keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Caribia hotelli ja

Kevätpuolella 2017 kävin oma lääkärini luona valittamassa vaivojani. Niitä on iän mukana kertynyt vaikka jaettavaksi asti. Nuo raajat lähinnä tällä kertaa oli huolenaiheeni. Kuljen oman määritelmäni mukaan “neliraaja” kävelyä. Kulkemisen apuvälineenä on keppi, mutta tosiasiassa mieluiten rollaattori.

Rollaattorin sarvista erittäin tukeva ote. Tällä tavalla koetan keventää alaraajojen rasitusta. Hartian seutu siinä menossa rasittuu ja kipeytyy väkisin.

Kepistä saa tukea kun esimerkiksi polvesta vihlaisee, mutta tällä kävely tyylillä tehty matka on hyvin lyhyt. Sisu ei riitä taivaltamiseen. Rollaattori on hyvä apuväline, mutta niiden pyörät ovat halkaisijaltaan useimmin liian pienet. Pieni kuoppa tai muunlainen este pyörän edessä on tosi vaarallinen. Sellaiseen kun törmää, niin voltti pää edellä on mahdollinen. Seuraukset saattavat olla kohtalokkaat luiden murtumisen takia.

Olen ihmetellyt miksi pienipyöräisiä rollaattoreita valmistetaan. Ovat kuulemma paljon edullisempia. Potilaiden kunto saattaisi pysyä parempana kun pystyy paremmin tekemään reipasvauhtisia lenkkejä, lihaskunto säilyisi paremmin.

Näiden tutkimustulosten omalääkäri  teki B-lausunnon Kelan kuntoutusta varten. Varsin nopeasti Kelalta tulikin myönteinen päätös. Syyskuussa olisi ollut Karina Hotellissa mahdollisuus  päästä Petrea kuntoutuskeskukseen.

Samanaikaisesti sattui kauan odotettu silmätutkimus. Otin yhteyden Kelaan ja sain siirrettyä kuntoutusjakson marraskuun  lopulle. Kelassa oltiin joustavia, kiitos siitä. Olisko ollut ite Anssi, joka ratkaisi asian. Olen joskus kuullut jotakin Anssi Kelasta, mutta en tiedä voiko hän päättää tällaisia asioita.


Joka tapauksessa suuntasin auton- ja oman nokkani kohti Caribiaa, sinne palmujen alle loikoilemaan, meren ääreen. Tai ainakin ’isohkon ankan’ silmäilyn alle…

Raahasin itseni ja matkatavarat vastaanottoon, reseptsuuniin. Ihastuin heti herttaiseen virkailijaan. Ihmeekseni hän puhui erittäin selvää Suomea, ilmeisesti hänen äidinkielensä oli äidiltä opittu jokunen vuosi sitten. Toinen vaihtoehto tietenkin on, että hän on niin paljon joutunut tekemisiin suomalaisten kanssa, puhekielemme on siten tarttunut häneen. Joka tapauksessa täydet kymmenen pistettä hänelle.

“Pitkän” matkan ja mahdollisen huonon kelin takia varasin huoneen jo edelliseksi päiväksi. Caribialle mielestäni on pitkä matka. Ajattelin käydä uimassa ja muutenkin tutustua hotellin meininkiin. Entuudestaan tuttu paikka oli aivan vieras. Aikaisemmat kerrat olin mennyt kylpylän puolelle eri ovesta. Hotellin puolelta mentynä pukuhuonetilat oli aivan outoja. Hotellivieraat kulkevat kylpytakit päällä omaa reittiä. Hissillä alas kylpylä osastolle ja sitten pujotellaan pukeutumispaikkaan, jossa on pienet lukittavat kaapit. Pyyhkeet ja kylpytakkiavoimeen naulakkoon. Hissit toimivat ylöspäin avainkortilla.

Minua kehotettiin pukemaan kylpytakki päälleni hotellihuoneessa, epäilin niiden sopivuutta tai paremminkin kokoa. Sopivia olivat, mutta olisin tarvinnut jonkinlaisen sovituskappaleen etupuolelle. Sillä olisin voinut verhota tuon fasaadi puolen. Jätin takin huoneeseen ja taapersin kylpylään verkkari asussa.  Mielelläni siirtyisin isojen poikien asusta pienten poikien asuun. Oma häpeäni on tuo yhden koon ylitys.

Sitä se sohvaperunana olo aiheuttaa. Jotkut venkoilevat jalkineistani: “Tarvitset torin kokoisen aukion missä pääset kääntymään”.

Armeijan ensipäivät meni ilman sopivia saappaita. Eli “kusiluikkareilla” sisäpalveluhommissa meni pari eka päivää. Silloinkin jalan lisäksi mahtui jalkarätit tai villasukka.

Vasta viisikymppisenä kauppoihin tuli yleisesti isompia hiihtojalkineita. Mukava hiihdellä kun jalat pysyi lämpiminä.
Aamulla herätys, klo 7.00 - 9.30 aamiainen, herkullinen, monipuolinen puurosta - nakkeihin. Ei laadussa moitteen sijaa, mutta heikko luonne, voi voi sentään.

Maanantaina 27.11 klo 8.30 se sitten alkoi. Rääkkikö, ei suinkaan, piti sitä ensiksi tutustua talon tapoihin ja ennen kaikkea toisiimme, vetäjiin ja kuntoutettaviin.

Tutustuttiin TULES-kursilaisiin yli 68 vuotiaisiin. Olen toiseksi vanhin osanottaja. Mainittakoon, että ikääntyneiden kuntokurssille IKKU, luultavasti korvaa Tules kurssin. Suosittelen hakemaan lääkärin B-todistuksella tähän IKKU-kurssille. Esteenä saattaa olla muistihäiriö.

Selvitimme taustojamme, mitä odotetaan kurssilta, mistä olemme tulleet ja mitä teet tai olet tehnyt työksesi. Lempiväriä kysyttiin. Se oli tosi vaikea kysymys. Siitä on niin kauan aikaa kun siihen olen paneutunut, vaimo sellaiset asiat hoitaa kaikkein luonikkaammin. Lesken täytyy muistella vanhoja juttuja, noissa värihommissa. Onko sen värihomman niin tärkeää. Musta tuntuu, (aika usein saa havaita, että mustaa sen olla pitää, musta mä viis veisaan), että eri paria olevat jalkineet kelpaavat tallusteluun - puhumattakaan rikotut housut.

Voi niitä aikoja kun tytöillä oli kellohameet ja saumalliset sukat.


Taas kerran poikkesin vähän sivuraiteille, mutta kymmenen meitä osanottajia alunperin oli, viisi kumpaakin sukupuolta, mutta naisista yksi joutui jättämään tämänkertaisen leikin kesken. Toivottavasti hän selviytyi pikaisesti vaivasta. Varmaankin hän on seuraavalla kurssijaksolla mukana - 3.4 - 7.4 2018.

Hanna-psykologi meitä evästi tuntemaan toisemme ja mikä tulee tavoitteeksemme kurssin suhteen. Kyllä se niin on, että tuota “henkistä” vahvuutta tarvitaan koko olemassa olon aikana. Sitä tarvitaan kaikissa toiminnoissa, levossakin. Rentoutuminen auttaa parempaan uneen ja lihasten jännitystilan laukaisuun. Rentoutus äänitteitä on saatavilla alan yrittäjiltä ja liikkeistä

Aika laajalta alueelta meitä osallistujia oli, Turku kuitenkin vahvimmin edustettu. Potretti meistä otettiin. Siitä muistamme huhtikuussa kun tavataan ken oli mukana. Olihan meitä Jaakko, Riitta, Ritva, Leena, Sirpa, Aimo, Teuvo, Kalevi ja Niilo.

Ei eka päivä ihan istumiseksi ja oppitunneiksi mennyt. Iltapäivä aloitettiin fysioterapeuttien toteuttama pieni tuoli jumpan ja pallottelun merkeissä. Eija ainakin oli ohjaksissa.

Toinen päivä, uudet kujeet: Päivi veti rentoutuksen, hengityksen kautta ryhdikkääseen asentoon. Mielestäni nämä ainekset oli kyseessä. Kaipaamani allasryhmän veti Eeva. Vallitseviin olosuhteisiin ei voi mitään, mutta altaan syvyydet voisivat olla nousujohteisia, toinen pää nykyinen syvyys ja syvempi parin metrin verran. Tulevaisuudessa se on ehkä välttämättömyys. Pituuskasvu on jo kohonnut menneiltä ajoilta. Eli paljon puhutun suuren ikäluokan jälkipolvi on vain kasvanut pituutta enemmän. Ehkä monipuolinen ravinto ja fyysisesti kevyemmät työt on auttanut näitä nuoria venymään kohti tähtiä paremmin.  Itse olin aikalaisiani keskimääräistä pidempi. Tosin kasvuni nousi uuteen kukoistukseen vanhemmalla iällä. Pituuskasvua tämäkin on. Maapallonkin pituus mitataan vähän saman suuntaisesti kun minä mittaan tuosta navan kohdalta, navasta - napaan, suuntaisesti.

Maapallon pituus on ihmiseen verrattuna kantapäästä kaljun kukkuloille. Tästä “pittuuskasvusta” valitettavasti kärsii niin monet. Me emme vain voi uskoa sitä, että siitä syystä työllistämme liiaksi lääkäreitä. Tämä antaa tilaisuuden niin monelle kepulikonstin keksijälle. Konsteja joukossa voi olla hyviäkin, mutta kun ne konstit tuppaavat heikon luonteen takia lipsumaan. Lipsumisia kun tapahtuu, niin konstit hupenee.

Vesijumppa ja vesijuoksu on tämän päivän juttuja. Vesijuoksu suoritettaan sitä varten kehitetyllä vesijuoksu liiveillä. Uimahalleissa niitä on saatavissa eri kokoja. Itse valitsen niinsanotun patukan. Pitkä matomainen styrox “mato”. Tämä pujotetaan jalkojen välistä. Siinä ikäänkuin istutaan patukan päällä. Pienen harjoittelun jälkeen tasapaino säilyy ihan hyvin. Vesijuoksussa pyritään matkimaan oikeaa juoksua pitkin askelin käsiä apuna käyttäen. Ikäänkuin sprintterin juoksuasentoa pyritään matkimaan.  Matalat altaat ovat esteenä oikean asennon saamiselle. Sen voi korvata juoksemalla altaan pohjalla. Vedellä ei tällöin ole kantavaa vaikutusta, mutta patukan ansiosta juoksu asennon saa pysymään ja vesi on kuitenkin nivelille ystävällinen ja vesi antaa vastuksen.  Tämän ohjeen sain tässä muinoin eräältä rouvalta. Suosittelen. Käytän tätä hyväkseni paikkakuntani uimahallissa. Näin on mukava mennä allas päästä päähän. Minusta suorituksien mitta laitteena toimii kello parhaiten.  Aikoinaan Martti Vainion kanssa kun lähti kilpasille oli kohtalaisen helppo tavoittaa sama aika kun Martti sai. Kyllä sekin voimille kävi, mutta starttipistoolin laukaus ilmoitti kaikille tunnin menneen lähtö hetkestä.  Sama aika, mutta saman pituista matkaa Martin kanssa harvempi saavutti.

Ninan tapaaminen oli kuin vanhan tutun luokse olisi mennyt. Selvisi, että hän on työskennellyt sairaanhoitajana Aivoliitossa, joka on minulle tullut tutuksi vaimoni saatuaan aivoinfarktin. Verenpaineeni oli kohdallaan, mutta ongelmana on tuo kasvuiän jatkuminen. Se rasittaa ennenkaikkea niveliä.

Tämän viisipäiväisen viikon aikana pohdimme yhdessä ja erikseen tavoitteita, jotka ihan itse laadimme ohjeistuksen mukaan itsellemme. Tavoitteissa etenemme pienin askelin. Lihasvoiman ja sen kautta tasapainon ylläpitäminen, on päämäärä, johon pyrimme. Lihakset tukevat nivelten toimintaa, kannattaa tutustua ohjeista miten siihen päästään.

Muistuu tässä eräs sotaveteraani ja työnkin veteraani hän oli, nimittäin eli aktiivista elämää koko ikänsä. Hän kävi samankaltaisessa kuntoutuksessa kuin mekin.  Kertaakaan hän ei moittinut kuntoutus ohjelmaa, mutta kuulemani mukaan joka kuntoutuksen jälkeen liikkuminen oli vaikeaa. Se johtui siitä, että kilpailuvietti oli kuntoilua vielä kovempi. Toisen veteraanin tunnuslause oli, että jos mottimetsässä paikat kipeytyy, niin siellä ne myös lähtee. Eli on annettava saman koiran karvoja. - Ehkä kokemus on näin opettanut, mutta toistuvalle liikeradalle (työssä) on annettava vastakkaisliike lihaksille vapaa ajalla.

Kuntoutujien pitää näillä kursseilla olla omatoimisia. Tarkoittaa sitä, että huolehtii itse paikalle saapumisesta. Käy aamiaisella ja muutenkin ruokailuissa omin avuin. Minulla kun oli tuo ’taaperokärry’, jolla on monta muutakin nimitystä = Ferrari, HarleyParkinsson j.n.e., sen ohjaaminen yhdellä kädellä ruoka-astian kera on jotenkin hankalaa. Avuliaita henkilökunta on, mutta työt heilläkin on esteenä auttamisen suhteen.

Caribialla kuntoa tuli ylläpidettyä ikään kuin pakosta. Pitkät käytävämatkat toimivat kuntoratana vähän liiankin hyvin, polveni kipeytyivät, lonkkani samoin. Varsinaiset ohjatut tuoli- ja vesijumpat olivat erinomaisia. Liikunnallisia ja osin ohjeistettuja kotiläksyjä pitää tehdä. No minulla oli heti kotiin pääsyn jälkeen Salon tasapaino- ja liikuntaryhmä jäljellä.

Kaihileikkaus oli kolmen viikon este liikunnalle. Sitä olen tässä “potenut”, mutta kotiläksyt ja tuo niinsanottu töllötin näkyy erinomaisesti. Mikäs sitä nyt on sohvaperuna ollessa. Valkeus koitti maailman. Ainakin ilotulitukset sekä kuuluivat, että näkyivät alkaessaan, paukkeesta päätellen.

Lääkäri- ja muutenkin seurantaa varten olimme täyttäneet kyselylomakkeen. Siinä kyseltiin tuntemuksiamme ja pyydettiin lupaa antaa tietoja KELAN toimesta omalle lääkärille. Mielestäni tällainen yhteistyö on ihan OK. Eri asia kuinka lääkärimme ehtivät paneutumaan palautteeseen. Uskon kuitenkin siitä olevan vastaanotoilla jotakin annettavaa.   

Kurssilla arvelin verenpaineeni varmaankin olevan koholla, mutta suorastaan olin yllättynyt hyvistä lukemista. Sydänäänetkin olivat kuulemma kohdallaan.

Tuossa vuoden viimeisessä postissa oli liikuntatoimen ohjelma, siitä pitää ottaa irti minulle tarpeellinen lihasvoiman parannus ohjelma.

Hyvää meneillään olevaa vuotta 2018!

                                                                    Niilo Salosta











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti