lauantai 17. kesäkuuta 2017

YHDISTÄVÄ TEKIJÄ - MIKÄ SE ON?

Monen eri asian sisältä löytyy ja etsitään yhdistäviä tekijöitä, joilla koetetaan korostaa jonkun määrätyn tuotteen taikka tilanteen erinomaisuutta juuri sinulle/minulle, ”kun teitä yhdistää myös tällainen”. Ja monien eri sektoreiden suhteen joudummekin pohtimaan onko ihan oikeasti kyse yhdistävästä tekijästä. Kuinka se sitten määriteltäisiin?


Olisiko esimerkiksi tämän kirjan löytyminen jotenkin yhdistävä tekijä tämän juuri lueskelemasi blogin kanssa, nimen perusteella? Vaiko ehkä jotenkin muutoin?

SYTYn aina aktiivinen henkilökunta pisti teoksen käteeni löydettyään sen keväisen kirjanvaihtopäivän antina. Sama nimi. Ennemminkin sattuma kuin yhdistävä. Mielenkiintoinen silti. CSI-sarjoja on esitetty meilläkin TV:ssä, vaikk’en oikein ole niihin sisäistynyt, mistä johtuen tämäkin kirjallinen tuote voinee jäädä vaille syvempää tutkiskelua, kun jo muutoinkin olen siirtynyt äänikirjoihin, joissa minulle yhdistävänä tekijänä on printatun tekstin olemassaolon tulkinta jonkun toisen lukemana saatu tutustuminen teoksen sisältöön.

Siis yhdistäviä tekijöitä löytyy kaikkialta, jos niihin keskittyy. Mahdollisuudet eivät lopu. Mutta mitä merkitystä sellaisilla on?

Historia, asuinympäristö, kieli, sukulaisuus, työ ja työttömyys, harrastukset, vähemmistöön taikka valtaväestöön kuuluminen, varallisuus tai sen puuttuminen, ominaisuudet ja niitä ilman sopeutuminen, kiinnostuksen kohteet, lomailu… Lähes loputon lista, joista löytyy luontaisesti tai hiukan soveltaen joku kohta, jonka voi osoittaa yhdistäväksi tekijäksi oman itsensä elämän kanssa. Tuskin siinä mitään pahaa lieneekään. Nyt ja tässä olen tuon saamani kirjan ja tämän blogin keskinäisyydestä rakentamassa ns. aasinsiltaa Sinua ja minua yhdistäväksi tekijäksi. Taas kerran. Kun koen SYTYläisyyden ja tämän siihen nivoutuvan muutamien blogikirjoittajiemme ajatusten merkityksen olevan yhtenä purkautumistienä menneiden ja olevien asioiden hyvien ja huonojen puolien julkituomisen yhdistäväksi tekijäksi jokapäiväisiin tekemisiimme. Kirjoittajia saisi olla muutama lisää, mutta se, että lukijatasolla (lokilaskurin mukaisien sivuston avauksien määränä) me kaikki mukanaolijat koemme ”ylpeinä” teidän jaksavan seurata julkistamisiamme jatkuvasti kasvavana joukkona. Eipä silti – melkoinen joukkohan SYTYläisistä muodostuu – mutta että avausten taso pysyttelee tasaisesti nykyisin jo tuhannen ylittävän paikkeilla, puolessatoistatuhannessa parhaina kuukausina; yltäen siis liki puoleentoista sataan viikoittaisten uusien postausparien suhteen. 


Mitä tämä yhdistävä tekijä merkitsee – Sinulle?

Tätä pyörittävä pieni joukko toivoo ja uskoo, että blogiamme ”opittaisiin” hyödyntämään yksilö- ja yhdistystaolla foorumina, jossa saa esille yhdessä koettuja asioita tai vain omakohtaisia kannanottoja – meille kynäilijöillehän se juuri tuota tarjoaa. Kirjoitamme omia ajatuksiamme nykyhetkestä taikka hetkiemme muistoja aina lapsuudesta saakka. Ihan OK, mutta kertokaapa kuinka saisimme teitä, valtaosana olevia, lukijoitakin ottamaan kantaa, kommentoimaan ja/tai ehdottelemaan kiinnostavia asioita ja aihealueita! Vai onko se peräti utopistinen yliodotus? Joka-ainoasta mukanamme elämisestä – ääneen sanottuna taikka tekstinä – me olemme onnellisia. Jo tuon laskurin lukemien kautta vaikuttavat mielipiteenne pitävät meitä hyvillä mielin ja uskossa, ettei omienkaan asioiden julkinen käsittely ole turhaa (taikka turhauttavaa), vaan joko osaamme välittää informaatiota ja tietoa tai – joskus – saamaan hiukan lisähymyä ilmeisiinne. Myös linkit ja yhteydet niin syvempäänkin SYTYläisyyteen kuin jopa valtakunnan asiatasolle ovat osana tavoitteitamme.

Aiempiin kannanottoihini tästä aihepiiristä löytyy yhdistävänä tekijänä ainakin se, että ajatuksiemme tekstinä julkistaminen on yksi merkityksellinen itseilmaisun lähtökohta ja harrastuksenakin vallan mielenkiintoinen. Että yrittäkää jaksaa lueskella kynäilyjämme ja olla siten mukana yhtenä osatekijänä meitä SYTYläisiä yhdistävässä tekijässä, vertaistuen yhtenä osasena, jota nimenomaan kuunteleminen on. Lukiessanne ”kuuntelette” ajatuksiemme kirjoa, ja siitä kiitollisena allekirjoitan tämänkertaisen postauksen

koko kirjoittajakaartimme yhteisellä puumerkillä
                                                                       
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti