keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

JUURET


Lomailimme lasten kanssa hiihtolomamme pohjoisessa, isäni luona. Lapsuudenkotini on samassa pihassa mummulani kanssa. Mummulassa asustelee yksinään mummuni, lähes 90-vuotias tervaskanto. Pääsin lomalla taas hetkeksi hänen hurmaavaan seuraansa.

Kun tulimme pohjoiseen, mummu lämmäytti leivinuunin ja leipoi meille pikkupullia, jokaisen meidän herkkua. Hän kattaa kahvipöytään kauniit ruusuastiastonsa, unohtamatta lapsia, hekin saavat juoda samoista vierasastioista. Pakkasessa on aina lapsille eskimopuikkoja ja ruusukuppiin saa kokista tai kahvia, ihan miten mieli tekee. Vuosikymmenten saatossa hän on kerännyt pikkuleluja, joita lapset saavat leikkeihinsä siellä ollessamme. Lapseni halaavat vanhaa mummua mennentullen, pientä vanhaa naista, yhtä tärkimmistä elämääni vaikuttaneista naisista. Lapseni, hänen lastenlastenlapsensa, kasvavat jo ohi hänestä. Se naurattaa sekä lapsia, että mummuani. Silti yhä, hän jaksaa juosta lasteni kanssa sekä ihmetellä maailman pienimpiäkin ihmeitä.


Katsoessani häntä, mietin, kuinka onnekas olenkaan ollut saadessani pitää hänet näin pitkään. Hän on viimeinen jäljellä oleva isovanhempi, joka minulla on. Lapsenikin ovat saaneet tutustua häneen, siitä olen erityisen onnellinen. Lomalla vietimme monta kahdenkeskistä hetkeä jutellen kaikenlaisista asioista. Hän kertoi elämästään. Osa minulle jo tuttuja tarinoita, osa asioita joita hän ei ole aiemmin kertonut. Mukavia muistoja, osa ehkä kipeitäkin. Onneksemme hän on pystynyt elämään kotonaan myös vanhuutensa. Nykyuutiset ovat nostattaneet niskavillojani, miettiessäni kuinka monen omaiset ovat joutuneet elämään kauheuksien keskellä. Siinä havahduin ajatukseen, kuinka elämä on nopeasti vierinyt. Minä keski-ikää lähestyvä aikuinen nainen ja elämää jo pitkään nähnyt isoäitini.


Viimeisenä lomailtanamme istuimme hänen luonaan vielä. Junamme lähtee seuraavana aamuna klo 05.50. Katsoin häntä tarkemmin, kuuntelin taas herkemmin, aivan kuin olen viimeiset vuodet tehnyt. Omat elämäni tuomat haasteet ovat saaneet ymmärtämään yhä selkeämmin elämän rajallisuuden. Katson, kuuntelen ja kosketan joka kerta kuin tekisin sen viimeisen kerran. Se on keinoni selvitä seuraavaan lomaani. Halauksia, pitkiä ja rakkauden lämpöisiä vaihdetaan ennen lähtöämme. Hän toivottaa turvallista kotimatkaa, niinkuin aina ja minä pyydän häntä pitämään huolta itsestään ja varomaan liukkaita pihoja. Heipatamme ja kerron, että tulemme taas kesällä lomalle, että näemme silloin. Mummu jää rappusille katsomaan peräämme ja ennen kuin suljen lapsuudenkotini oven perässäni, vilkutan hänelle vielä kerran. Aamulla junalle lähtiessämme, näen hänen lukevan sanomalehteä keittiössään, niinkuin aina näiden vuosikymmenien saatossa.

Mielessäni esitän toiveen, että hän voisi tulla taas seuraavalla lomallamme pihalla meitä vastaan halaamaan ja kertomaan kuinka mukavaa onkaan taas saada meidät lomalle pohjoiseen.
                            Tanja1 kommentti: