keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Mimmotti sää ne oikke laitis?!


Päivi korostaa, että tekstiä ei ole kirjoitettu oikein, eikä murteen kieliopilla, koska silloin olisi pitänyt skriivata, ei kirjoittaa. Teksti mukailee hiukan puhumaani murretta, joka on kuitenkin ”uudempaa kuin äitini ja isoäitini puhumiset”. 

Kun täällä toisetkin ovat poikenneet arkikielestä, niin kokeillaan!

Mää jouru jatkuvaste keimä keskustelu mun avustajan kans siit, kummotti pyyki ripustetta narul. Ja nyy mää huamasi, ett mää jouru keimä sitä juttu toistenki kans. Mää taira olla aika vaikja kans. Silt munst ny ainaki tunttu ten peevä jelkke.

Mää ei sit muute os yhtikä kirjotta murret, mut mää tykkä yrittä erilaissi jutui. Nyy mää yritä temmost tellät tehä kone näytöl ja sit mää kuuntele, kummot tää mul juttele. Jos mää ei ymmär itekkä mittä, mää unhota yrityksen ja kirjota lopu simmot ku ihmisekki kirjottava. Ei mää ollu yhtikä yypykäl, kummot tää mul reeras, mää klaarasi iha. Toivottavaste sääki!

Nii, mää oli reeramas niist pyykeist. Kummot sää niit oikke ripustas? Mää jouru ain väli kauhja onkelma ette, kummot pyykei laiteta narul.

1. Nost vaatte ykstelle masiinast pakal.

2. Lyä vaatte auk enne ripustust!

3. Tee jokasel perhejesenel oma kasa, joho sää telläs heiti pyykkis.

4. Ripust ens isomma pitkä housu, sit vehä lyhkäsemmä ja lopuks ne kaike piänimä. Siis ikäjärjestys päte viäl toistaseks ainaki meitil.

5. Ens o ripustettu ne pöksy, sit laiteta paira. Samal tappa vanhimmast nuarimppa. Pitkhihase enne lyhkässi!

6. Muist, ettei sää koska ripust pöksyjäs lahkest! Nee laiteta ain housusuust roikkelas, vaik see onki pöksyje paksuin koht. Punteis jää ikävä jälje!

7. Eläkä nee eres unt siit, ett sää laittasis paira roikkuma pitkilttäs! Nee kuulu ripusta poikesi narul.

Ku sää nouratas neit ohjei, sul o hyvä pyyk kuivumas! Ja arvakka kui mun kevei? Mää saa iha ite ripusta mun pyykkini ha joka kert. Kukka ei kuulemma os laitta niit simmotti ku mää tahro. No, sit ei voi syyttä ku ittetäs, jos hiha o jeeny kaksikerro ja se haisse kuivumise jelkke pahalt!
Päivi
3 kommenttia:

 1. Eija-Riitta20:58

  Meil lateta ne narul iha eril tappa. Ens panna suka pareittai varppampääst roikkuma piänemmist alottaen, sit frouva nimettömä ain sama färise peräsi, se jälkke isännä kalsonki, ens lyhkäse ja sit pitkälahkese jos o molemppi. Sit tuleva pairat, päälipöksyt ja viimitteks vaatepuuhu ripustettava meko, tunika ja kauluspaira. Järjestys on kumminki se, et ens frouvan ja sit isännä. Toisalt se tiätty helpottais ku olis ens kaik toise vaatte ja sit toise, ni sais ne sit laskostettu siit järjestykses ens toisse pino ja sit toisse pino. Mut täytyk kaik ain nii helppo olla???

  VastaaPoista
 2. Niin pal mukava luettava nää teiti jutu.Mää oikke innostusi täst aiheest.

  VastaaPoista
 3. Niin pal mukava luettava nää teiti jutu.
  Mää oikke innostusi täst aiheest.

  VastaaPoista