keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Mökkimuistoja: Sieniretki

Minulla oli käytettävissä ystäväperheen kesämökki Padasjoen Neroskulmalla viiden kesän ajan. Noihin vuosiin sisältyy lukuisa määrä muistoja. Metsän keskellä sijainneella mökillä oli marjastus ja sienestys mieluisaa syyskesän puuhaa.


Eräänä syyskuun aamuna lähdin kylätietä kävelemään Soneran mastolle päin. Mastolle vievää tietä pääsee mukavasti sienimetsän aarteiden viereen. Kylätiellä tuli mökkinaapuri vastaan melkein tyhjän sienikorin kanssa. Hän ei ollut löytänyt kuin muutaman kangassienen ja yhden pienen kantarellin. En tuosta lannistunut, vaan jatkoin matkaani. Maastossa oli harvakseltaan kärpässieniä ja madon syömiä haperoita. Samoilin syvemmälle metsään, kunnes huomasin olevani keskellä keltaista aarreaittaa. Kantarelleja oli keltaisenaan joka puolella. Siinä samassa puhelin soi, puheenjohtaja Pirjo soitti jostain asiasta. En oikein osannut puhua, kun olin pakahtumaisillani luonnon aarteiden keskellä. Puhelu päättyi ja aloin keräillä noita keltaisia aarteita koriini. Minä keräsin ja keräsin ja kori vähitellen täyttyi. Kun koriin ei enää mahtunut, aloin kääntyä pois lähteäkseni. Mutta… entäs jos se mökkinaapuri tulee vastaan ja näkee mitä minulla on korissa? Silloin minun satumainen kantarellipaikkani paljastuu. Niinpä tein päätöksen, että jatkan matkaa metsän halki toiselle tielle. Siellä sitten olin tarkkana, ettei kukaan näe mistäpäin olen tulossa. Pääsin palaamaan mökille paljastamatta salaista aarreaittaani.

Kaikki sienestäjät tietävät, miten pieneksi isokin sienisaalis menee, kun sen valmistaa ruuaksi. Sain kuitenkin tuosta sienikorillisesta muutaman aterian talven varalle. Useimmiten laitan kantarellit ja suppilovahverot seuraavalla reseptillä;


Speltti-sienilisäke
  • 2,5dl spelttisuurimoita (spelttihelmiä)
  • 5dl vettä
  • 1-2 kasvisliemikuutiota
  • 2 rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 1 porkkana pieninä kuutioina
  • 10g kuivattuja sieniä liotettuna (tai ryöpättyjä sieniä pakasteesta n. 100g)
  • soijakastiketta maun mukaan
  • ½- 1dl tuoretta persiljaa silputtuna tai 1 rkl kuivattuna

Paahda spelttisuurimoita kuivalla paistinpannulla muutaman minuutin ajan huolellisesti sekoittaen. Kaada sitten sekaan vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä speltti kypsäksi noin 25 min.

Lorauta paistinpannulle öljyä ja paistele siinä viitisen minuuttia sekoitellen sipulisilppua, porkkananpalasia ja sieniä. Kaada mukaan kypsät spelttisuurimot ja sekoita. Kypsennä vielä liedellä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Tarkasta terveellisen lisäkkeen maku, lisää soijakastiketta ja persiljaa makusi mukaan. Tämä runsaasti kuituja ja D-vitamiinia sisältävä lisuke voidaan tarjota vaikkapa (härkä)papukastikkeen ja soijarouhepihvin kera. Resepti on alun perin Ruohonjuuri-ravintolasta.

Mitään papukastiketta en ole speltin kanssa kokannut, lihapullat maistuvat vielä paremmalle. Löysin spelttisuurimot ruokavaliooni Tallinnasta Olde Hansa-ravintolasta, jossa kerran illastimme työporukan kanssa.
EilaEi kommentteja:

Lähetä kommentti