lauantai 29. syyskuuta 2018

Ryhdistämällä itseäsi ryhdistät yhdistystäkin


Osallistuinpa tässä taannoin SYTYn järjestämään ryhdistä yhdistystä-koulutukseen. Illan antina oli hallituksen tehtävät ja vielä erikseen hallituksen jäsenten tehtävät. Tällaisena monen yhdistyksen aktiivina havahduin huomaamaan erinäisiä asioita. Ajattelin niitä teidän iloksenne tai itkuksenne jakaa tässä.

Peiliin katsomisen paikka tässä olisi itse kullakin, ainakin itsellä! Mikä on minun roolini hallituksessa? Mikä on minun tehtäväni hallituksessa? Jos olen hallituksessa, tiedänkö vastuuni? On vapaaehtoista ilmoittautua käytettäväksi esimerkiksi hallituksen jäsenenä. Jos kumminkin tulee valituksi hallituksen jäseneksi, vapaaehtoisuus muuttuu myös vastuuksi. Olethan tiedostanut, että hallituksen jäsenenä olet vastuussa muun muassa yhdistyksen talouden pidosta? Et voi vetäytyä talouden-/rahastonhoitajan selän taakse tai väittää, että puheenjohtaja teki typerän päätöksen. Sinä hallituksen jäsenenä olet myös vastuussa tehdyistä päätöksistä ja niiden vaikutuksista.

Itse ainakin tuli useamman kerran illan aikana mieleen, että käymmekö me yhdistysten hallituksissa tarpeeksi läpi hallituksen tehtäviä ja vastuita? Katsoinpa peiliin ja väistin omaa katsettani. Nyt on syytä ryhdistäytyä tässä asiassa!

Perehdytämmekö me yhdistyksissä uudet hallituksen jäsenet tehtäviinsä? No joo, kyllähän järjestäytymiskokous on tavallista pidempi, kun käymme läpi toimintatapojamme ja esittelemme uusille hallituksen varsinaisille ja varajäsenille yhdistyksen kokouskäytänteitä. Mutta olemmeko antaneet tarpeeksi aikaa kysymyksille? Olemmeko kertoneet, että tutustumalla yhdistyksen sääntöihin ja esimerkiksi yhdistyslakiin hallituksen jäsenet tuntevat paremmin tehtävänsä ja vastuunsa? Juu, onhan tieto yhteisellä drop box-kansiolla, mutta onko hallituksen jäsenet lukeneet ne? Ryhdistäpä itseäsi, Päivi, ja ota asia puheeksi!

Onko sinun yhdistyksesi hallituksessa jaettu tehtäviä? Onko jokaisella hallituksen jäsenellä oma vastuualueensa? Oletko miettinyt, mitä uutta se toisi yhdistyksen toimintaan, jos jokaisella olisi oma alue, josta olla vastuussa? Minä kurkistin taas siihen peiliin ja totesin, että oma yhdistykseni ainakin järjestää hallituksen kehittämispäivän ja nimenomaan näistä asioista, joiden luulisi olevan ihan itsestään selviä, mutta eivät sitten kuitenkaan ole.

Keskustellaanko teidän yhdistyksenne hallituksessa siitä, mistä kukakin hallituksen jäsen on kiinnostunut tai mikä on hänen vahvuutensa? Juu, kyllähän se jossain sivulauseessa tulee esiin, mutta onko hallituksen jäsenille edes tarjottu mahdollisuutta tuoda omaa osaamistaan esiin? Onko jokainen saanut kertoa, mistä on kiinnostunut ja mitä haluaisi oppia? Nyt siinä peilissä on jo suorastaan oman nenän kuva, kun piti niin läheltä katsoa…

Pian tulevat syyskokoukset ja alkuvuodesta vuosikokoukset. Nyt olisi hyvä aika miettiä, miten meidän yhdistyksemme hallitukseen houkutellaan uusia jäseniä ja miten saamme heidät kiinnostumaan hallitustyöskentelystä. Annetaan uusille vapaaehtoisille mahdollisuus tulla mukaan! Otetaan heidät ilolla vastaan eikä odotetakaan heidän viipyvän hallituksessa seuraavat 10 vuotta. Vuosikin voisi tuoda uutta ajatusmaailmaa ja toimintatapaa yhdistykseen. Katsotaanpa siihen peiliin: olenko minä se, jonka tulisi muuttaa myös omia toimintatapojani? Olenko minä hallituksemme jarru? Annanko kaikille mahdollisuuden, vaikka he tekisivätkin asiat eri tavalla kuin minä? Olenko itse kykenevä muuttumaan ja luomaan uutta?

Todellakin totesin, että vaikka olen itse tehnyt hallitustyötä yli 25 vuotta, on monta asiaa, joita pitäisi aika ajoin työstää itse ja yhdessä muiden kanssa. Niinpä toivon, että saisin muista yhdistyksistä vertaistukea ja voisimme yhdessä mahdollistaa yhdistysten hallitusten ryhtiliikkeen ja antaa uusille vapaaehtoisille mahdollisuuden tulla tutustumaan yhdistyksen hallitustyöskentelyyn ilman yli 10 vuoden työsopimusta…
                                  Päivi















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti