lauantai 23. maaliskuuta 2019

Lukemisen monet muodot


Yhtenä vapaaehtoistyön projektina minulla on kirjastokorppi. Kirjastokorppi on lapselle lukemiseen kannustavien tahojen verkosto, johon kuuluu enimmäkseen Kemiönsaaren ja Salon väkeä niin kirjastomaailmasta kuin muualtakin.

Tämän kevään näyttely pidettiin Salon pääkirjaston kirjatorilla 4.3.2019-23.3.2019, mutta TÄNÄÄN 23. PÄIVÄ VIELÄ EHTII MUKAAN "Lukemisen eri muodot -näyttelyyn"! Mitä se tuo sinulle mieleen? Miten sinä luet? 

Näyttely valottaa esimerkiksi juuri valtion erityiskirjaston, Celian palveluja. Aiemmin Celia toimi vain näkövammaisten erityiskirjastona. Nykyään sen palvelut on suunnattu lukemisesteisille, joita on todella paljon. Lukemisen esteet voivat olla moninaisia: näkövamma, dysfasia, lihasrappeumasairaudet… Mikä tahansa sellainen syy, jonka takia ihmisen on vaikea lukea itse tai pitää tavallista kirjaa kädessä. Hieno palvelu!

Lukemisen monet muodot tuovat esiin näyttelyn aikana esimerkiksi näkövammaisille lapsille suunnattuja koskettelukirjoja. Mikä on koskettelukirja? Mistä niitä saa? Kuka niitä tekee? Celian kautta voi tilata koskettelukirjoja näkövammaisille lapsille. Niitä voi tilata myös näkövammainen vanhempi, joka haluaa lukea itse näkevälle lapselleen.

Koskettelukirjoista on valtava pula jatkuvasti. Jos kiinnostut koskettelukirjan tekemisestä, löydät ohjeet siihen Celian sivuilta. Kirjojen materiaalien tulee olla pestäviä tai pyyhittäviä, materiaalien on oltava kestäviä ja sivujen ompelemisesta ja numeroinnista on tarkat ohjeet. Koskettelukirja on ilo lapselle! Se auttaa näkö- tai kehitysvammaista lasta hahmottamaan maailmaa kolmiulotteisesti, jos maailmaa ympärillään ei voi nähdä.

Lisäksi lukemisen monet muodot-näyttely tuo esille eri kieliset ja selkokieliset kirjat. Toivottavasti kävit itse tutustumassa näyttelyyn Salon pääkirjastossa, ja huomasit, miten monella tavalla lukeminen on mahdollista. Kirjastokorppi-näyttely jatkaa ensi vuonna lähes samalla teemalla.
                                                       Päivi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti