keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Dokumenttikamera

Piirtoheitin, vanhemmalta nimeltään yliolanheitin oli väline, jolla voitiin heijastaa kuvia yleisölle. Tavallisimmin piirtoheitin koostui laatikosta, jossa oli lamppu ja sitä jäähdyttävä tuuletin sekä linssi, jonka läpi lampun valo heijastettiin. Laatikosta lähtevän varren päässä oli linssi ja peili, joiden avulla lampun valo heijastettiin pystytasoon, esimerkiksi seinälle tai valkokankaalle.

Heijastettavat kuvat olivat yleensä vaihdettavilla läpinäkyvillä kalvoilla, joiden läpi lampun valo heijastettiin. Peilin ansiosta kalvoon kirjoitettu teksti tai muu sisältö näkyi samalla tavoin sekä esittäjälle että yleisölle.

Uudehko keksintö dokumenttikamera on syrjäyttänyt piirtoheittimien käytön lähes kokonaan. Piirtoheittimet ovatkin poistuneet käytöstä. Esimerkiksi eräästä hotellista Prahassa löytyy piirtoheittimen osista tehty tällainen hieno valaisin:

Dokumenttikamera on digitaalinen työkalu, jonka avulla kuka tahansa voi näyttää ja jakaa huomattavan suuren määrän informaatiota katsojille ja tuoda esityksiin lisää eloa!

Dokumenttikamera on edullinen, aikaa säästävä ja helppokäyttöinen ICT-työkalu (ICT = tieto- ja viestintäteknologia). Laite liitetään projektoriin, monitoriin tai interaktiiviseen valkotauluun ja virta kytketään päälle. Tämän jälkeen voit välittömästi asettaa haluamasi kuvan tai esineen kameran alle.

Dokumenttikamera on erityisen joustava työkalu, jolla voi näyttää koko väriloistossaan kaiken aina paperinpalasesta kokonaiseen pianoon, tai jopa huoneessa olevaan henkilöön. Kääntämällä dokumenttikameran päätä ja vartta voit tutkia kohdettasi eri perspektiiveistä, zoomata lähelle ja kauas, osoittaa tiettyä kohtaa ja lisätä huomautuksia ja selityksiä. 


Dokumenttikameralla voit…
·      Kuvata ja suurentaa minkä tahansa esineen isolle näytölle tai valkokankaalle…
·      Havainnollistaa käytännön taitoja selkeästi…
· Lisätä ELOA esityksiin… Dokumenttikameralla voi myös zoomata lähelle ELÄVIÄ ja liikkuvia esineitä ja näyttää niiden liikeradat ja pienimmätkin yksityiskohdat.
·   Säästää kallisarvoista aikaa ja rahaa… Kuinka paljon aikaa käytetään ladatessaan tai etsiessään sopivaa kuvaa, tai yrittäessään suurentaa tekstiä valokopioimalla. Monet soveltuvat materiaalit ovat jo käden ulottuvilla ja todellisina ne ovat paljon parempia kuin leikkaa-liimaa-kuvat. Mitä jos asettaisitkin ne suoraan dokumenttikameran alle?
· Ja hyvinkin tarkalla logistiikalla ajoitettuun esitykseen saatetaan joskus tarvita jotain lisäselvitystä tai muuta visuaalista valaistusta, jolle ei oltukaan osattu varata aineistoa sinne PowerPoint-esitykseen tai edes muistitikulle, mutta kun käytössä on dokumenttikamera, voi kuulijakunta päästä osalliseksi myös ekstempore-aineistosta. Ainakaan tekniikka ei aseta enää rajoja.
·      Puhumattakaan sitten vanhoista valokuvista tai asiakirjoista, joita haluttaisiin muokata digitaalisesti säilytettäväksi tai tulostukseen. Paksut valokuva-albumit tai sidotut suuret asiakirjat, taikka siististi liimatut, vuosikymmeniä vanhat valokuvat, ovat todella hankalia skannattavia normaaleilla tasoskannereilla – digitaalikameran toimintaa ei koko ihan vähällä haittaa ja sen tallennusominaisuudet takaavat sen, ettei alkuperäisaineistokaan vioitu.

Dokumenttikamera työkaluna säästää aikaa ja rahaa. Sen ansiosta esitysten valmisteluihin, kuten kopioimiseen ja tulostamiseen, kuluu vähemmän aikaa. Lisäksi voit turvallisesti hyödyntää helposti rikkoutuvia ja arvokkaita esineitä esityksissä.

Dokumenttikamera on nyt SYTYssä
yhdistysten käytössä.

SYTYssä on nyt dokumenttikamera, kiitos KamariHerroille.

Laitteen käyttöön tulee pyytää opastusta ennen esitystä. Keskiviikkona 3.5. klo 10–12 on ensimmäinen Sytyn tilojen laitteiden käyttökurssitus: videotykit, projektorit, ääni-laitteet, dokumenttikamera. Kysele asiasta lisää Akilta.

Pentti












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti