keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Suomen lippu

Sinivalkoinen lippumme virallistettiin vasta vuonna 1918, vaikka itsenäistyimme v. 1917. Olihan lippuja ollut jo montakin vuodesta 1581 suuriruhtinaanmaassa ja ollessamme Ruotsin vallan alaisuudessa.

Vasta päästyämme 1800 luvulle alkoi keskustelut omasta kansallislipusta. Ehdotuksia oli laidasta laitaan. Punapohjaisia, keltaisin ristein, sinistä väriä reunustamassa. Alku aina hankalaa on vanha sananlasku. Mutta lopussa kiitos seisoo, on sananlaskun loppu. Näin oli myös lippumme alkumetreillä.  Vasta vuonna 1917 itsenäisyytemme jo ollessa voimassa, lippu oli punainen ja leijona keskellä, kullanvärisenä...

Julistettiin taiteilijoille kilpailu lipun suunnittelusta. Taiteilijat olivat varmaan täystyöllistettyjä silloin, kun ehdotuksia ei vaan tullut, ainakaan runsain mitoin, kuten valtiovalta ajatteli.  No, Suomen lippuna käytettiin kahta samankokoista kankaankappaletta, toinen sininen ja toinen valkoinen. 

Ehdotus ei ollut kuitenkaan eduskunnan mieleen ja tuli myös sisällisota (v1918) sotkemaan Suomen kuvioita. Sodan päätyttyä aloitettiin lipun suunnittelu toden teolla.

Tehtävä annettiin lopulta sotilaspukukomitean piirustus-toimiston taiteilijoille, Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen. Valkoinen pohja sinisellä ristillä, jossa oli ristin keskuksessa Suomen vaakuna, tämä oli siis valtion lippu ja merenkulku- ja kauppalippu oli muuten samanlainen, mutta siitä otettiin pois vaakuna. 

 

Toukokuun 28.5. 1918 eduskunta sitten hyväksyi nämä liput ja ne ovat edelleen valtiomme kauniit liput.

Vuonna 1920 poistettiin kruunu, joka oli vaakunan päällä.

Suomessa on 6 virallista liputuspäivää ja lisäksi suositellut liputuspäivät joita on 13, ja jos on vaaleja, niin varsinainen vaalipäivä sekä presidentin virkaanastumispäivä ovat myös virallisia liputuspäiviä. Sitten on vielä päivät, joita sisäministeriö suosittelee. Ahvenanmaalla on omat liputuspäivänsä, kuin myös saamelaisilla. 


                                                      Hyviä liputuksia t: Sisko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti