keskiviikko 31. lokakuuta 2018

KOSKETUS


Kosketus = halaus, läpy, hipaisu, tönäisy. Pelastaa joskus päivän, hetken tai jopa kuukausia.

Kosketuksen ihmeellisestä voimasta ollaan puhuttu paljon, sitä on myös tutkittu monilla eri tavoin. Lievittää stressiä, poistaa pahaa mieltä ja tekee kaikenlaisia taikoja.

Kosketus on yksi rehellisimmistä kommunikaation keinoista. Sillä ei huijata ketään. Tunnet ihollasi kosketuksen laadun, toisen tunnetilan ja aitouden.

Olen töissä hoitoalalla. Siinä jos missä näkee kosketuksen hyvän voiman.

Päiväkodin tädin syli on aamulla ihanan lämpöinen pienen ihmisen aloittaa aamunsa, aamuhoitajan lämmin käden silitys huomenen kera herättää vanhan ihmisen aistit uuteen päivään, kaikki yhtä tärkeitä.

Hetken ei tarvitse olla aina pitkä. Yksinäiselle kosketus käsivarteen kassajonossa voi tuoda lämpöisen mielen ja surevalle tiedon, että hänen suruunsa on aidosti reagoitu.

Päiväkodissa opetellaan kuinka kaveria voi koskettaa ja kuinka ottaa kosketusta vastaan. Ei ole itsestään selvää, voinko motata kaveria kuonoon, kun tulee mielestäsi liian liki. Opetellaan myös kosketuksen myötä jokaisen oman tilan kunnioittamista. Joku tykkää halata ja toinen vain paiskata kättä, molemmat omanlaisiaan kosketuksia.

Olen kasvanut perheessä, jossa kosketus on tärkeää. Meillä ollaan aina halattu paljon. Ollaan tankattu läheisyyttä ja hyväksyvää läsnäoloa kaikista rakkaista ihmisistä ympärillämme. Ollaan ns. maadoitettu itseämme toistemme lähellä.

Kirjoittajan äidin ja tyttären kädet sukupolvia yhdistämässä

Tätä luontevaa tapaa olen halunnut siirtää omiin lapsiini ja onneksi myös onnistunut siinä. Heille halaus on rakkauden ja välittämisen osoitus ja osoitus siitä, että luottaa ihmiseen ketä halaa.
  
Rinnalleni olen löytänyt puolison, joka jakaa tämän ajatuksen perheemme sisällä. Saan halata milloin vain ja tulen halatuksi lähes päivittäin.

Koettakaamme muistaa, kuinka tärkeää kosketus on, vaikka vain käden puristus tavattaessa, et tiedä millainen elämäntilanne toisella on tai vaikka vain millainen päivä takana. Voit olla päivän ainoa kosketus. Tärkeä.

                                 Halauksin, Tanja















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti