keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Vierailevana kirjoittajana kansanedustaja Katja Taimela

Tammikuu on istuntovapaakuukausi kansanedustajan lainsäädäntötyöstä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että me kaikki 200 edustajaa kirmaamme etelän lämpöön tai kuukaudeksi golf-viheriöille.

Joulun pyhinä ladataan akkuja, mutta tammikuu on jo täynnä kokouksia ja tapaamisia eri yhteistyöverkostojen kanssa. Omalla kohdallani se on koko tämän neljän vuoden erissä hoidetun pätkätyön ajan sisältänyt myös perinteikkäästi työelämäjakson, joka on koostunut vähintään kolmesta peräkkäisestä työpäivästä eri toimipaikoissa.

Tuossa lyhyessä ajassa pääsee edes jotenkin kiinni arjen sujumisesta, iloista ja kipukohdista. Näistä kokemuksista on helppo ammentaa konkretiaa kansanedustajan työhön. Samalla säilyy tuntemus ihmisten arkeen palveluissa ja työpaikoilla. Vuosien saatossa olen saanut toimia apukätenä mm. koulussa, ikäihmisten hoivalaitoksissa, päiväkodissa ja kehitysvammaisten parissa.

Tänä vuonna vuorossa oli Salon potilas- ja vammaisjärjestöjen yhteistyöjärjestö, SYTY ry. Sain kokea yhden huikeimman kolmen päivän putken elämässäni!

Sytyn toiminta on ollut itselleni jo vuosikaudet tuttua, mutta sain toiminnanjohtaja Eija-Riitan ja muun henkilökunnan toimesta tiivistetyn päivityksen laajasta toiminnasta. Ja mikä tärkeintä, ihmiset sytyn tiloissa. Useilla jotka Helsingintien oven avaavat, on useita eri diagnooseja, on särkyjä, kipuja ja erilaisuutta, mutta ne eivät juuri sytyn tiloissa näy. Railakas nauru, hurtti huumori ja puheensorina täyttävät koko kodinomaisen tilan lähes maksimaalisesti. Sain itse osallistua funteeraajien ja näkövammaisten tapaamisiin.

Talossa vertaisuus on kokoava ja se on käsin kosketeltavissa. Sosiaalinen kontakti, vertaistuki ja yhdessä oleminen on monelle se elämän liekki! 

Sytyn tilat mahdollistavat 35 jäsenyhdistyksen kokoontumiset ajanmukaisissa ja esteettömissä tiloissa. Osaava ja lämmin henkilökunta auttaa kaikessa, jopa atk-taidot kehittyvät intensiivisesti henkilökohtaisen avun kautta. Oli ilo huomata, jotta kun ulko-ovi kävi, tuttujahan sieltä pääsääntöisesti tuli. Itselläni oli kerrankin oikein kunnolla aikaa kuunnella ja puhua, kelloon katsomatta, mihinkään kiiruhtamatta. Pääsin myös kotoisiin askareisiin eli pullan leipomiseen, mikä onkaan upeampaa kuin täyttää koko tila kotoisalla uunituoreen voisilmäpullan tuoksulla.

Kolmas sektori tekee mittavan työn meidän monen arjen mahdollistajana. Ajankohtaisessa sosiaali- ja terveyden-huollon uudistuksessa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jää edelleen kuntien vastuulle. Tässä työssä me tarvitsemme jatkossakin SYTY:n kaltaisia paikkoja!

 Katja Taimela, kansan edustaja

1 kommentti:

  1. Eija-Riitta10:52

    Meillä oli täällä todella mahtavat kolme päivää Katjan kanssa. Kiitos niistä vielä!! Vaikka jo vuosia olemme aina aika-ajoin istuneet hetkeksi alas tai jotenkin muuten päivittäneet Sytyn kuulumisia hänen kanssaan, niin sehän on aina sellainen pintaraapaisu ja pitää sisällään usein paljon numeroita. Nyt hän sai kokemuksellisen tuntuman meidän arjesta ja oli aikaa muullekin kuin niille numeroille ja erityisesti kaikelle sille, mitä niiden numeroiden taakse kätkeytyykään. Vaikka Syty ei ollutkaan hänelle vieras paikka, eikä kolmannen sektorin toiminta muutoinkaan, niin kyllä tällainen kolmenkin koko työpäivän mittainen läsnäolo kaikkine kysymyksineen, osallistumisineen ja kohtaamisineen antaa ihan toisenlaista tietoa tästä meidän arjesta. Uskon, että jatkossakin varmasti ne hänen kanssaan päivitettävät numerot kertovat paljon muutakin kuin vain pelkkiä kappalemääriä. Yhteistyö ja yhteydenpito Katjan kanssa jatkuu siis edelleen.

    VastaaPoista