keskiviikko 1. helmikuuta 2017

APTEEKIN LOGO ALLA




Farmasian alan ammattilaiseksi?

Farmasiaa voi opiskella kolmella eri paikkakunnalla Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa. Helsingin ja Kuopion yliopistoissa voi opiskella sekä farmaseutiksi että proviisoriksi. Åbo Akademissa Turussa on vain ruotsinkielinen farmaseutin koulutus. Farmaseutin koulutusohjelman eli alemman korkeakoulututkinnon voi suorittaa kolmessa vuodessa. Opintoihin kuuluu kaksi kolmen kuukauden mittaista palkallista apteekki-harjoittelujaksoa sekä lopputyö, joka on kandidaatin tutkielma. Proviisorin eli ylemmän korkeakoulututkinnon opinnot alkavat farmaseutin tutkinnon jälkeen, mikäli opiskelija on tullut valituksi proviisorin koulutusohjelmaan. Opinnot voi suorittaa kahdessa vuodessa ja niiden aikana tehdään Pro Gradu -tutkielma. Farmasian opinnot aloittaa vuosittain noin 400 uutta opiskelijaa. 

Itse aloitin farmasian opinnot syksyllä 2014 Helsingin yliopistossa, joten kerron tässä kirjoituksessa farmasian opinnoista Helsingissä. Opinnot kestävät kaiken kaikkiaan kolme vuotta, jonka pääteeksi saa farmaseutin ammattioikeudet. Opinnot ovat tiivis kokonaisuus, sillä opittavaa on paljon, ja aika kuluu yllättävän nopeasti. Niihin kuuluu kaikille pakollisia perusopintoja sekä valinnaisia opintoja, jotka opiskelija saa valita vapaasti. Farmaseutin koulutukseen kuuluu muun muassa neljä laboratoriotyökurssia, joiden aikana opetellaan laboratoriotöiden perusteet kemiasta, mikrobiologiasta ja lääkevalmistuksesta. Kursseilla olemme muun muassa kasvattaneet ja tunnistaneet bakteereja sekä valmistaneet voiteita ja tabletteja.

Muita farmaseutin tutkintoon kuuluvia kursseja ovat muun muassa farmakologia eli lääkeaineoppi, jonka aikana opiskellaan eri lääkeaineiden käyttöä, vaikutuksia ja vaiheita elimistössä; tautioppi, jossa opiskellaan, miten sairauksia hoidetaan; kemian opinnot, jotka pitävät sisällään lääkelaskut sekä molekyylien tuntemuksen. Lisäksi opintoihin muun muassa kuuluu ruotsin ja englannin kurssit sekä lääkeneuvonnan, mikrobiologian ja lainsäädännön opiskelua.

Opintoihin kuuluu myös yhteensä puolen vuoden mittainen apteekkiharjoittelu, joka suoritetaan kahdessa osassa. Ensimmäinen kolmen kuukauden harjoittelujakso ajoittuu toisen opiskeluvuoden keväälle, toinen jakso taas kolmannen vuoden syksylle. Jokainen opiskelija hankkii itselleen harjoittelupaikat. Harjoittelut voi suorittaa joko sairaala-apteekissa tai tavallisessa apteekissa.

Olen itse tällä hetkellä harjoittelussa Kuninkaantien apteekissa. Tätä blogia kirjoittaessani minulla on alkanut viimeinen harjoitteluviikko. Aloitin harjoittelun marraskuun alusta, ja aika on mennyt todella nopeasti. Tämä harjoittelu on minun toinen, sillä suoritin ensimmäisen harjoitteluni Meilahden sairaala-apteekissa. Harjoittelu on mennyt pitkälti uutta oppiessa, sillä minulla ei ole aikaisempaa kokomusta apteekissa työskentelystä. Olen viihtynyt täällä ja saanut arvokasta oppia apteekkityöskentelystä.

Harjoitteluihin kuuluu myös työkirjan tehtävien suorittaminen. Tehtävät liittyvät apteekkityöhön kuuluviin osa-alueisiin. Esimerkiksi harjoitteluuni sisältyy lääkehoidon arviointi tehtävä, jossa olen arvioinut apteekkimme asiakkaan lääkitystä yhdessä apteekkarin kanssa. Tehtävän suorittamiseksi arvioin asiakkaan lääkityksestä muun muassa päällekkäisiä lääkkeitä, yhteisvaikutuksia sekä annokseen ja ottoajankohtiin liittyviä asioita. Arvion lopuksi keskustelimme yhdessä asiakkaan kanssa esille tulleista huomioista. Tehtävä on ollut erittäin opettavainen ja hyvä harjoitus tulevaa varten.

Itse olen pitänyt farmasian opinnoista. Opinnot ovat olleet sopivasti haastavia, mutta samalla erittäin mielenkiintoisia. Tällä hetkellä tuntuu, että olen oikealla alalla. Tavoitteenani on valmistua farmaseutiksi alkukesästä, jonka jälkeen opiskelijaelämä jää taakse ja on aika astua työelämään. Opiskeluaika on ollut mukavaa, sillä opinnot ovat olleet monipuolisia ja kiinnostavia. Opintoihin on kuulunut paljon muutakin kuin pelkkää kirjojen lukua. Lääkeyritykset ovat pitäneet meille teemailtoja ja kertoneet tuotteista, alasta sekä työskentelystä lääketeollisuudessa. Lisäksi meille on järjestetty vierailuja lääkealan yrityksiin, muita opiskelijoiden illanviettoja unohtamatta. Suosittelen opintoja kaikille farmasiasta, lääkkeistä tai alasta kiinnostuneille. Lisätietoa opinnoista saa Farmasian tiedekunnan sivuilta osoitteesta 
www.helsinki.fi/farmasia ja yleisesti apteekki alasta apteekki.fi -sivustolta http://www.apteekki.fi/tietoa-apteekeista.html.

Mukavaa kevään odotusta!
                                                Johanna


Kirjoittaja on 3. vuoden farmasian opiskelija Salosta.
Hän on ollut viimeiset 3 kuukautta harjoittelussa
Kuninkaantien apteekissa. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti