keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Vaari eli isoisä muistelee


Tässä muinoin kirjoittelin dokumentista (eli murteella sanoen ”rokumentista” – kas kun joskus oli tuo d-kirjain vähän outo lausuttavaksi ääneen). Kaikilla on oma muistojen dokumentti. Aika usein nämä muistot on tallennettu vaikkapa pahviseen kenkälaatikkoon, mutta entisajan tallelokero oli ja on yhä edelleenkin valokuva-albumi. Tämän albumin vahvistaminen pienellä lyhyellä tekstillä tekee siitä vieraan näkökannalta katsoen elävän dokumentin eli tarinan. Ilman tekstiä kuvat saattavat olla pelkkiä kuvia henkilöistä tai maisemista. Toki kuvan omistaja saattaa tietää mistä tapahtumasta on kulloinkin kysymys. Ehdottomasti kuvat kannattaa siirtää kenkälaatikosta albumin sivuille kalenterivuoden mukaiseen järjestykseen. Pieni selostus kuvan viereen, mistä on kysymys. Tällaisen albumin parissa myös vieras katsoja viihtyy. Hän nauttii kuvien antamasta tiedosta.

Itse en ole tehnyt näin hyvää albumia omistamastani kuvista, mutta olen tutustunut ja viihtynyt sellaisista dokumenttialbumeiden tarjonnasta. Kuvien tarina on nautinnollista.

Tietokonetta apuna käyttäen ystäväni on koonnut kuvistani muutaman kuvakirjan selostuksineen. Hänellä on taitoa ja silmää kuvakirjan tekemiseen.

Tähänastisen tekstin aiheen sain katsellessani valokuvataulua seinälläni.  Sillä on minulle oma merkitys menneestä hyvästä ajanjaksosta elämäni varrelta. Jokainen isovanhempi tietää lastenlasten merkityksen elämässä. Niin myös tämä seinätaulu tuo muistoja ja tarinan kuvan tapahtumista.

Kuva kertoo, kuinka sain olla vaarin tärkeässä toimessa 1995. Eläkepäivät olivat keväällä alkaneet, joten nyt oli aikaa omistautua kahden vesselin toiveiden toteuttajaksi. Tai oliko kuitenkin kysymys siitä, että minä sain pojista retkivetäjän. Joka tapauksessa tunsin Salon talousalueen mielenkiintoisia kohteita, jotka saattavat kiinnostaa 7 ja 4 -vuotiaita miehenalkuja. Kerroin heille jotakin Teijon alueesta, mutta jätin paljon kertomatta. Pojat kotonaan olivat tottuneet järvimaisemiin, joten sellaiset eivät heitä erikoisesti kiinnostanut. Enempi heitä kiinnosti ehkä Märyn mäntymetsät ötököineen. Teijolle meno sai kuitenkin vastustusta. Joka tapauksessa ”nujersin” vastuksen ja niin tehtiin tarpeelliset hankinnat. Eväät ja lierot tykötarpeineen ja senkun menoksi. Pojat vaikenivat eli olivat niinkuin ”perseeseen” ammuttuja mielensä pahoittajia. Vaari väkisin vie jonkun järven rannalle ja Märynummelle jäi uudet kaverit rannalle ruikuttamaan. Asun alueella, jossa voi harrastaa uintia, kuntopolkuja, hiihtoa eli asuinalue on sopiva aktiiviliikkujalle. Mainostan, että kotini on hiihtostadionin välittömässä tuntumassa.

Poikien silmät kirkastuivat, nähtyään minkälaiseen paikkaan oltiin tultu ja mihin ollaan menossa. Tutustuimme nimittäin alueen retkeilykartan avulla kohteeseen. Auto parkkiin, reppu selkään, mato-onget olalle ja rantapolkua pitkin menoksi, siinä retken alkuvalmistelut. Hieman sain toppuutella poikia menohaluissa. Kivet ja juurakot polulla kallionkoloineen saattavat olla kohtalokkaita tapaturman suhteen. Olen kuitenkin aika vapaan kasvatuksen kannalla, kun on kysymys menohaluista. Siinä ne keuhkot vahvistuvat ja voiman lisääntyminen huomaa silmillä.

Hauskin menomatkan osuus olivat kuitenkin pitkospuut suotaipaleella.  Ötökät kiinnostivat tavattomasti poikia. Sitä itsekseni ihmettelin mistä kiinnostus juontaa.  Ehkä televisio on edesauttanut siinä suhteessa tiedon saantiin. Ikäkausi muutenkin suuntautui dinosaurusten tutkimuksiin ja niiden piirtämiseen. Pojilta olen saanut oppitunteja hirmuliskoista. Niiden ravinnon hankkimisista lähtien on lihansyöjiä sekä kasviksia nauttivia liskoja.

Laavulle tultaessa yhdessä tehtiin makkaran-paistotulet. Minulle tuli kirvesmiehen työt. Metriset halot piti pokasahalla pätkiä ja kirveellä löin pöllin päähän kuin salama konsanaan. Salama kuulemma ei lyö kahta kertaa samaan paikkaan. Halkesivat ne pöllit kuitenkin jostakin syystä. Monta sylyllistä pojat olivat puita laavulle kantaneet. Ei aikaakaan, kun tuli loimusi ”kourussa”. Palovaroitus ei ollut voimassa.

Molemmat pojat osasivat uida. Taidosta he saavat kiittää vaariaan.  Tosin lammen vesi ei ollut mitenkään erikoisen houkuttelevaa limaisuuden takia. Sen sijaan ahven oli nälkäinen. Matoa ei koukussa ollut juuri nimeksikään niin kissankalat oli hankittu.

Oikeastaan tämä muistelu sai minut tarttumaan kynään. Retkikuva muistutti tapauksesta, jonka kertoi laavulle vaeltanut nuori mies. Hän kaiveli myös eväät esille ja laittoi niin sanotusti kahvipannun tulelle. Veden hän oli ottanut pulloihin purosta matkan varrelta. Pannu täyteen purovettä ja odottelemaan sen kiehumista. Nuotiopaikka oli varustettu telineellä johonka pannun voi laittaa. Siinä hän selitti miksi vesi ei ollut järin puhtaan näköistä. Kirkasta se oli minun mielestäni, mutta sangen roskaista. Oikea retkeilijä ei pienistä epäpuhtauksista välitä. Siinä kahvinvalmistusta odotellessaan kaveri kertoi syksyisestä kanoottiretkestä, jonka lankomiehen kanssa olivat kokeneet.

Lapin maisemiin matka oli suuntautunut. Tarkoituksena oli nautiskella ruskasta ja kanoottimatkasta. Jääriitettä oli aamuisin jokivarrella. Koski oli käydä heille kohtalokkaaksi. Molemmat olivat melontaan tottuneita. Lasikuituinen kanootti ajautui kahden kiven väliin. Ilmeisesti siinä tapahtui arviointivirhe ja siksi kanootti poikittain keskelle koskea. Seurauksena oli kanootin katkeaminen kahtia (kajakki on se luukullinen ja nyt puhutaan inkkarikanootista joka katkesi). Uintireissu siitä tuli. Pelastusliivien varassa miehet pääsivät rantautumaan. Virta vei varusteet mukanaan ja he likomärkiä joen väärällä puolella.

Avunhuudot ei pitkälle korvessa kuulu. Auto ja varusteet joen vastakkaisella rannalla; tilanne epätoivoinen, miten selvitään märissä vaatteissa ilman tulentekovälineitä? Miesten onni oli, että he kuulivat aseen eli haulikon pamauksen alajuoksulta päin. Apua huutaen ja ravia laukausta kohti. Metsästäjän he tavoittivat onnen kaupalla. Tällä oli vene jokirannassa ja metsästäjän majalle ei ollut pitkä matka. 

Tuurin kauppaa tässäkin tapauksessa. Oli huonoa tuuria, mutta hyvä tuuri sai voiton.

Ehkä opimme tapauksesta sen, että pitää koskenlaskua harjoitella lämpimillä vesillä ja tulentekovälineet varmalla tavalla mukaan. Vahinko ei tule kello kaulassa. Paitsi Pärssisen pässi, se liikkuu kellokkaana. Ja tämä voi puskea vauhtia persuuksille.

Suosittelen Teijoa vaellus- ja retkeilypaikkana. Siellä on monipuolista toimintaa.  Meinasi unohtua. Seuravana aamuna huvikseni sanoin pojille. ”Lähdetäänkö Teijolle”?  JUU oli kuoron vastaus! Sinne sitä taas lähdettiin…
                                                            Niilo





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti