lauantai 21. heinäkuuta 2018

VALINNANVAPAUDEN VAALIMISESTA VIELÄ


Taannoin postattiin valinnanvapaudesta ja tässäpä muutama käytännön esimerkki, mihin ja miten tuleva soteuudistus näillä näkymin voisi vaikuttaa. Sehän on sitten uusien postauksien aika ja paikka, kun ja jos asioista jossain vaiheessa tulee ihan oikeitakin päätöksiä…

Päivi koosti muutaman reaalitapauksen esimerkiksi:

Esimerkiksi Heidi

Miten käy jatkossa työssäkäyvän onnettomuuden sattuessa…

Heidi kaatuu liukkailla ja murtaa kätensä. Hänen vammansa hoidetaan maakunnassa.

42-vuotias Heidi on työterveyshuollon asiakas, joka on joutunut kyseessä olevan tapaturman takia pitkälle sairauslomalle. Hänen vammansa vaatii myöhemmin leikkausta.

Nykyisen käytännön mukaan hän voi saada lähetteen erikoissairaanhoitoon joko työterveyshuollosta, terveyskeskuslääkäriltä tai yksityislääkäriltä. 

Soteuudistuksen jälkeen lähettävät tahot ovat muuten samat, mutta terveyskeskuksen sijaan Heidi voisi asioida yleislääkärillä sotekeskuksessa. Tällä hetkellä ja myös uudistuksen jälkeen on todennäköistä, että Heidi menisi leikkaukseen lähimpään julkiseen sairaalaan. Leikkausjonon ollessa pitkä tai maakunnan päätettyä hankkia ostopalveluja, <Heidi  saisi asiakassetelin. Sen turvin hän voisi valita itse, missä leikkaus tehdään. Kun leikkauksen tarve on todettu, asiakassetelin saa maakunnan liikelaitokselta. Isoissa kaupungeissa voi palveluntarjoajia olla useitakin, mutta pienissä kaupungeissa tai maaseudulla valinnanvaraa ei välttämättä juurikaan ole. Tällöin suuntana on usein lähimmän suuren kaupungin sairaala.

Sairausloman ajan Heidi voi saada KELAsta sairauspäivärahaa sekä kuntoutusta, jos sairaus vaatii sitä parantuaksee. Sairauspäivärahan päätyttyä (300 päivää) Heidi voisi saada toimeentulotukea. Jos hän jää työkyvyttömäksi, harkittavaksi voi tulla ensin kuntoutustuki ja lopulta työkyvyttömyyseläke.

Esimerkiksi Iida

Kuinka hakeutuu palveluihin moniongelmainen, nuori aikuinen uudistuksen jälkeen?

Iida on moniongelmainen ja saa tulevaisuudessa kaikki palvelut yhdeltä luukulta. Iida 25 v. on työtön ja tarvitsee sosiaali-, mielenterveys- ja päihdepalveluja.

Hänen kohdallaan suurin muutos uudistuksen jälkeen on, että hänen ei tarvitse hakea palveluja useasta eri osoitteesta. Nykyisin sosiaalipalvelut, mielenterveysongelmien hoito ja päihdepalvelut ovat eri tahojen vastuulla ja usein niitä tarjotaankin eri paikoissa. Tällä hetkellä voi olla epäselvää esimerkiksi minkä tahon pitäisi järjestää katkaisujakso, jos Iida sellaista tarvitsee. Soteuudistuksen jälkeen vastuu on yksiselitteisesti maakunnalla, joten hoidon pitäisi järjestyä nykyistä suoraviivaisemmin.

Valinnanvapaus voi koskea Iidaakin. Hänelle saatetaan tehdä henkilökohtainen budjetti, jonka ansiosta hän voi päästä esimerkiksi valitsemaan yksityisen palveluntarjoajan päihdepalvelut. Asiakassetelin saaminen samaan tarkoitukseen voisi myös tulla kyseeseen.

KELA etuuksista Iida voi olla oikeutettu toimeentulotukeen ja saada myös KELAn tukemaa psykoterapiaa tai päihdekuntoutusta.

Esimerkiksi Pertti

Kuinkas Pertille käy?

Henkilökohtainen budjetti laaditaan niille asiakkaille, jotka käyttävät paljon palveluja. Pertti 75 v. asuu syrjäseudulla. Hän tarvitsee säännöllisesti useita eri sosiaali- ja terveyspalveluja.

Tällä hetkellä Pertin on asioitava monen eri tahon kanssa, sillä sosiaalipalvelut, perustason terveyspalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut ovat kaikki erillään. Suuri muutos uudistuksen jälkeen onkin se, että maakunta on järjestävä taho Pertin palveluille. Näihin palveluihin kuuluu esimerkiksi kotihoito, terveydenhoidon ja tuetun asumisen palvelut.

Pertin palvelutarpeen ollessa jatkuvaa, säännöllistä ja pitkäaikaista, hänelle tehdään sotekeskuksessa asiakassuunnitelma. Asiakassuunnitelmassa huomioidaan kaikki palvelut ja myös Pertin toiveet.

Hän voi saada myös henkilökohtaisen budjetin, johon voivat sisältyä lähes kaikki palvelut, joita hän tarvitsee. Henkilökohtaisen budjetin palvelutuottajat hän valitsee itse maakuntien hyväksymien tahojen joukosta. Budjetti voi sisältää esimerkiksi tuetun asumisen palvelut ja Pertti saa valita haluamansa asumispaikan palveluntarjoajien joukosta.

Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, miten budjetti määräytyy. Laskenta tullee perustumaan siihen, millaisia palveluja Pertti tarvitsee nyt ja mikä niiden hinta olisi maakunnan tuottamana.

Syrjäseudulla asuvana Pertti on todennäköisesti oikeutettu KELAn matkakorvaukseen lääkärikäyntejä varten. Lisäksi hän saattaa saada eläkkeensaajan asumistukea sekä hoitotukea ja ehkä vielä työ-, kansan- tai takuueläkettä.
                                                 Päivi















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti