lauantai 12. marraskuuta 2016

MAUKASTA ULKOILUA...

Vie vanhus ulos -kampanja järjestettiin jälleen tuossa kuukauden verran sitten – menestyksekkäästi tänäkin vuonna. Kampanja toteutettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 ja vuosi vuodelta se on tarjonnut enemmän ja enemmän tukea sitä tarvitsevien iäkkäiden ulkoilun puolesta. Yksi oivallisen idean käytännön toteutus siis. Jollet ole sellaiseen osallistunut, niin voit korjata asian lähtemällä mukaan ensi syksynä Suomi 100-juhlavuoden ”Yhdessä ilman ikärajaa” -kampanjaan.

Omalla kohdallani ulkoilemisiini tarjoaa jatkuvasti kaveruutta tuo kävelykeppini, jolle jo vuosia sitten lupasin, että tulen köpöttelemään sen seurana likimain joka päivä. Olisihan se surullista, jollei edes keppikään pääsisi haistelemaan ulkoilman raikkautta, joten ymmärrän tuo edellämainitun kampanjan tarpeellisuuden ja hyödyt. Ympärivuotisina!

Myös toisilla paikkakunnilla asustelevat ’penksat’ ovat omineet tuon kampanjan idean, pienellä lisäyksellä – poikani sanavarastosta kun löytyy käyttökelpoisuuksia lähes joka lähtöön – niin he toteuttavat sen muodossa ”Vie vanhus ulos – syömään”! Ja nyt, kun miniä miehineen ja kälynsä kanssa saapuivat taas tuota perinnettään toteuttamaan, niin lähes joka kerta vaihtuvaksi kohteeksi valittiin Salon uusin thaimaalainen ravintola. Lauantaiksi kohdistetun vierailupäivän ehdoton valintakriteeri oli heillä juuri lauantaisin tarjolla oleva sushibuffet! Ja ei kun kohti Koskisenkulmaa…


Joskus jo aiemmin sushista esimakua saaneena voin vakuuttaa, että tässä tarjoilussa et pety. Heti ensiannoksen kautta pikkuhiljaa johdattelimme makuhermojamme kohti täydellisyyttä sille odotuksellemme, jonka etukäteen olimme nautinnolle asettaneet. Jo jonkin aikaahan suomalaisille on tarjottu mahdollisuutta totutella nautintoihin muistakin ruokakulttuureista – tässä jälleen yksi, jonka mieluusti soisin salolaistenkin ottavan omakseen, vaihteluna peruna-laukkamakkaralle ja pastanttipuurolle. Sallien elintärkeille arkisille aterioillemme pienen juhlavuuden makumaailmaan matkailuna. Mutta mitä/mikä tuo sushi oikein on?

SUSHI tai suši

Sushi tarkoittaa (Wikipedian mukaan) etikalla maustettuun riisiin perustuvia japanilaislähtöisiä ruokalajeja. 

Yleisimpiä sushilajeja ovat makizushi (norilevään käärityt rullat) ja nigirizushi (kämmenessä puristellut pallerot).  Riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä, ja riisi voi olla palleroksi puristettu, merilevään rullattu tai jopa hajallaan kulhossa. 

Siis tiivistettynä:

·       Sushi-riisi on tahmeampaa kuin muut riisilajit; kiillotetut jyvät ovat lyhyitä ja pyöreitä. Riisiin lisätään keiton aikana ja jälkikäsittelyvaiheessa suolaa, sokeria ja riisiviinietikkaa.
·       Nori-levä on ohuiksi arkeiksi kuivatettua merilevää.
·       Wasabi on erittäin väkevää maustekrassin juuresta valmistettua vihreää tahnaa.
·       Soijakastike on yhdessä wasabin kanssa sushin perinteinen lisuke.
·       Gari on sokeri-etikka-liemessä pikkelöityä inkivääriä. Ohuiksi lastuiksi leikattuja inkiväärinpaloja nautitaan sushipalojen välissä suun puhdistamiseksi edellisestä mausta.

Sushien ainesten on oltava 100% tuoreita, taidokkaan siististi terävällä veitsen viilloilla leikattuja ja viipaloituja meren antimia tai kasviksia. Suomen ensimmäinen japanilainen ravintola, Koto, avattiin Helsingissä vuonna 1986, tällä hetkellä pohjoisin sushia tarjoava ravintola jo lienee Rovaniemellä. Sushin voittokulusta Suomessa kertoo sekin, että Marttaliiton paikallisyhdistysten järjestämät sushikurssit olivat heti alusta alkaen suosittuja. Sushin tunnettavuus on kasvanut Suomessa tasaisesti viime vuodet. Nyt sushia päästään tarjoamaan entistä paremmin ja ravintoloiden lisäksi myös ruokakauppojenkin asiakkaille. Oletettavasti pian suomalaistettuinakin versioina; herkullisina joka tapauksessa…
                             

PS. Sushin lisäksi syrjäsilmällä huomasin tarjolla olevan runsaasti monenmoista normaalin lounaan valintamahdollisuutta, joten kyllä siellä nälkä lähtee - mutta lauantaisin kannattaa kohdistaa kokeileva ja ennakkoluuloton herkuttelu sushiin!Jos olet tullut tähän sivustoon jostain linkistä
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ovat linkkejä jatkoon!

2 kommenttia:

 1. Eija-Riitta18:24

  Silmänruokaa roppakaupalla meikäläisellekin joka ei tuohon makumaailmaan ole syttynyt. Voihan tuosta ruuan kauneudestakin nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko ottaa kantaa heti, kun vielä on mukavasti soijakastike-wasabi-makuyhdistelmä suutuntumana. Susheissa on todella laaja raaka-ainevalikoima (Salossakin) ja ilman etukäteisasennetta kokeilemalla uskon, että sieltä löytyisi monta omien makuhermojen houkutusta. Ja kun muistaa 'vaihdossa' nuo miedot inkiväärilastut, jotka valmistavat seuraavaan nautintokokemukseen silmänruuankin lisäksi! Suosittelen - kun samalla pääsisi tutustumaan myös Salon lauantaisuuteen!

   Poista