keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Ämpäri

Ämpäri on joka talouden tärkeä kapine. Lapsuudessani ämpärit olivat sinkki- tai emalipinnoitettuja ja metallista valmistettuja. Ne olivat nimettyjä käyttötarkoituksen mukaan. Esim. laskiämpäri oli ruuanjätteitä varten, maitoämpärissä säilytetiin maitoa, lypsyämpäriä käytettiin lehmien lypsyssä. Muistaisin, että laskiämpäri oli sinkitty, lypsyämpäri emaloitu. 

Laskiämpäri (nykyään nimeltään Biojäteastia) käytiin tyhjentämässä sikojen kaukaloon. Laski ei kuitenkaan ollut sikojen pääravinto, vaan jo silloin meillä oli viljapossuja. Meillä oli emakkosikala, eli pienet porsaat myytiin pois. Emakon poikiminen oli aina jännittävä tapahtuma, jota me lapset saatiin pienestä pitäen seurata. Niinpä minäkin pääsin kätilöksi jo kymmenvuotiaana. Vanhemmat eivät olleet kotona, kun pikkupossu tuli maailmaan. Sikakarsinan viereen oli varattu rättejä valmiiksi porsaiden puhdistusta varten. Myös sivuleikkurit oli varattu karsinan aidalle. Niinpä tiesin mitä tehdä, kun possu syntyi. Annoin napanuoran kuivua sillä välin, kun puhdistin possun ja leikkasin sen kulmahampaat. Napanuoran leikkasin myös sivuleikkureilla. Sitten siirsin pikkupossun emonsa nisälle, johon se tarrasikin kiinni oikein kunnolla. Muutama possu ehti syntyä ennen kuin isä tuli kotiin. Sain sillä kertaa kiitosta vanhemmiltani, vaikka siihen aikaan kiitosta ei lapsille paljoa jaettu. Vaarana oli nimittäin, että lapsesta tulisi ylpeä.

Ämpäri ja Vainion liikenteen vanhin menopeli

Ämpärinjakotilaisuuksia pyrin välttämään. En viihdy kovin väkirikkaissa tilaisuuksissa. Viime kesänä eräänä iltatori-iltana oli paikallinen linja-autofirma Länsirannassa jakamassa ämpäreitä. Heillä oli myös arvonta, jossa pääpalkintona oli heidän uuden Vip-autonsa saanti päiväksi käyttöön. Lähdimme ystäväni kanssa osallistumaan arpajaisiin. Ilomme oli suunnaton, kun havaitsimme, ettei kaikkia ämpäreitä ollut vielä jaettu.

Niin mekin saimme kauniit keltaiset ämpärit, joihin oli pohjalle laitettu paikallisliikenteen aikataulut ja muutama namu. Osallistuimme arpajaisiin ja lähdimme toriostoksille. Ostamamme vihannekset oli kiva kantaa kotiin ämpärissä. Käytössä ämpäri on ollut terassilla täynnä auringonkukkia. 


Nyt se on varastossa odottamassa ensi kesää. Jos vaikka sille löytyisi käyttöä marjaämpärinä.

 Ämpärillinen auringonkukkia

Ämpäristä on kehitetty eri tarkoituksiin soveltuvia muotoja. Itselläni on tuon perinteisen kartio-lieriön lisäksi siivoamiseen tarkoitettu moppiämpäri, jossa on mopin kuivaamiseen tarkoitettu ritilä. Sillä kylpyhuoneen siivoaminen onnistuu polvia kastelematta. 


Ämpäri on yksi kotiemme tärkeimmistä kapineista. Pitäkäämme huoli ämpäristämme myös, kun sen aika on ohi. Älä jätä ämpärinraatoa luontoon, vaan hoida se jätehuollon hoteisiin jatkojalostusta varten.
                  Eila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti