keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Serkkutapaaminen Helsingissä


Meillä on ollut 80-luvun työkavereiden, nykyisin ystävien kesken tavata Helsingissä kerran kesässä. Niinpä taas sovimme päivän, jolloin matkustaisimme jokainen isolle kirkolle. Yksi valitettavasti joutui perumaan perhesyistä.

Ostin bussiliput netistä hyvissä ajoin etukäteen, joten sain kivaan hintaan. Matkat edestakaisin Helsinkiin pikavuorolla maksoi 10.50€. Saman verran maksoi ystäväni paikallisjunalla Myyrmäestä keskustaan. Tapasimme ukkojen luona eli juna-aseman ovella. Suunnitelmissa oli jo jonkin aikaa ollut ajaa Länsimetrolla, mutta säästimme sen reissun, kunnes meistä kolmaskin pääsee mukaan. Siispä kysyimme toisiltamme, mitä nyt tehtäisiin? Lähdimme kävelemään Kauppatorille päin. Katsastimme Kauppahallia, kunnes idea tuli. Ostetaan piknik-ruoka mukaan ja mennään Korkeasaareen. Ihana ajatus, minulla olikin jo edellisestä vierailusta Korkeasaaressa vierähtänyt muutama vuosikymmen. Ostimme salaatit hallista, mansikoita torilta ja suuntasimme lautan lähtöpaikalle. Kipusimme lautan yläkannelle ja katselimme merellistä Helsinkiä. Korkeasaaressa lipun oston jälkeen lähdimme kävelemään. Löysimme mukavan puistonpenkin, jossa nautimme eväät. Katselimme valkoposkihanhien perheruokailuja nurmikolla. Perheiden nuorimmat olivat vasta kuoriutuneita untuvikkoja. Näimme päivän mittaan lukuisia vielä hautovia hanhiemoja. Olipa yksi polku suljettukin hautovien hanhien takia.

Kävelimme ja katselimme ympärillemme. Näimme visenttejä, gaselleja, dromedaarin ja hirviä. Osuimme paikalle, kun ahman ruokinta-aika tuli. Ensin saimme tietoiskun ahman elämästä ja lukumäärästä Suomessa. Sitten ruokkija heitti lihakimpaleen aitaukseen. Ahma katseli ja kierteli sitä ja vihdoin uskaltautui lähemmäs ruokaa.

Ahma kurkistaa ontosta puunrungosta


Näimme jättiläiskilpikonnan ja korvaeläimen, joka oikeastaan on aavikkokettu. Villisiat porsaineen möyrivät lätäkössä. Erilaiset harvinaisemmat vesilinnut ovat saaneet oman tarhansa. 

Omassa altaassaan elelee myös jemeninkameleontti. Uutisista olin kuullut, että kuhertajagasellit ovat varsoneet. Nämä varsat olisin halunnut nähdä, mutta en niitä löytänyt. Kuhertajagasellit ovat arkoja eläimiä. Jälkeenpäin sain tiedon, että ovat samassa tarhassa kamelien kanssa. 


Ja vihdoin opasteet näyttävät; apinatalo 400m. Siis sinne seuraavaksi. Sisällä oli kovin ahdas tila, jossa lasin takana pari apinaa. 

Berberiapina lasin takana

Korkeasaaren berberiapinat ovat olleet laittomina lemmikkeinä tai kadulla. Ne on tuotu Korkeasaareen Hollannista.  Nyt ne saavat olla lajitovereiden kanssa eläintarhassa. Korkeasaari osallistuu berberiapinoiden suojeluun. Viihdyk-keeksi ne saavat katsoa videoita. 

Isoja apinoita ei Korkeasaaressa enää ole. Mietin sitä, miten meillä on 95% sama geeniperimä apinoiden kanssa. Tuo viisi prosenttia erottaa meidät niin, että me saamme jatkaa matkaa apinatalosta. Jäi aika haikea säälintunne tästä serkkutapaamisesta.

Korkeasaaren portilla on iso häkki, jossa ensin kaukaa katsoin majailevan valkopäämerikotkia. Kyltti kuitenkin kertoi häkissä asustelevan partakorppikotkia. Melkoisen suuria ja hurjan näköisiä tipuja. Isot kaarevat kynnet ja valtava kotkannokka. 

Muutama tunti vierähti Korkeasaaressa kävellen ja katsellen. Mieleen jäi valtava määrä valkoposkihanhia. Liekö niiden määrää rajoitettu, kun oli vain pari poikasta pariskuntaa kohden. Uutisista olen lukenut, että niitä on jo liikaa pääkaupunkiseudulla. Ei taida houkuteltua lähteä puistoon piknikille hanhen jätösten viereen.


Koska Korkeasaaressa oli vierähtänyt tunti jos toinenkin, tarvittiin maissa virkistystä. Ja eikös kävelykatua tullut meitä ilahduttamaan nuo mainoksista niin tutut hevoset vaunuineen. 
Pysähtyivät ravintolan terassin viereen, jossa ohikulkevat ihmiset saivat niitä taputella. Ajomiehet lienevät tottuneita poseeraajia, kun lapset nostettiin kyytiin ja kamerat räpsyivät. Turistit olivat innoissaan ja parveilivat hevosten ympärillä.
  
Kaikki kiva loppuu aikanaan ja niin nytkin. Paluu linja-autolle ja Vainion pikavuorolla kotia kohti. Antoisa päivä ystävän seurassa kului kuin siivillä. Toivottavasti saamme vielä tänä kesänä järjestymään tapaamisen uudelleen, jolloin kolmas ystävämme pääsee mukaan. Ehkä silloin pääsemme katsastamaan Länsimetron.
Eila













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti