keskiviikko 25. tammikuuta 2017

JOS KAIPAAT MUUTOSTA ELÄMÄÄSI -otsikolla pohtii postauksessaan Eija-Riitta


Tämä kuva osui silmiini tuolta Facebookin loputtomasta tulvasta ja jotenkin se nyt osui ja upposi herättäen oitis monenlaisia ajatuksia. Ensimmäisenä tietysti sen, että näinhän se on. Mutta kun hetkeksi pysähdyin mietteisiini, niin………

Noin äkkiä katsomalla tämä voisi olla lähes tällaisenaan vaikka SYTYn ilmoituksessa, jossa ihmisiä innostetaan lähtemään yhdistysten toimintaan mukaan. Rohkeasti ja avoimin mielin.

No, niistä mietteistäni. ”Jos kaipaat muutosta elämääsi….” – se on jo hieno tilanne kun itse tiedostaa muutoksen tarpeen, siinä on hyvä alku. Monen kohdalla se myös konkretisoituu ennen pitkää jollakin tavalla. Toisilla sitten taas käy niin, että sitä muutoksen tarvetta ei jotenkin osaa tiedostaa tai ajatella omalle kohdalleen. Elämä ei ole sellaista kun haluaisin, mutta tämmöstä se nyt minulla vaan on. Minusta tässä on monen kohdalla se yksinäisyyden ja joissain tapauksissa myös syrjäytymisen juurakko. Erilaiset elämän muutos-tilanteet, niin hyvässä kuin pahassakin, asettavat meidät jokaisen tarkastelemaan omaa eloa  ja oloa. Olenko siihen tyytyväinen, kaipaanko jotain muuta, tyydynkö tähän? No, useimmiten ei sohvalle ainakaan kannata jäädä odottelemaan.

”Ole rohkea”. Rohkea mihin? Tässä ajatellaan ainakin rohkeutta mennä muiden ihmisten pariin. Tai voisiko se olla rohkeutta lähteä vaikka SYTYyn johonkin tilaisuuteen. Kaikki eivät ole niin rohkeita. Ainakaan yksinään ei moiseen uskallus riitä. Jos sinulla taas on sitä rohkeutta, jaa sitä vähän. Nappaa mukaasi se arempi ystäväsi, naapurisi, entinen työkaverisi, hyvänpäiväntuttusi….. Hänet, joka ei ehkä ole niin rohkea tai ei tiedosta mahdollista tarvetta muutokseen. Saatat avata hänelle oven uusiin kokemuksiin, rohkaista muutokseen, vaikka vain pienin askelin. Pikkuhiljaa se yksinäisyyden juurakko voi hyvinkin näivettyä ja usein se rohkeuskin kasvaa.

Asioilla on tapana olla kaksi puolta. ”Jos kaipaat muutosta elämääsi” –  tarkoittaa toisille ihan päinvastaista kuin mitä tuossa kuvan tekstissä sanotaan. Juuri sitä mahdollisuutta käpertyä sohvannurkkaan, ei hälinää, ei menemistä sinne ja tänne, ei aikatauluja, ei jatkuvia kontakteja. Voi nauttia omasta olostaan ihan kaikessa rauhassa. Ja silloin kun se tuntuu hyvältä sille on myös yleensä tarvetta.

Molemmilla näkökulmilla on siis aikansa ja paikkansa. Tärkeintä on tiedostaa muutoksen tarve silloin kun tilanne niin vaatii, eikä tyytyä tai alistua siihen kun elämä ei tunnu hyvältä. Toki täytyy muistaa, että aina on asioita joihin ei elämässään voi olla tyytyväinen eikä tilannetta voi itse muuttaa, esim. sairaus, mutta silloinkin on voi elämästä yrittää tehdä niin hyvää kun se niissä puitteissa on mahdollista. Muutosta voi tehdä hyvinkin pienin askelin, kunhan suunta kuitenkin on eteenpäin vaikka välillä pienin peruutusaskelin höystettynä.  Rohkeasti tai arkaillen.
 Eija-Riitta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti