lauantai 10. marraskuuta 2018

Kelaa vähän, KELA!

Nyt kyllä tarvitsisin tukiopetusta matematiikasta. Olen viime päivinä pohtinut ja pyöritellyt päässäni Kansaneläkelaitoksen kilpailutuksen tuloksia. Ei vaan mene omaan jakeluun, joten päätin avautua ja kysyä teiltä, löytyisikö selitys.

Hommahan meni siis niin, että Kansaneläkelaitos KELA ilmoitti kilpailuttavansa jälleen kuntoutusta tuottavat yritykset. Selvää oli, että nyt ammutaan kovilla: hinta ratkaisee palveluntarjoajan 80 % ja laatu merkitsi vain 20 %. Ja tässä tullaan tähän matematiikkaan, jota minä en ymmärrä.

Fysikaalinen hoitolaitos, joka on tuottanut minulle KELAn vaikeavammaisille suunnattua lääkinnällistä kuntoutusta lähes 20 vuotta, ei enää voi tuottaa tätä palvelua minulle. Hinta oli 10-14 euroa kalliimpi kuin Salossa. Juu, tämän vielä ymmärrän. Halvempi se on Salossa, mutta…

Jatkossa minun on siis
a) etsittävä uusi fysioterapeutti,
b) käytettävä kuntoutukseen enemmän aikaa ja
c) matkustettava 25 kilometrin päähän
     kuntoutukseen viikoittain.

Enhän minä tunne salolaisia fysioterapeutteja. En kuitenkaan epäile, etteivätkö he olisi ammattitaitoisia. Kuulemani mukaan Salon seudulla tarjottava fysioterapia on korkealuokkaista, joten siinä mielessä palvelun tarjoajalla ei ole väliä. Perniöläinen fysioterapeutti on kuitenkin tuttu 20 vuoden ajalta. Siinä on puhuttu monet asiat, itketty ja naurettu useaan kertaan. Terapeutti on tuttu ja tietää juuri minun ongelmani, henkilökohtaisen elämäni asiat ja osaa priorisoida hoitotarpeeni.

Tällä hetkellä menen 7 minuuttia kuntoutukseen eli edestakaiseen matkaan on varattava noin 15 minuuttia. Jatkossa matkoihin on varattava ainakin se tunti. No, eihän vammaisella ihmisellä toki olekaan muuta kuin aikaa, joten sehän voi hyvin matkustaa kilometrien päähän taksiuudistuksen jälkeen enemmän tai vähemmän luotettavalla KELA-taksilla. Niin, eihän vammaisilla ihmisillä ole muuta elämää.

Otetaanpa esimerkki, jossa minun tulisi olla kotona ottamassa esikoululaista vastaan tiettynä aikana. Jos KELA-taksi ei tule ajallaan, on esikoululainen yksin kotioven takana. Kenen vastuulla hän silloin on? Minullakin saattaa olla sovittuna jokin meno, jossa on oltava sovittuna aikana. Myös meillä vammaisilla ihmisillä on ELÄMÄ. Se on tasan yhtä arvokas kuin vammattomankin ihmisen elämä.

Ja sitten se matemaattinen probleema! Nyt KELA ei maksa minulle mitään korvausta kuntoutusmatkoista. Jatkossa KELA maksaa kuudesta ensimmäisestä kuntoutusmatkasta 30 euroa jokaisesta, koska maksan itse 50 euroa omavastuuta jokaisesta reissusta. Ensin herää kysymys, onko minulla 775,27 euron takuueläkkeellä varaa siihen, että maksan 300 euroa (KELA-kuljetusten katto) 6 viikon aikana. Tiukoille vetää…

Mutta, kun olen maksanut omavastuuosuuteni 300 euroa, KELA maksaa jokaisesta kuntoutusmatkastani 80 euroa. Sitten on vielä erikseen pyörätuoliasiakkaat, joista KELA maksaa pyörätuolin avustamisesta 14,04 euroa suuntaansa. Näin ollen matkan hinta nousee jälleen… Lisäksi pyörätuoliasiakkaan kiinnittäminen turvallisesti invataksiin vie enemmän aikaa ja mittari raksuttaa… Voidaan siis laskea, että pyörätuoliasiakkaan matka invataksilla on vähintään 30 euroa kalliimpi kuin tavallisella henkilöautolla suoritettu KELA-matka. Siispä lasken oman kuntoutukseni hinnan…

40 kuntoutuskertaa vuodessa perniöläisessä fysioterapiassa tutun fysioterapeutin luona maksaa KELAlle 2800 euroa. Uusi palveluntarjoaja Salossa maksaa KELAlle vähintään 5140 euroa. Missä se säästö siis on??? Tässä tarvitsen nyt apuanne, hyvät matemaattiset lahjakkuudet!

Tämähän ei tokikaan ole pelkästään Salossa ilmennyt ongelma, vaan kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. Tässä palaa sekä aikaa, että rahaa, joka on veronmaksajien kukkarosta kaivettu. Siksi tämä asia koskee myös sinua, ei ainoastaan vaativaa, lääkinnällistä kuntoutusta saavia!

Pyydän saada vielä huomauttaa, että minä en ole ainoa KELAn asiakas. Meitä on useampi Perniössä ja Särkisalossa. Lasketaanpa vielä vähän…

Tämä seuraava laskentakaava koskee vain niitä tapauksia, joissa on yksi asiakas. Jos kuntoutusta tehdään kotikäyntinä, on korvaus 50 % suurempi palvelun tuottajalle 35 kilometriin (edestakainen matka) asti. Nämäkin kilometrit paukkuvat yli, jos fysioterapeutti tulee Salosta. Tällä hetkellä siis perniöläinen palveluntuottaja ottaa kotikäynnistä niin Perniössä kuin Särkisalossa 50 % enemmän (4200 euroa). Mikäli palveluntuottaja tulee Salosta, hän ottaa Perniöön tullessaan 70 % (4760 euroa) enemmän hintaa ja Särkisaloon mennessään 100 % (5600 euroa). Sulkeissa oleva summa on laskettu vuoden kuntoutuksesta 40 kerran mukaan. Missäköhän se säästö tässä sitten on?

Lisäksi on käsittämättömän arvoton olo, kun kelpaat vaikeavammaisena, vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta tarvitsevana kansalaisena vain sille, joka tarjoaa sinusta vähiten! Olo on kuin paketilla, jota vähiten tarjoava joutuu käsittelemään. Omilla toiveillasi, ajallasi, rahallasi, millään ei ole mitään merkitystä.

Haluan herättää keskustelua siitä, mihin säästäminen meidät on johtamassa. Maalaisjärkeeni ei mahdu, että 2800 euroa on enemmän kuin 5140 euroa. Toki käsitän, että maalaisjärki alkaa olla kortilla, kun kaikki ovat nykyään kaupunkilaisia.

Halvimmalla myyty huutolaistyttö
                                                             Päivi Vigg 





PS. Sivuston ylläpitäjä haluaa muistuttaa mahdollisuudesta kertoa oma kantasi juuri käsiteltävään aiheeseen taikka yleensäkin Yhdistävään tekijään. Siksi alla helppo ohjeistus! Tämän skrollausohjeen alla on aina valittavanasi:

jolloin avautuu tila kommentoinnillesi:


Sitten vain tuo "viimeistely" ja... 

Jäämme odottelemaan Sinun mielipidettäsi!
                                                             









6 kommenttia:

  1. Kuinkahan moni niistä, joille KELA-taksin käyttö on ehkä hyvinkin elintärkeä osa arkielämää, joutuu Päivin lailla "ynnäilemään" ihmetellen minne on se ns. talonpoikaisjärki hävitetty! - Voisitko Sinä valaista tilannetta, kuinka "kilpailutuksen" tulos toteutui kohdallasi! Jäitkö polussalle vaiko miinukselle?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi17:16

    Ei nämä toimi laisinkaan järjen kanssa. Ihmisten pompottelua, raskasta ja työlästä.

    VastaaPoista
  3. Kelassa ei aina katsota kokonaisuutta. Halvin ratkaisu voi joskus olla se kallein kun kaikki seikat otetaan huomioon.

    VastaaPoista
  4. Hyvä Päivi! Kirjoitit asiaa. Laskelmat havainoitsi asian kouriintuntuvalla tavalla.
    Niilo

    VastaaPoista
  5. Anonyymi12:19

    Mitä voit odottaa järjetelmältä/toimistolta jonka johtajaksi valitaan aina turvatyöpaikan tarvitseva politiikko. Eihän ole kysymys heidän rahoistaan.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi15:09

    Tässä on valitettavasti kyse myös erilaisista budjeteista. Kelalla on löysää kuljetuspuolella, tiukkaa kuntoutuspuolella. Raha kiertää, ja se miten se kiertää ei enää ole laskettavissa normaalilla matematiikalla. Toisaalta voidaan myös kysyä mitä olisi maksanut luoda paikallinen kilpailutus paikkakunnittain. Ja onko yksittäistapauksilla väliä vai ovatko ne jo laskettu budjettiin.

    Tämä oli vain vastaus matematiikkaa koskevaan kysymykseen. Tilanteesi on todella turhauttava, eikä näin saisi käydä.

    VastaaPoista