keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Vanhassa vara parempi...

…vaan passanneenko sitä tuollaista ilmaisua käyttääkään näin heti alkuvuodesta, kun juur ollaan saatu alkuun tämä sadas itsenäinen. Joka tapauksessa, kun se se minä, sain joltain tonttuilijalta joulukuoressa tällaisen
tiskitrasun, vai oliskohan se sieniliina vaiko sienipyyhe. Kas siinä pulma. Saattaapi olla vaikka siivouspyyhe. Biohajoava joka tapauksessa, enkä siksi raaskikaan ottaa sitä tiskiainehyötykäyttöön. En kyllä hylkääkään, sillä tuo sen toiselle puolelle painettu teksti alkoi kiinnostaa ja kuljettamaan miesmuistiani sinne vanhaan. Vertaamaan, että mahtoikohan se sittenkin olla parempi?

Esimerkiksi tuo keittiösanasto. Se on kyökkiruotsin peruja ajoilta, kun frouvilla oli erikseen taloudenhoitajat, sisäköt ja kyökkipiiat ja kun nuo frouvat puhuivat mielellään vain ruotsia, niin keskinäistä ymmärtämistä varten, varsinkin siellä ’kyökin puolella’, kehittyi erillinen sanasto – se ei ollut suomea, eikä kyllä ruotsiakaan, se kun rakentui ääntämysten ja kuullun perusteella. Eipähän syrjäkyliltä piikomaan tulleiden tyttöjen kieli helposti edes kääntynyt vieraskielisyyksien hienouksiin. Ei varsinkaan vaikeilta kuulostavissa sanoissa, joissa oli jos jonkinlaisia herrasväen kirjaimiakin – bokstaaveja – jollaisien olemassaolosta ei sen oman kotikylän väkikään ollut tietoisia… ennen kuin piikomassa ollut henkilö sinne palatessaan ne mukanaan toi, rahvasta sivistämään. Eikö vain liene noilta ajoilta peräisin sellaisetkin tarkennukset kuin, että kovalla peellä vaiko herrasbeellä?

Päätin kokeilla mitä noista sanoista irtoaisi joko tietoisesti taikka valistuneen arvauksen ohjailemana itseltäni. Kai sitä on kasvanut aikakaudella, jolloin tuonkaltaista sanastoa maaseudullakin viljeltiin – ehkäpä jonkun piikojana olleen palatessaan mukanaan tuomina peruina – kun ei kylällä ollut kuin yksi kartano (hovi sillä suunnalla), jossa ”piiatkin” olivat ammattilaisia – koulutettu karjakko, keittäjä ja lastenhoitaja. Ihmeekseni ainoastaan pari sanaa jäi ilman selkeytynyttä käsitettään: mitä tarkoittanee ”okkena” ja ”repetta”. Pieninä kysymysmerkkeinä kirjasin myös ”pualamasyltin” puolukkasurvokseksi sekä ”sisterin” siskoksi. Mitäs mieltä Sinä olet? Noista ja koko litaniasta? Tuntuivatko Sinusta jotkut luontevasti tutuilta tai ruotsinkielen taitosi kautta lainasanaksi sieltä ohjautuneilta.

Jokin aika sitten julkaistussa Salon murresanakirjassa oli suhteutettunakin tuntuvasti enemmän sanoja, joihin en edes osannut aavistella oikeaa merkitystään. Murteet ovat sellaisia, monimerkityksellisiäkin, mutta – vaikkei nyt ihan kaikessa vanhassa olisikaan vara parempi – niin kyllä tämä äidinkielemme kaikkine murrevivahteineen on (mielestäni) kaikessa niin selkeästi kuvailevaa, ettei sitä pitäisi vapaaehtoisesti vaihtaa. Ei tietotekniikan tuomiin lyhenteisiin eikä yleismaailmallisuuden leimaa hakevaan englantiin. Täällä me jokainen ymmärrämme toisiamme – suomeksi! 
”…olkaamme siis suomalaisia”, kuten joku siellä vanhassa viisaudessaan on asian ilmaisi! Ainakin kotimaisen keittiön antia nimitellessämme – nakit ja muusi ei taatusti häviä vähääkään ranskalaisen keittiön saucisses et pommes de terre en puréelle; paitsi ehkä hinnassa! Ruotsalaisten korv och potatismos’en ymmärrämme ehkä helpommin!

Ja nyt olisi niille kommenteille tarvetta! Ellei muuten, niin saadaksenne minut ymmärtämään nuo epäselväksi jääneiden sanojen merkitykset. Olisi tietenkin myös mielenkiintoista kuulla useammaltakin ihmiseltä, kuinka monta noista sanoista jäi vaille sitä parempaa varaa – suomentumattomana. Mukavaahan olisi tietää sekin, ettei aivan kaikki ennen ollut ole tyystin jäänyt käyttökelvottomaksi – voisihan sitä joskus kysellä torilla vaikka ”pöklinkiä” ostaakseen!
                                           


8 kommenttia:

 1. Näin minä ne tulkitsin:

  kyäkki = keittiö
  siffeli = rikkalapio
  färssi = lihamureke
  kastrulli = kattila, kasari
  pöönä = jauhettu kahvi
  tassi = teevati
  tilprinkari = pöytäkannu
  okkena = (?)
  planninki = viinan laimennus
  pualamasyltti = puolukkasurvos (?)
  sipula = sipuli
  kaffepaussi = kahvitauko
  faarelma = vadelma (vaarain)
  salkkari = suolasirotin
  kaffeli = haarukka
  pootoora = santsikuppi
  repetta = (?)
  veitti = veitsi
  sokuri = sokeri
  plätti = lettu, räiskäle
  talrikki = teevati
  förkkeli = suojaesiliina
  juurikasloora = lanttulaatikko
  tuuki = pöytäliina
  prikka = tarjotin
  paakkelssi = leivos
  tassi = teevati
  muuruutti = porkkana
  sallatti = rosolli
  marossi = jäätelö
  kreta = kerma
  kryyti = vihannes/maustekasvi (ryytimaa)
  pöönä = kahvinporot
  tiskitrasu = tiskausriepu
  plummona = kukkanen
  tooppi = tuoppi
  sisteri = sisko (?)
  pöklinki = savusilakka
  syltty = aladobi
  fiilipunkka = astia maidon viiliyttämiseen
  fleetta = pullapitko / pullaletti
  puljonki = lihaliemi
  muussi = muhennos

  VastaaPoista
 2. Okkena ja repetta ovat molemmat syötäviä tuotteita. Ensimmäinen on hedelmä ja toinen juures. En paljasta enempää, jos vaikka joku tietäisi, mitä ne ovat. Sisterin veikkaan olevan jotain muuta kuin sisko, kun muut sanat liittyvät kodinhoitoon tai ruokaan.

  VastaaPoista
 3. Eija-Riitta16:53

  Repetta on mysteeri minullekin, mutta okkena on monen puutarhan syksyisen sadon ihana, usein punaposkinen, herkku. Tässä veikkaan sisterin tarkoittavan hellan yhteydessä olevaa vesisäiliötä. Muistan lapsena kuulleeni sanottavan mm. "Ota siält sisterist lämmint vettä"

  VastaaPoista
 4. Eija-Riitta17:06

  Jäin vielä lukemaan tuota Timon listaa ja juu pualamasyltti on puolukkasurvosta, mutta onko plummona kukkanen vai luumu?

  VastaaPoista
 5. Hyvä alku - kiitos - mutta lisää kaivattais; kyllä teillä on takuulla minua enempi tietoa. Kun jo aika paljon tiesin minäkin, mielestäni! Nyt taitaa olla enää tuo repetta lähes vieras käsite (mistä lienee poika googlettanut; ei suostunut kertomaan. Vielä!)

  Ja voihan tänne lisäilläkin sellaisia omasta ympäristöstään mieleen jääneitä kyökkikäsitteitä!

  VastaaPoista
 6. joitakin tiesin, joitakin olen kuullut lopputulos ei kuitenkaan ollut kovin kiitettävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...mutta 'kiitettävä' on rohkeutesi kommentoida. - Ajatuksien vuorovaikutus kun olisi tällaisten blogikirjoitusten yksi lähtökohta, eikä se toimi, ellette te tule kommentteinenne vastaan! Toivottavasti alamme saada näitä kannanottoja enenevässä määrin... enenevältä määrältä lukijakuntaa!

   Poista
 7. kYLLÄ SUURIN OSA OLI MINULLE "HEBREAA" JOTA EN YMMÄRRÄ VÄHÄÄKÄÄN.
  MIELEENI TULI JUTTU FROUVAN JA PALVELIJA LIKAN KESKUSTELU.
  FROUVVA: OSAAKOS MIINA KIELIÄ?
  MIINA: VOI, VOI HYVÄ FROUVA! SENTAKIA MINÄ SAIN LOPPUTILIN EDELLISESTÄ PAIKASTA.
  MINA OLI MENNYT KIELIMÄÄN HERRAN SUHTEISTA SISÄKKÖÖN. OPETUS EI PIDÄ KIELIÄ TYÖNANTAJASTA. VARSINKAAN HERRAN TEKEMISISSTÄ.

  VastaaPoista