keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Susi tappoi miehen

Otsikon tapahtumasta on kulunut jo jonkin aikaa. Nimittäin Suomen Sodan aikana liikkuivat aliupseereiden Roth´n ja Spoofin partiot Virtain ja Tampereen välillä (Näsijärvi!) tuhoten venäläisten varastoja. Tällaisen partion sotilas oli talvella 1809 hiihtänyt Ruovedellä Hanhonkylän ja Väärinmajan suunnasta jäätä pitkin kohti Ruoveden kirkonkylää. Hän huomaa yhtäkkiä, että Pääskyniemen metsästä ilmestyy kaksi sutta jäälle ja lähtevät kohti hiihtäjää. Sotilas ottaa sukset irti jaloistaan ja valmistautuu kohtaamaan sudet. Aseena hänellä on miekka. Hän onnistuu surmaamaan molemmat sudet. Sitten hän työntää verisen miekan tuppeen ja jatkaa hiihtämistä kohti kirkonkylää.
Lieneekö surmattujen susien veren tuoksu levinnyt ilmavirran mukana laajemmalle, kun susilauma oli ilmestynyt jäälle. Sotilas oli valmistautunut samalla tavoin taisteluun, kuin äskenkin. Nyt vain hänen epäonnekseen miekka oli jäätynyt tuppeen, eikä millään irronnut tupesta. Susilauma teki selvää hyvin nopeasti tästä miehestä. Tämä on kautta aikojen ainoa kerta, kun susi on tappanut ihmisen Ruovedellä.

Tämä on perinnetietoa ja aina voi epäillä onko tottakaan? Kirjoittajan serkku Ruovedeltä, pelimanni ja viulunrakentaja Jalo Törmä (silloin 90 v) kertoi tämän joulukuussa 2007 Pelimannipäivillä Perniön Lehmirannassa. Tapahtumapaikka on keskellä isoa vesialuetta niin, että jos katsoo Akseli Gallen-Kalelan ateljeen, Kalelan, rantakalliolta yli vesialueen vastarannalle Pääskyniemeen, niin voi kuvitella mielessään tapahtumapaikan.

Tämän lisän susikeskusteluun kirjoitti
Eero Törmä, kamariherra











1 kommentti:

  1. olen kuullut samanlaisesta tapahtumasta,ehkä sama. sotilas nimeltään tai kutsuma nimeltään Hänni.olen muistavinani että olisi ollut liikkeellä hevosreellä myöhään illalla.toiset oli häntä varoittaneet Susista johon hän oli vain tokaissut että, "Missä Hänni häärii siellä Suden hännät huiskaa" kuulemani mukaan verinen miekka oli jäätynyt myös metalli tuppeen.

    VastaaPoista