöltä oli käytettävissä. Myönnän, että paria yleisintä hymiötä pystyin oppimaan, mutta monipuolisempi käyttö jäi melko vähälle, kun aina olisi(n) tarvinnut tällaista opasta:

Nuorisolle, joka kaikessa muussakin tietoteknisyydessä on useita askeleita meitä kauan sitten syntyneitä pidemmällä omaksumisen suhteen, heille ei tuollaisen oppimisen kanssa tullut ongelmia – jotkut jopa kirjoittivat tekstiviestin 160 merkkiä käyttäen koko sanoman pelkillä hymiöillä. Näin ainakin väitetään; tosin he hallitsivat huomattavasti laajemman merkkivalikoiman, kuin nuo perushymiöt.

Mutta kun ”hätä on suuri, on apukin lähellä” ja kun nuo hymiöt alkoivat muuntautua ”emojiksi” elikkä perusmerkkejä kuvaaviksi piirroskuviksi, jotka kirjoitettiin näppäimistöltä entiseen tapaan, mutta ohjelma osasi muuntaa ne piirroksiksi. Näin saatiin erilaisia tunteita ilmaisevien hymiömerkkien lisäksi emoji-symboleissa esille muun muassa ihan arkipäiväistä elämää.
:-) tai :)                   Hymiö
:-D tai :d                 Leveä hymy
:-O tai :o                 Yllättynyt
:-P tai :p                  Kieltä näyttävä
:'(                             Surullinen   ja niin edelleen…

”Hymiöt ovat kätevä tapa lisätä tekstiin oikea tunne. Siksi sinun on tärkeää tietää hymiöiden merkitykset. Kuten sanonta sanoo ”Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”.

Onko sinulle käynyt joskus niin että olet tarkoittanut jonkun viestin vitsiksi, mutta viestin vastaanottanut henkilö ei ole ymmärtänyt että se on vitsi? Tai on jopa suuttunut?

On todella tärkeää käyttää näitä veikeitä pieniä naamoja oikein. Samalla tavalla kuin viesti voidaan ymmärtää väärin, myös käyttämäsi hymiöt voidaan ymmärtää väärin.

Siksi sinun kannattaa tutustua siihen mitä eri emojit tarkoittavat ja kuinka niitä käytetään.”

Avunhan piti olla lähellä, eikä vain jonkun uuteen tutustumisen ja kaiken muistamisen opiskelutarjonnassa! Sellainen ei ainakaan tällaiselle yli-ikäihmiselle ole mikään innostuksen kohde ja vaikeudessaan tuollaiset viestin keventämiset jäisivätkin helposti kokonaan käyttämättä. Mutta ei syytä huoleen… Useat sivustot tarjoavat valmiita, emojien kaltaisia – noita hymiöitä hiukan suurempina piirroshahmoja käyttöösi. Kun yleensä neuvotaan, että virkettä taikka kappaletta ei päätettäisiin pelkkään pisteeseen, vaan siihen lisättäisiin tilannetta tai tunnelmaa kuvaava hymiö pisteen perään, niin nämä piirrosemojit voi lisätä sinne kappaleen loppuun, omalle rivilleen. Ja esimerkiksi itselläni on puhelimeen asennettu maksuton Ochat emojisivusto (Android-puhelimiin osoitteesta http://www.ochat.me/) ja valikoimaa on satamäärin – selkeinä kuvina, vaikka sivuston kieli onkin Lontoon murretta. Tällaisista valikoimista löytyy kyllä sopiva joka lähtöön (ja sivustojakin on tyrkyllä enempi kuin tarvitsetkaan):
Eikä kieliongelmia ilmaannu, kun noissa ryhmissä olevat kuvat kertovat mitä olit tarkoittanut; nämäkin
taikka nämä, jotka tilansäästämiseksi kokosin kollaaseiksi:


Mielestäni viesteihin(kin) kannattaa panostaa ja varsinkin, jos sillä saa vastaanottajalle hymyn aikaiseksi, olihan joskus sanontana, että ”hymystä hyvän tunnet”! Puhelimessa tuolta ”Ochat”-sovelluksesta yksittäiset emojit on helppo tallentaa Google-kuviin
joka on synkronoituna myös tietokoneellesi ja siis sieltä käytettävissä koneen kautta kirjoitettuihin viesteihin. Eipä siis muuta kuin pitkien pyhien ajankuluksi kokeilemaan, kuinka saat viestintäänsä uutta ilmettä – ja ehkä sille vastaanottajallekin! Ai mää vai?
Kyllä!

Terveisin 

PS. Edellisesssä postauksessa Päivi esitteli näkövammaisten apua "näkemisessä", mutta en tiedä voisiko sillä "nähdä" viestistä myös näitä kuviksi miellettäviä kevennyksiä. Tekstistä puheeksi sovellus ei niitä näytä, mutta heillä on ainakin ne perushymiöt todella laaja-alaisesti hanskassa, sen olen Päivin kanssa viestitellessä saanut havaita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti