lauantai 12. toukokuuta 2018

Pärjäätkös kotonas?

Tuolla otsikolla oli eräs palveluiden tuottaja kertomassa toiminnastaan Salon Reumayhdistyksen HyväOlo-kerhossa. Tuo kysymys on entistä tärkeämpi jokaisen meistä kysyä itseltään Pärjäänkös kotona? Pärjäänkö kaikissa arjen askareissa ja toiminnoissa? Onko jokin asia mikä aiheuttaa terveyshaittaa ja suorastaan riskin sairastua pahemmin? 

Omalla kohdallani tuli eteen tilanne, että aina imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen jälkeen krooninen nuha paheni ja spraytä ja muita aineita piti käyttää nenää avaamaan. Yöllä heräsin paniikissa, kun näin unta hukkumisesta. Aloitin uuden allergialääkkeen entisen nuhalääkkeen lisäksi. Kun kaikenlaiset konstit ovat jo käytössä, niin pitää miettiä mitä sitten seuraavaksi. Jos en imuroi, niin villakoirat valtaavat kodin. Ne ovat kyllä hiljaisia, mutta jossain vaiheessa on kuitenkin siivottava. Jos imurointien väli on pitkä, niin entistä enemmän on pölyä ilmassa.

Olen jo muutama vuosi sitten hank-kinut robotti-imurin. Se on ihan hyvä, mutta se ei siivoa nurkista ja isommat pölypallot se jättää maton reunoihin. 

Sillä on myös van-hemmiten alkanut muistihäiriöt. Se ei osaa enää mennä itse lataukseen. Sitten se valittaa keskellä lattiaa ja pyytää lataamista.


Päätin sitten hankkia apua. Kartoitin eri siivousyrityksiä. Tarjolla on jos jonkinsorttista firmaa. Mistä niistä tietää, mikä olisi hyvä ja halpa? Vai pitääkö ottaa kaksi; se hyvä ja se halpa? Koska pärjään vielä muissa toimissa melko hyvin, niin päätin turvautua Marttojen Arkiapuun. Heillä on tarjolla yli 70-vuotiaille kevyttä siivousta (ei viedä mattoja ulos, ei ikkunanpesua), kaupassa käynnin avustamista, ruuanlaittoa tai leipomista, kukkien hoitoa, ulkoiluapua, ym. Siivous on imurointia ja pölyjen pyyhkimistä sekä vessan siivous. He ovat kaksi tuntia kerrallaan, toinen tunti siivousta, toinen jotain muuta puuhaa. Tämä hintaan 19€ /kerta. Tuosta summasta ei saa kotitalousvähennystä. Soitin siis sinne. Sovittiin päivä, jolloin apua olisi tulossa. Nyt on luonani käyty kaksi kertaa ja kokemukset ovat olleet myönteisiä. Villakoiria ei enää lymyile kaapin alla ja yllähyllyillä ei ole pölyä. Minun on helpompi hengittää.

Muutakin apua on saatavissa. Salon kaupunki tarjoaa Palveluliikenteen. Kauppareissulle pääsee Salon keskustasta keskiviikkoisin ja perjantaisin. Keskustan kauppakeskuksiin pääsen vielä omin jaloin, mutta Prismaan piti ennen kerjätä pojalta kyyti. Nyt käyn siellä tarvittaessa Palveluliikenteen mukana. Kyyti tilataan viimeistään edellisenä päivänä kaupungin palvelupuhelimesta. Auto hakee kotipihasta ja vie Plazan ja Citymarketin kautta Prismaan. Kaksi tuntia on ostosaikaa. Siinä ajassa ehtii apteekkiin, kauppaan tai vaikkapa kahville. Tämä lysti hintaan 6.60€ edestakaisin. Lisää tietoa löytyy kaupungin nettisivuilta otsikolla Palveluliikenne.


Erilaisia apuvälineitä kodin askareisiin löytyy kaupoista. 

Kaupungilla on välinelainaamo, mutta sinne en vielä ole katsonut tarpeelliseksi poiketa. Kaiken- laista apuneuvoa on kotiin kertynyt. Hyvä apu on kunnolliset tikkaat, kun täytyy korkeammalle ylettyä. Tuolille vielä pääsen, mutta keittiötikkaat osoittautui kiikkeräksi. Joten hankin kunnon alumiinitikkaat, joiden avulla palovaroittimen patterikin vaihtuu kätevästi. Tikkaissa on kunnon askelmat ja ylätasolle mahtuu molemmat jalat. 

Turvakaaren lokeroon saa mukaan tarpeellista tavaraa, ettei tarvitse edestakaisin kiipeillä.

Näillä avuilla pärjään kotonani paremmin ja turvallisemmin. Miten sinä pärjäät?

Eila
1 kommentti:

  1. Eija-Riitta11:59

    Kuulostaa hienolta kun avun pyytämisen ja vastaanottamisen kynnys ei ole liian korkea. Ja ylipäänsä sen myöntäminen, että avun ja apuvälineiden kera elämästä selviää mukavammin. Aika moni sinnittelee viimeiseen asti ilman ja se pakko tulee usein eteen kun ensin on jotain tapahtunut. Kevyen avun kera monen elämä olisi paljon helpompaa ja liikenevän energian ja ajan voi käyttää johonkin itselle mieluisaan puuhaan. Kuten Eilan kokemuksista voi huomata, niin kaikki ei välttämättä ole edes kohtuuttoman hintaista.

    VastaaPoista