keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Miten toimia, mitä tehdä, kun läheinen/omainen menehtyy?

Gmail, Rahapelitilit, Some -käyttäjätilit; Facebook, Instagram, Twitter…
Monella meistä on profiili useammassakin internetin sosiaalisen median palvelussa, mutta olemmeko ajatelleet sen vaatimuksia, jos…
Mikään ei ole ikuista, joten olisi hyvä varustautua kaikkeen – ja siksi tämä (sekä myös tulevan lauantain) normaalia pidempi postaus kannattaisi kopioida ja tallentaa tiedostona sellaiseen paikkaan, josta myös läheiset / jälkipolvi sen löytävät. Eikä varmaankaan asiasta keskustelukaan heidän kanssaan olisi pahasta!
Miten toimia, mitä tehdä,
kun läheinen/omainen menehtyy?

Kattavat kirjoitukset ja ohjeistus aiheesta:  
·      https://annahaverinen.com/2014/02/21/miten-poistaa-edesmenneen-verkkosivu-sosiaalisen-median-profiili-tai-kayttajatili/
·      http://www.digitaalinenkuolema.info/palvelut-ja-kytnnt/

Tällaisia tilanteita varten voi varautua esimerkiksi kirjoittamalla tunnukset ja salasanat myös muihin palveluihin paikkaan, josta ne ovat läheisen tai läheisten löydettävissä poismenon jälkeen.
Verkossa on myös tällaiseen palveluun erikoistuneita ohjelmia.

Digitaalinen testamentti = lista nettipalveluista salasanoineen. Digitestamenttiin kirjataan yleensä myös toiveet siitä, mitä palveluille ja verkon materiaaleille tehdään.

GOOGLE Jotta omainen pääsee käsiksi kuolleen tiliin, hänen pitää esittää läheisen ennen kuolemaansa Gmail-tililtä lähettämän sähköpostin otsikkotiedot. Google miettii tapauskohtaisesti, luovuttaako se vainajan tietoja.
Jos vainaja on ottanut käyttöön Googlen "tilin käyttämättömyyden hallinta" -sovelluksen, tilanne helpottuu huomattavasti.Sovellus antaa puolisolle tai ystävälle oikeuden päästä käsiksi tiliin kuoleman jälkeen. Näin voi testamentata digitaalisen omaisuutensa tai tuhota Google-näkyvyytensä verkosta.
Gmail

Gmail ei ole enää pelkästään sähköpostitili, vaan se sisältää myös kalenterin, Google Driven eli tiedostojen lähettämiseen ja muokkaamiseen tarkoitetun pilvipalvelun, sekä myös Google+ sivuston eli Googlen oman sosiaalisen mediasivuston.
Gmail-tilin poistaminen on kaksivaiheinen, johon kuuluu myös kuolintodistuskopion lähettäminen sekä lähettäjän oman henkilöllisyyden todistaminen esim. ajokortin kopiolla. Google käsittelee tilanteet kuitenkin aina tapauskohtaisestiTäydet ohjeet löydät:

https://support.google.com/accounts/troubleshooter/6357590?visit_id=1-636108278692538205-1802027763&hl=fi&rd=2


Facebook

Mitä voit tehdä itse?

Voit kertoa meille etukäteen, haluatko meidän asettavan käyttäjätilisi muistotilaan tai poistaa sen pysyvästi Facebookista.
Muistotilaan asetetut käyttäjätilit
Muistotilaan asetetut käyttäjätilit ovat paikka, jossa kaverit ja perheenjäsenet voivat kokoontua yhteen ja jakaa muistoja sen jälkeen, kun henkilö on edesmennyt. Muistotilaan asetetuilla käyttäjätileillä on seuraavat pääominaisuudet:
§  Sanat In memoriam tulevat näkyviin henkilön nimen viereen hänen profiiliinsa.
§  Kaverit voivat jakaa muistoja muistotilaan asetetulla aikajanalla, jos se on mahdollista käyttäjätilin yksityisyysasetusten mukaan.
§  Sisältö, jonka henkilö jakoi (esimerkiksi kuvat ja julkaisut), pysyy Facebookissa ja näkyy edelleen niille, joiden kanssa se on jaettu.
§  Muistotilaan asetetut profiilit eivät näy julkisissa paikoissa, kuten Ihmisiä, jotka saatat tuntea -ehdotuksissa, syntymäpäivämuistutuksissa tai mainoksissa.
§  Kukaan ei pysty kirjautumaan muistotilaan asetettuun käyttäjätiliin.
§  Muistotilaan asetettuja tilejä, joilla ei ole perintöyhteyshenkilöä, ei voi muuttaa.
§  Sivut, joiden ainoan ylläpitäjän käyttäjätili oli asetettu muistotilaan, poistetaan Facebookista, jos vastaanotamme kelvollisen pyynnön.
Käyttäjätilisi poistaminen
Voit määrittää, että käyttäjätilisi poistetaan pysyvästi, jos kuolet. Toimi seuraavasti:
1.     Klikkaa Facebook-sivun oikeassa yläkulmassa https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/t39.2365-6/851557_364200877036449_574807949_n.gif ja valitse Asetukset.
2.     Klikkaa vasemmanpuoleisessa valikossa Turvallisuus.
3.     Klikkaa Perintöyhteyshenkilö.
4.     Valitse kohdan Käyttäjätilin poistaminen alla oleva valintaruutu ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.
Perintöyhteyshenkilö on henkilö, jonka valitset huolehtimaan tilistäsi, jos se asetetaan muistotilaan. Kun tilisi on asetettu muistotilaan, perintöyhteyshenkilösi voi muun muassa
§  kirjoittaa kiinnitetyn julkaisun profiiliisi (kuten jakaa viimeisen viestin puolestasi tai antaa tietoja muistotilaisuudesta)
§  vastata uusiin kaveripyyntöihin (kuten vanhoille kavereille tai perheenjäsenille, jotka eivät olleet Facebookissa aiemmin)
§  päivittää profiili- ja kansikuvasi.
Perintöyhteyshenkilösi ei voi
§  kirjautua sisään käyttäjätiliisi
§  poistaa tai muuttaa aiempia julkaisuja, kuvia ja muita aikajanallasi jaettuja kohteita
§  lukea viestejäsi
§  poistaa kavereitasi.
OMAISELLE:

https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480

Edesmenneen henkilön käyttäjätiliä koskeva erityispyyntö

Tällä lomakkeella voit pyytää meitä poistamaan edesmenneen henkilön käyttäjätilin tai esittää erityistoiveita liittyen henkilön muisteluun. Otamme osaa menetykseesi ja arvostamme kärsivällisyyttäsi a         sian käsittelyn aikana. Muihin kuin tähän aiheeseen liittyviin tiedusteluihin ei välttämättä vastata tämän kanavan kautta. Koska haluamme suojella Facebookin käyttäjien yksityisyyttä, emme luovuta kenellekään muiden käyttäjätunnuksia.

Koko nimesi

Huomaa, että vaadimme käyttäjätilin poisto- tai erityispyyntöön varmistuksen siitä, että olet edesmenneen henkilön lähisukulainen tai pesänjakaja.

Edesmenneen henkilön käyttäjätilillä käytetty koko nimi
Kuolleen henkilön aikajanan verkko-osoite (URL-osoite)
Huomautus: URL-osoite löytyy selaimesi osoiteriviltä:
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t39.2365-6/851558_537261956335475_248550044_n.png
Edesmenneen henkilön käyttäjätilin sähköpostiosoite
Osoite, jota on voitu käyttää käyttäjätiliä luotaessa


Miten voimme auttaa sinua?
Muuttakaa tämä tili muistotiliksi
Poistakaa tämä tili
Minulla on erityistoivomus
Minulla on kysymys.

Milloin henkilö menehtyi?


Nopeuta pyyntösi käsittelemistä antamalla skannaus tai valokuva läheisesi kuolintodistuksesta.

Jos sinulla ei ole läheisesi kuolintodistusta, lue ohje- ja tukikeskuksessa tietoja muista hyväksymistämme todistustyypeistä.

Lisätietoja
Jos sinulla on erityistoivomus tai kysymys, kirjoita se  tähän



YLEISIMPIÄ KÄYTTÄJÄTILEJÄ


instagram Palvelussa on lomake, jolla kuolleen profiilin voi pyytää poistettavaksi tai muistosivuksi. (hyvin samankaltainen Facebookin lomakkeen kanssa)

https://help.instagram.com/231764660354188?helpref=search&sr=2&query=muistotili

https://help.instagram.com/264154560391256?helpref=search&sr=1&query=miten%20ilmoitan%20edesmenneen%20henkil%C3%B6n%20k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4tilist%C3%A4

LINKEDIN Profiilin poistamista voi pyytää kuka tahansa vainajan LinkedIn-ystävistä.

TWITTER Tilin poistaminen on hankalampaa. Palveluun pitää lähettää kirje. Twitter on Facebookia tiukempi, ja vain lähiomainen voi vaatia tilin lopettamista.
http://www.hs.fi/tekniikka/a1365747052742 

SPOTIFY, NETFLIX, VIAPLAY Palveluilla ei ole erillistä käytäntöä, joten omaisen pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Netflixin palvelu tosin keskeytyy, kun vainajan luottokortti suljetaan.

DNA, SONERA, ELISA Palvelut voi lopettaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Yritykset voivat varmistaa väestörekisteristä, että asiakas on kuollut.

APPLE Apple ei pohdi vainajan tahtoa. Pilvipalveluun talletettuun materiaaliin ei kukaan pääse käsiksi asiakkaan kuoleman jälkeen.
iTunesista ostetut kirjat, elokuvat ja musiikki ovat tavallaan lainassa, eikä niitä pysty siirtämään toiselle. Kun käyttäjä kuolee, kokoelma palautuu palveluntarjoajalle.
Veikkaus / RAY Veikkaus vertaa omaa asiakasrekisteriään väestörekisteriin 3 kuukauden välein ja jos he huomaavat käyttäjänsä kuolleen, he palauttavat tämän asiakastilillä olevat varat takaisin tämän pankkitilille.

PayPal Vain kuolinpesän hoitaja / perunkirjoittaja voi pyytää vainajan PayPal-tilin sulkemista. PayPal vaatii mm. kuolintodistuksen, asianhoitajan laillisuustodistuksen sekä asianhoitajan henkilöllisyystodistuken faksattavaksi, jotta prosessi voidaan aloittaa. Mahdolliset varat PayPal palauttaa shekillä asianhoitajalle.


Pokerisivustot Verkko on täynnä erilaisia pokerisivustoja, joissa pelataan oikeasta rahasta. Toimijoita on varmasti laidasta laitaan, rehellisiä ja vähemmän rehellisiä. Koska Suomessa on uhkapeleissä monopoli Veikkauksella, RAY:llä ja FinTotolla, kaikki pokerisivustot joutuvat toimimaan muista maista käsin Suomeen. Tämä aiheuttaa myös sen, että nämä palvelut toimivat sen maan lakien mukaan, missä heidän palvelunsa sijaitsee mikä tarkoittaa yleensä selkeästi heikompaa asiakkaan asemaa. Erityisesti pokerisivustojen kanssa kannattaa olla tarkkana, että salasana on esim. toisen perheenjäsenen tai luotetun ystävän tiedossa, että rahat saadaan helposti palautettua pokeritililtä takaisin omaan hallintaan. Muuten voi olla vaarana, että rahat, joita voi pokeritileillä olla vaikka satojatuhansia, jäävät sille tielleen.

PS. Kaikkia nettiosoitteita ei ole linkitetty, mutta kopioimalla osoitteen selaimen osoiteriville, pääset Enterillä ko. linkin tiedostoon.























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti