keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Äidin kasvimaalla, raparperin alla…


Eipä ole äidin kasvimaata, mutta onneksi on silti raparperia. Ei tosin kovin rehevää, koska kaveri on joutunut tällä tontilla muuttamaan ainakin kolmesti erilaisten kesärakennelmien alta pois. Alun perinkin hän on maahanmuuttaja. Ei liene helppoa asettua rehevästä, multaisesta maasta kasvamaan metsäisessä, köyhäravinteisessa maassa. Kun sitten vielä siirretään useammin paikasta toiseen… Mutta hei, onneksi hän on anteeksiantavaa tyyppiä ja luovuttaa sentään joka alkukesä herkkunsa käyttöömme!


On siitä raparperista niin moneksi. Meidän perheen suosikki on raparperipiirakka, mutta se on tehtävä mummun ohjeella. Muut eivät oikein kelpaa. Mummun ohje on hyväksi havaittu ja siitäkin kiva, että se on edullinen, koko pellin kokoinen ja vielä helposti muunnettavissa ruokavammaisille sopivaksi.

Olen minä kokeillut raparperista muutakin. Muutamia vuosia sitten tein raparperisimaa kesän juomaksi. No, en sitten oikein tiedä, oliko herkullista. Hemmetin tahmaista se ainakin oli, kun sitä reilua viittä litraa keittiön laattalattiasta pestiin oman kultani kanssa sunnuntai-illan ratoksi siinä puolilta öin. Siinä sitä taas kysyttiin sitä rakkautta. Riitti silloin ja riittää yhä!

Joka kesä aina pienenä sai raparperimansikkakiisseliä isoäidin luona. Enää sitä ei tule tehtyä, kun joutuu kaiken syömään itse. Ei nykylapsille oikein kiisseli maistu, ainakaan meidän perheessä. Vika on tietysti oma, kun ei ole lapsiaan opettanut kiisseleitä syömään.

Tämän alkukesän kokeiluna tehdään vielä raparperimehua sitruunahapolla. Sitäkään ei ole ennen tullut kokeiltua. Oli jo aikakin! Menneinä vuosina olen keittänyt mehumaijassa mansikan kanssa raparperia ja siitä on tullut todella maukasta mehua. Toivotaan, että tänä vuonnakin riittää raparperia kaikkiin kokeiluihin ja vielä hyviksi havaittuihin resepteihin.

Halusin jakaa kanssanne tämän meidän perheen raparperi-piirakkasuosikin. Olkaa hyvät! 

10 pennin raparperipiirakka (pellillinen)

6 dl piimää (tai kermaviiliä, luonnonjogurttia…)
3/4¾ dl öljyä
3,5 dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 l raparperia kuorittuna ja pilkottuna
0,5-1 dl fariinisokeria 

Laita uuni lämpenemään. Kuori ja pilko raparperit. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Voit myös levittää raparperit taikinan päälle ja ripotella fariinisokerin siihen. Varoitus, että silloin piirakka on aika tumma.

Tämä kesän herkku maistuu sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Mikäli muunnat jauhot gluteenittomiksi, korvaa osa vaaleista gluteenittomista jauhoista gluteenittomilla kaurahiutaleilla. Saat vähän rapsakkuutta piiraaseen. Maidoton versio syntyy vaikka soijajogurtista. Helppo myös kananmuna-allergikolle, kun ei tarvitse korvata kananmunia millään.

Mikä on sinun suosikkisi raparperiherkuista ja piirakoista?
Päivi

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti