lauantai 25. helmikuuta 2017

Omakohtaista kokemusta

Lymen tauti eli Borrelioosi

Alkusyksystä minua alkoi vaivata monenlaiset oireet: unettomuus, ruokahalu katosi, verenpaineen suuret vaihtelut, kaksoiskuvat, pahoinvointi ja tasapainohäiriöt.

Omalääkäri määräsi lääkettä unettomuuteen. Kun vasempaan silmään tuli kaksoiskuvat, menin aluesairaalan päivystykseen. Tutkimuksen jälkeen lääkäri sanoi, konsultoituaan TYKSin neurologin kanssa, ettei vaiva ole neurologinen, vaan se johtuu silmistä. Hän neuvoi menemään silmälääkäriin, yksityiselle, koska sinne pääsee nopeammin. Sainkin ajan seuraavalle päivälle, silmälääkäri antoi lähetteen TYKSin silmäpoliklinikalle.

Soitin silmäpoliklinikalle useampaankin kertaan, koska silmäongelmat pahenivat ja vasen silmä alkoi karsastaa. Vastauksena sain, että ehkä kuukauden päästä tulee kutsu. Oloni huononi, tuli pahoinvointia ja kävelykin kävi ”työlääksi”. Minut vietiin ambulanssilla TYKSiin. Tehtyjen tutkimuksen jälkeen minut lähetettiin aamuyöstä kelataksilla kotiin. Ongelma ei ole kuulemma ollut aivoperäinen.

Hematologi oli kiirehtinyt asiaa, kutsu tulikin tämän jälkeen kohtuullisen pian silmäpoliklinikalle. Silmälääkäri tutki silmät tarkasti ja sanoi, että ongelmat ovat neurologisia, ei silmistä johtuvia. Hän lähetti minut suoraan neuropoliklinikalle, jossa hänen ohjeidensa mukaan minulta tulisi ottaa pään magneettikuva ja selkäydinnäyte. Menin neuropoliklinikalle, jotain tutkimuksia tehtiin, mutta ei tehty silmälääkärin määräämiä tutkimuksia, koska ei saamani tiedon mukaan voitu tehdä päivystyksessä. Minut lähetettiin kotiin odottamaan kutsua magneettikuvaukseen. Oloni heikkeni niin, että jouduin vuodeosastolle ja sieltä parin päivän päästä takaisin TYKSin neuropoliklinikalle. Nyt siellä jostain syystä voitiinkin suorittaa pään viipalekuvaus ja magneettikuvaus sekä ottaa selkäydinnäyte.

Kuntoni heikkeni ja tulostenkin perusteella minut siirrettiin neurologiselle osastolle, jossa otettiin lukuisia verikokeita ja taasen useita selkäydinnäytteitä. Varalta aloitettiin antibiootin antaminen suoneen neljän tunnin välein. Lopulta oireiden syy selvisi, borrelioosi. Nyt voitiin aloittaa täsmälääkitys suoneen kerran päivässä. Olin osastolla hieman toista viikkoa. Minut siirrettiin aluesairaalan sisätautiosastolle Saloon. Kolmen päivän päästä pääsikin kotiin.

Kotisairaalasta käytiin kymmenenä päivänä tiputtamassa antibiootit suoneen. Selkäydinnäytteen oton jälkeen lääkäri päättyi siihen, että tiputusta on jatkettava vielä 14 päivää. Nämä antibiootit kävin ottamassa aluesairaalan lääkepolilla. Tämän jälkeen otetun selkäydinnäytteen perusteella lääkäri päätti, että borrelioosi on hoidettu, seurantakaan ei tarvita.

TYKSin osastolla ollessa tarvitsin vessaan mennessä apua. Kun kunto koheni, apuvälineenä oli rollaattori ja keppi. Nyt en tarvitse liikkumiseen apuvälineitä.

Fysioterapeutti lähetti minut tasapainoryhmään. Siellä tapasin mieshenkilön, joka oli sairastunut borrelioosiin 15 vuotta sitten. Tuohon aikaan sairautta ei osattu diagnosoida, hänen sairauttaan oli hoidettu nivelreumana. Kunto oli heikentynyt niin paljon, että hän oli joutunut pyörätuoliin. Nyt kun hän on saanut asianmukaista hoitoa, hän pystyy kävelemään normaalisti.

Mistä olen saanut borrelioosin? Punkkejahan löytyy nykyään kaikkialta Suomesta. Eniten kuitenkin saaristosta. Kävin kesällä Örön saarella. Siellä sanotaan olevan runsaasti borrelioosia kantavia punkkeja. En huomannut ihollani punkin puremajälkiä saati sitten punkkejakaan. Osalle ihmistä ei puremajälkiä tule.

Mikä on Lymen tauti eli borrelioosi?

Lymen tauti on borrelioosi, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -niminen bakteeri. Tartunnan saa puutiaisen eli Ixodes ricinus-punkin puremasta. 

Nimi tulee amerikkalaisen Lymen kaupungin nimestä. Tautia alettiin tutkia siellä 1970-luvulla, koska etenkin lastenreumaksi tulkittua sairautta esiintyi paikallisesti melko runsaasti.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Kansankielellä puhutaan punkkirokotteesta eli TBE-rokoteesta, mutta se suojaa kuitenkin ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta - ei borrelioosilta. Punkin puremia vastaan voi suojautua vaatetuksella ja punkkitarkastuksella sekä poistamalla iholle tulleet punkit heti ne huomattuaan.

Jos borrelia jää varhaisvaiheessa hoitamatta, voi borrelia levitä ihosta muualle elimistöön. Oireita voi ilmetä yhdessä tai useammassa elimessä viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien jälkeen.

Taudin suosimia paikkoja ovat aivot, hermot, nivelet, sydän ja iho. Niveloireita esiintyy jopa puolella potilaista, mutta selvää niveltä turvottavaa tulehdusta eli artriittia ei kehity kuin viidennekselle potilaista.

Tyypillisiä borrelian aiheuttamille niveloireille on oireettomien ja oireellisten kausien vaihtelu. Oireisto voi muistuttaa reumaa. Tyypillisimmillään vain muutama iso nivel, kuten polvi tai nilkka, sairastuu. Borrelioosi on siis vakava sairaus.

PenttiEi kommentteja:

Lähetä kommentti