keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Ruokapöytäkeskusteluja

Usein meillä kotona on tosi hauskaa, kun jutellaan lasten kanssa. Ovat ne aikamoisia sanaseppoja! Ovat tietysti joutuneet selittämään paljon asioita pienestä pitäen ja se on varmasti kasvattanut lasten sanavarastoa. Äidin kiinnostus äidinkieleen, murteisiin ja sananlaskuihin sekä sanaleikkeihin on ehkä myös periytyvää. Ainakin meillä usein hassutellaan sanoilla.

Nuorempi poikani tiputti vahingossa leivän lattialle ja totesi, että se meni ylösalaisin. Nostettuaan sen ylös hän kertoi leivän olevan oikeinalaisin.

Joulun aikaan meillä syötiin sillipaviaania. Tätä herkkua kutsutaan muiden kotona sillikaviaariksi, mutta meidän lasten suussa siitä muotoutui sillipaviaani. 

Kuopukseni rakastaa juustoa. Hän on valmis maistelemaan kaikenlaisia makuja. Tässä kerran maisteltiin erilaisia, oli kovia ja pehmeitä juustoja. Löytyi savujuustoa, reikäjuustoa, erilaisia homejuustoja ja vielä tuorejuustojakin. Kuopuksen loppulausunto oli, että mustaleima Emmentalin paras osa olivat reiät. Sinihomejuustokin oli kuulemma hyvää, mutta siniset kohdat eivät ihan niin hyviä olleet.

Kuopus joi ruoan kanssa tavallista enemmän maitoa ja sanoin hänelle, että hän saa ruveta säästämään omaa lehmää varten. Pikkuisen ensireaktio oli itku. Sanoin, ettei sitä nyt itkeä tarvitse, mikä siinä edes itkettää? Kuulemma se, ettei hän osaa lypsää. Lasta ei siis huolettanut lainkaan se, mihin lehmä laitettaisiin. Suurin murhe oli, miten lehmä lypsetään. Äiti sitten kertoi, että lehmällä on utareet, joista tulee maitoa. 
-         Kaikistako? ihmetteli pikkumies.

-         - Ihan kaikista, vastasin. 

-   Ai! Olen luullut, että kahdesta tulee maitoa ja kahdesta tulee lihaa.

Sanoin hänelle, että lehmä itsessään on lihaa. Kerroin myös, että myös ihmiset ovat lihaa. Siihen herra totesi, ettei halua tulla syödyksi.

Itse olin todella helpottunut siitä, ettei lapseni luullut utareista tulevan kermaa, jäätelöä, piimää tai muuta sellaista. Hän ei myöskään väittänyt erivärisistä lehmistä tulevan eri tavaraa. Ja olihan poika oikeassa, lehmästä tulee sekä maitoa että lihaa.

                                                     Päivi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti