lauantai 13. toukokuuta 2017

Taksi vie, taksi tuo

 
Kun luin uutta taksilakia, ajattelin hankkia luvan myös itselleni. No, ainakin mies voisi sen hankkia. Hankkiessaan taksiluvan, jonka jatkossa voisi hankkia kuka tahansa, saisi uudesta autosta autoveroalennusta 4800 euroa. Mitäköhän taksilupa tulevaisuudessa maksaa? Nyt sen hinta pyörii 300 eurossa. Kannattaa siis ostaa se taksilupa, koska autosta saa taksiluvan maksettuaankin vielä alennusta 4500 euroa.

Jatkossa taksia voi ajaa kuka tahansa, joka on suorittanut kuljettajakokeen. Enää ei tarvita yrittäjäkurssia (noin 2000 euroa) ja kuljettajakurssia (noin 800 euroa). Taksikin voi olla minkälainen tahansa. Kun tänään tilaan taksin, tiedän taksin olevan useimmiten tavallinen henkilöauto, joka on melkoisen uusi ja turvallinen. Uuden taksilain astuttua voimaan voin ajella jatkossa vaikka ruosteisessa säilykepurkissa.

Päivystysvelvollisuus poistuu. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tolpalla ei enää tarvitse öisin ja viikonloppuisin päivystää, taksiyrittäjäkin saa nukkua. Kuinka käy asiakkaan? Tietysti on olemassa niitä yrittäjiä, joille saa soittaa keskellä yötä ja jotka hakevat sinut. Entä jos sellaisia kuljettajia ei olisi? Maaseudulla ainakin taksin saatavuus viikonloppu- ja yöaikaan huononisi. Se taas tarkoittaisi sitä, että ambulanssin tilaaminen lisääntyisi. Ai, että miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? No, ei sitä baarista kotiin lähtiessä tarvitse sitä ambulanssia jatkossakaan soittaa. Jos on vaikka sydänoireita, joutuu jatkossa soittamaan ambulanssin, koska kylällä ei enää ole taksipäivystystä öiseen aikaan.

Etukäteen pitäisi siis tietää, minä päivänä menet baariin, mihin aikaan ja mihin aikaan aiot lähteä sieltä taksilla kotiin. Matka on tilattava etukäteen ja hintakin on sovittava etukäteen. Entä jos matkaa ei maksa etukäteen? Kuka silloin on oikeassa, kuljettaja vai asiakas? Perillä voi nimittäin kuljettaja sanoa ihan toisen hinnan kuin lähtiessä. Luulet ajavasi kotiin 20 eurolla, mutta kotipihassa sinulta vaaditaankin 60 euroa. Kuinkas sitten suu pannaan?

Jo tällä hetkellä ajoja yhdistellään muun muassa KELA-kuljetusten saralla. Isoissa kaupungeissa on myös koottu vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden käyttäjiä yhteen autoon. Silloin pitää tietää, milloin menee, mihin menee ja kauanko viipyy. Ja tämä on tiedettävä hyvissä ajoin, jotta kyyti saadaan tilattua. Kyyti on peruttava vähintään 20 minuuttia ennen kuin kyydin piti tulla. Jos olet esimerkiksi kaupassa, pitää sinun etukäteen tietää, kuinka kauan viivyt kauppareissullasi. Jos et peruuta tilausta ajoissa, menetät yhdensuuntaisen matkan. Ei niistä ole varaa luopua, kun niitä muutenkin on kuukaudessa käytettävissä vain 18 yhdensuuntaista matkaa eli pääset 9 kertaa edestakaisin kotiin ja johonkin asiointi- tai virkistysreissulle. Jos et ole sitä kyytiä tilannut valmiiksi, saat odottaa kaupan edessä kyytiä pahimmillaan tunnin. Sepä onkin kivaa, kovassa pakkasessa tai helteellä maidon ollessa kauppakassissa…  


Päivi














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti