keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Äiti on kamalan ihana

Ja äidillä on kamalan ihanat lapset! Joskus vanhemmuus on kyllä niin vaikeaa, että tekisi mieli heittää hanskat tiskiin ja ottaa lomaa vanhemmuudesta.

Ainaisia riitojen selvittelyjä, joka päivä jompikumpi lapsista kiukuttelee tai sitten äiti joutuu siivoamaan lasten sotkuja. Meillä on nyt opeteltu tekemään tiettyjä kotitöitä. Niistä saa sitten jatkuvasti kuulla, kun kenenkään muun ei tarvitse pedata itse sänkyään tai kukaan muu ei joudu hakemaan postia. Meillä asuu tyhmä äiti, joka komentaa ja vaatii ihan mahdottomia.

Onko se mahdoton äiti, joka vaatii, että lapset osallistuvat kotitöihin? Onko se kamala äiti, joka ei maksa viikkorahaa siitä, että lapsi osallistuu yhteisen kodin töihin?

Vanhempana joutuu miettimään usein sitä, oliko itse lapsena samanlainen riiviö. Huusinko minäkin vanhemmilleni jatkuvasti siitä, että jouduin tekemään jotain? Väitän, että tänä päivänä lapset tuntevat oikeutensa paremmin ja nousevat helpommin vanhempiaan vastaan. Omassa lapsuudessani sai antaa tukkapöllyä tai luunapin, kun käyttäytyi huonosti. Nyt ei uskalla julkisella paikalla edes ääntään korottaa, kun joku viisaampi on heti huomauttamassa tai tekemässä lastensuojeluilmoitusta. 
Minä voin tässä julkisesti tunnustaa, että omat kasvatusmetodini ovat vanhanaikaisia. Vaadin lapsiltani hyvää käytöstä ja jos sitä ei tule, he saavat tuta sen nahoissaan. Eivät fyysisesti, vaan korvat ovat kovilla. Äiti kyllä huutaa ja huutaakin kovin. On ollut ihanaa huomata, että naapureissakin ääni joskus nousee! En ehkä olekaan se kadun kovaäänisin ja huutavin, kamalin äiti.

Olen todennut, että kiristys, lahjonta ja uhkailu ovat edelleen toimivia lasten kanssa. Itse ainakin käytän niitä. Ja vaikka olenkin sitten kamala, vaadin lapsiltani tiettyjä asioita, vaikkei niitä kukaan muu äiti vaatisikaan. Ja onhan se tosiasia myönnettävä, että kavereiden vanhemmat olivat omassakin lapsuudessani mukavampia kuin omat vanhempani. Näin se vaan menee!

Kamaluuden vastapainoksi äiti-ihminen saa sentään toisinaan kuulla olevansa ihana. Äiti on pehmeä ja rakas, vaikka huutaakin kovaa. Äiti on silloin läsnä, kun äitiä tarvitaan. Äiti on läsnä silloinkin, kun lapsi toivoo äitinsä hevon kuuseen. Äitinä oleminen on kamalan ihanaa ja ihanan kamalaa!
                       Päivi















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti