lauantai 6. toukokuuta 2017

Elintasomme lakipiste

Muuton aikaisesta, tähän asti avaamattomasta, laatikosta osui käteeni opiskeluaikainen mustakantinen luentovihko. Luulin heittäneeni sellaiset jo ajat sitten roskiin. Se vihko sisälsi 1960-luvun puolivälissä Turun Kauppakorkeakoulussa tehtyjä kansantalouden ja kansainvälisen talouden luentomuistiinpanoja.

Noin 60-vuotias professori, joka niitä aineita opetti, oli todella viisas ja kaukonäköinen. Muistot luennoista palasivat äkkiä mieleeni, kun luin muistiinmerkittyjä asioita. Yllätyin todella siitä, mitä hän oli opettanut. Eipä 24-vuotias opiskelijapoika niitä sen kummemmin noteerannut, saatikka tenttiä pidemmälle mieleensä painanut.

Tässä muutamia kohtia vihkon sisällöstä, jotka ovat kursivoituna lainausmerkkien välissä. Sen jälkeen on kirjoittajan kommentti tänään!

”Koko maailmanlaajuista suursotaa ei enää tule. Pieniä kahakoita on kuitenkin joka hetki menossa siellä ja täällä. Varsinainen suursota käydään valuuttakursseilla”.

Kiinan juan on ollut väärässä valuuttakurssissa jatkuvasti dollariin nähden. USA ei kuitenkaan uskalla vaatia sen oikaisemista, koska on ollut Kiinalle velassa savupiippua myöten. Kiinakin on alkanut velkaantua? Dollari puolestaan devalvoituu Euroon nähden. Aivan valtavat omaisuuden siirrot tapahtuvat valuuttakursseilla kuin salaa tavallisen ihmisen voidessa vain seurata katseella. Tavis ei kyllä osaa seurata edes katseella.

”Maailman raaka-ainevarat riittävät vähintään 70 vuotta, mutta sitten alkaa kilpajuoksu, jossa vahvimmat vievät loput”.

Nyt nähdään, miten Kiina on alkanut haalia Afrikasta raaka-aineita, koska Afrikan maat ovat liian heikkoja vastustamaan. Kiina vie lopulta muualtakin. Lähi-idän öljy ei ole ainoa raaka-aine, jota muutkin ovat hamunneet ja surutta käyttäneet. Minua surettaa suomalaisten ajatuksenkulku, jossa iloitaan, kun joku ulkomaalainen ostaa hyvän yrityksen tai yritysidean. Ajatellaan, että on se niin hienoa, kun ulkomaalaisillekin kelpasi! Kiina on jo Suomenkin markkinoilla… ostamassa.

”Islam on sotaisa maailmanvalloitususkonto. Se leviäminen pitää pysäyttää heti, muutoin käy huonosti. Kun te seisotte tuolla Turun torilla ja jostain suunnasta näkyy moskeijan minareetteja, on jo liian myöhäistä”.

Tuli heti mieleeni kaksoistornit, pilakuvakahinat, huntukiistat ja niittokoneet. Niin, lööppi kertoi vähän aikaa sitten Helsinkiin suunnitellusta jättimoskeijasta. Kumpi sen rakentaa, shiiat vai sunnit, siinäpä kysymys heidän rauhanomaisuudestaan.

”Ahneus pyörittää bisnestä. Suhdannevaihtelut ovat normaali-ilmiö. Kun ahneus ajaa asiat umpikujaan, tulee laskusuhdanne. Mutta eipä aikaakaan, kun jossain aukeaa taas uudet ansaintamahdollisuudet, saa nousuvaihe alkunsa”.

Näinhän se menee, kymmenen vuoden välein se umpikuja, ja taas uusi nousu. Joku harva käärii muutoksen aikana liivinsä pullolleen. Amerikkalaisten sijoittajien ahneus on jotain käsittämätöntä. Kahdeksan (8) rikkainta omistaa yhtä paljon kuin muut yhteensä. Tuleeko joskus  joku tasaus-vallankumous ?

”Talousrikollisuus lisääntyy. Italian mafia on lastenleikkiä siihen verrattuna, mitä mahdollisuuksia tuleva tietokoneaika tuo tullessaan. Tietokoneet tulevat mahdollistamaan aikanaan sekunneissa tapahtuvat spekulatiiviset varallisuuden siirrot maan äärestä toiseen. Siinä pienet maat ja valuutat ovat rikollisten armoilla”.

Jotenkin tuttua, kun seuraa maailmantapahtumia.

”Neuvostoliitosta ei tule koskaan taloudellista suurvaltaa. Venäläiset ovat aivan liian laiskoja työtä tekemään, kun ovat sosialismin saastuttamia. Sen sijaan Kauko-idän maat Kiina ja Intia ovat ahkeria ja nälkäisiä kansoja seuraamaan Japanin ja Etelä-Korean perässä. 50 vuoden kuluttua näiden kansojen ahneudella ei ole minkäänlaista moraalista estettä. He kuittaavat kaiken sen ajan, jolloin USA ja Eurooppa elivät yltäkylläisyydessä”.

Eipä tuohonkaan ole paljon lisäämistä. Me olemme vanhenevaa, kangistuvaa kulttuuria.

”Suomen on liittouduttava muiden pienten maiden kanssa yhteisrintamaan, jotta yleensä säilymme hengissä.”

Silloin oli EFTA valmisteilla ja aavistus EU:sta. Suomi pyrki niissä ytimeen, maksoi mitä maksoi!  Brexit osoittaa, että isot pärjäävät paremmin aina.

”Tänään (siis 1965!) kärsimme todella pahasta velaksi elämisen synnyttämästä taantumasta. Kun nämä velat joskus maksetaan, niin elintasosta on tingittävä”.

Nythän vasta tingitään, supistetaan, keskitetään, lopetetaan ja karsitaan. Ihmiset sen hyväksyvät niin kauan, kun se ei koske heitä henkilökohtaisesti. Mutta lisää myrkkyä on tulossa – ja se on jo ihan Sailasta!  Oliko se elintason lakipiste jo vuonna 2008?

Eero

P.S.  Kunnallisvaalit on käyty. Nyt erään värinen puolue on keksinyt mm. Jyväskylässä, miten kaikenlaisia kunnan menoja voidaan lisätä, mutta tulopuolesta ei ole harmaata (?) aavistusta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti