lauantai 18. maaliskuuta 2017

Hätäensiapua ensihätään

Yhdistävä tekijämme, Salon Syty, oli taas järjestänyt keskiviikkoiltapäiväksi ohjelmaa jäsenyhdistystensä jäsenien iloksi. Meitä oli Sytyn salissa keskiviikkona puolen päivän jälkeen tusinan verran innokkaita naisia oppimaan hätäensiavun kommervenkkeja.

Paras juttu kurssilla oli mielestäni se, että pois turha hienostelu! Kun ihmisellä on hengenhätä, häntä autetaan. Ei mietitä mitään turhia, eikä sitä, aiheutetaanko hänelle lisävammoja, vaan käydään käsiksi ongelmaan.


Kurssin aikana harjoiteltiin paineluelvytystä, tajuttoman potilaan auttamista, kouristuskohtauksia ja vieraan esineen poistamista hengitysteistä. Lisäksi käytiin pintapuolisesti läpi palovammat ja isot haavat.

Tärkein oppi ennenkin ensiapukurssin käyneelle oli se, että enää ei puhalleta missään vaiheessa potilasta, joka ei hengitä ja tarvitsee elvytystä. Se onkin hyvä, koska puhaltaminen on ehkä eniten aiheuttanut miettimistä auttamistilanteessa. Miten minä puhallan henkilöä, joka on hengittämättä, mutta haisee pahalta, jonka suussa on oksennusta, kukapa sitä vierasta menisi ensimmäiseksi pussaamaan… Unohtakaa siis kaikki se puhaltaminen!

Enää ei myöskään paineluelvytyksessä tarvitse miettiä, mikä olikaan se suhdeluku puhaltamisen ja painelun välillä. Sitä ei enää ole, koska aina vain painellaan. Kun henkilöstä ei löydetä pulssia eikä hengitys tunnu esimerkiksi kämmenselkään, rintakehä ei nouse, aloitetaan välittömästi painelu. Jos olet tilanteessa yksin, soita ensin yleiseen hätänumeroon 112. Jos paikalla on kaksi auttajaa, toinen voi soittaa ensin hätänumeroon ja toinen aloittaa paineluelvytyksen heti.

Painelupaikka on rintakehän keskellä. Potilas on saatava lattialle selälleen ja leuka työnnetään vähän ylös, päätä ei siis taivuteta taakse. Kädet asetetaan rintakehän puoliväliin päällekkäin ja painelu aloitetaan kädet suorina. Käsien tulee olla suorassa, jotta voima paineluun lähtee hartioista. Potilasta painetaan omilla kämmentyvillä.

Painelun tahti on 100 kertaa minuutissa ja rintakehän tulee painua jokaisella painalluksella noin 5 senttiä. Voin kertoa, ettei ollut helppoa! Koville otti jo 2 minuutin painelu. Kun painelijoita on kaksi, toinen alkaa laskea kymmenestä alaspäin ääneen, jolloin vaihto voidaan suorittaa lennossa. Kun ollaan nollassa, irrotetaan kädet ja toinen asettaa omat kätensä samaan paikkaan rintakehälle ja painelu jatkuu taas. Painelua jatketaan, kunnes ambulanssi tulee, potilas alkaa hengittää tai omat voimat loppuvat.

Tajuton potilas asetetaan aina kylkiasentoon. Sen jälkeen voidaan yrittää selvittää syytä tajuttomuuteen, mutta se ei ole aina helppoa.

Palovammoissa tärkeää on se, että palaneelle alueelle ei päästetä jääkylmää vettä. Jääkylmä vesi aiheuttaa yhtä paljon kudosvaurioita kuin kuumakin vesi. Veden tulisi olla viileää ja sitä pitäisi valuttaa palaneelle paikalle noin 20 minuuttia. Mikäli palovammaan tulee rakkuloita, niitä ei saa missään nimessä puhkaista. Palovamman ollessa iso, on parasta lääkitä itsensä aina ensin. Kipu palovammoissa on kova. Puhdas side on välttämätön infektioiden välttämiseksi.

Mikäli joudut vaikka auto-onnettomuuspaikalle, voit joutua törmäämään massiivisiin verenvuotoihin. Tärkeintä on yrittää tyrehdyttää verenvuoto. Haavaan voidaan tunkea vaikka haavataitoksia tai puhdasta sideharsorullaa. Sitten tehdään kiristysside haavan yläpuolelle ja pyritään saamaan haavakohta sydämen yläpuolelle.

Paljon tuli opittua asioita. Tärkeimpinä tosiaan se, että vain paineluelvytystä, kouristuspotilaita vain suojataan lisäloukkaantumisilta, tajuton kylkiasentoon ja haavoihin kiristysside. Tämä oli kyllä äärettömän tehokas koulutus ja toivottavasti pelastaa joskus jonkun hengen. Suosittelen lämpimästi tällaisen hätäensiapukoulutuksen käymistä! Tässä kirjoituksessa on vain nopeasti käyty pintapuolisesti asiat läpi, kurssi itsessään antaa enemmän ja perehtyy tositilanteisiin. Kiitos jälleen kerran Sytylle, joka mahdollisti kurssin käymisen!

Päivi












1 kommentti:

  1. Oli hyvä kurssi ja antoi lisää myös omaa varmuutta

    VastaaPoista