keskiviikko 2. elokuuta 2017

Rantasaunan löylyt

Mikä sen ihanampaa kuin kunnon löylyttely puusaunassa! Ja kun sauna vielä sijaitsee meren tai järven rannalla, on paikka paras mahdollinen. Kunnon löylyt saa vain puusaunassa, ei sähkösauna anna samanlaista, kosteaa ja lempeää löylyä saunojalle.
Kyllä paras sauna on mökkisauna, vaikka kotoakin löytyy puulämmitteinen sauna. Silti siinä mökin saunassa on omaa tunnelmaa enemmän. Siellä kun juokseva vesi on yhtä nopea kuin veden juoksuttaja saunaan. Pitää kantaa ensin pata täyteen vettä ja sitten kylmää vettä saaviin ja ämpäreihin, että kaikille saunojille riittää sekä kuumaa että kylmää vettä.

Ennen vanhaan padan vesi lämmitettiin aina kävyillä ja roskilla. EU on kai selvittänyt, että käpyjen savu on myrkyllistä, koska sillä ei enää voi lämmittää edes vettä. Ja joskus maailmassa grilliinkin laitettiin kävyistä tuli. No, padan alle sytykkeeksi kelpaavat edelleen palavat roskat. Sitten oman metsän puista tehdyt klapit ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi.

Kiukaan alle sytytetään tuli, kun padan vesi jo on kuumaa. Padan alle sytytetty tuli lämmittää samalla myös pesuhuoneen. Ennen patakin oli saunassa, mutta remontin jälkeen päädyttiin laittamaan uusi, pienempi pata pesuhuoneeseen. Ennenhän sitä pestiinkin saunan puolella. Nyt on sauna erikseen, lauteille mahtuu melkein neljän hengen perhe. Ihan kaikki eivät voi hengittää syvään, muuten tulee ahdasta. Vaan sopu sijaa antaa! 

Kun se saunakin on lämmennyt, on aika saunoa, pestä itsensä ja nauttia kesäillasta. Jännä on se, miten vähällä vedellä ihminen pesee itsensä. Kun saunassa ei ole kuin pesuvati, johon vesi laitetaan pesemistä varten, ei aikuinen ihminenkään tarvitse itsensä pesemiseen ja huuhtelemiseen kuin yhden pesuvadillisen vettä. Jos oikein tuhlaamaan alkaa, voi mennä toisestakin vähän. Suihkussa kun käy, niin monella lirisee suihku tauotta vähintään 20 minuuttia. Sitä vaan ihmettelen, että kuinka kamalasti siinä menee puhdasta vettä ihan hukkaan.

Kävi tässä kesän mittaan vieraita kylässä – ei meillä, vaan kylällä – oikein kaukaa Kanadasta asti. Olivat kuulemma käyneet suihkuttomassa saunassa viimeksi mummolassa 1980-luvulla. Eivät voineet ymmärtää, että tämän päivän ihmiset voivat peseytyä edelleen samoin kuin mummolassa yli 30 vuotta sitten. Onneksi maailma ei ihan joka asiassa edisty! 

Nauttikaahan kesän saunomisista, joilla siihen on mahdollisuus!
                                   Päivi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti