keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Verenpaine on pääasia

Korkeat lukemat ei pelkästään ikäihmisten ongelma

Tällaisella otsikolla uutisoi Salonjokilaakson toimittaja Marita Mäkinen kirjoitustaan lehdessään. Siihen voi tutustua viime viikon numerosta, eli ajanjakso 24.10.–30.10., viikko 43. Ken ei ole artikkelia lukenut, ennättää ja kannattaa tutustua jälkikäteenkin.

Samalla viikolla Perniönseudun lehti uutisoi samasta aiheesta. Molemmat ”puhuivat” asiaa. Minun ja tuhansien muiden mielestä niissä painotettiin pitämään huolta itsestään.
Tämä huolenpidon yksi kohde on oma päänuppi, jossa ”kovalevymme”, aivot, sijaitsee. Niistä kuulemma pitää huolta kantaa, jotta edessä olevat elonpäivät olisivat mahdollisimman sopuisia itsemme kannalta. Ei olisi niinkään mukava kulkea ja elää ns. toispuolisesti. Ontuen, pyörätuolissa, mykkänä jne.  Tapahtunut tukos aivoissa voi saada kaiken tämän aikaan.  Et ole itse tähän varsinaisesti syyllinen, eikä kohonnut verenpaine yksinään aiheuta tätä olotilaa, mutta kohonnut verenpaine altistaa meidät aivo- verenkiertohäiriöön.  Nykyään puhutaan AVH:sta.

Salossa toimii AVH-kerho, jonka tarkoituksena on antaa vertaistukea sekä näille potilaille, että omaisille.  En itse ole mikään asiantuntija, mutta jonkinlaista tietoa ja kokemusta olen saanut kulkiessani tällaisen häiriön saaneen rinnalla tasan kaksikymmentä vuotta. Yhdessä siinä ollaan itketty ja naurettukin kovan kohtalon saaneena perheenä. Perheenä siksi, että elämä heittää häränpyllyä. (Mitä tuo sanonta tarkoittaakaan, en tiedä ihan tarkasti?) Sen vakuutan, että siitä alkaa uusi kirjoitus koko elämälle.

Joku voi väittää, että kirjoittelen omiani! Epäuskoiset; kaikki vaivalla näppäimistöstä etsimäni kirjoitusmerkit kertovat totta. Mikään niistä ei ilmaise sitä, että puhuisin tai kirjoittaisin omiani. Voin vakuuttaa, että vaikka kaikki mitä tähän kirjoitan, eivät ole ajatuksina omiani, niin (pitkä paussi) joka ikinen ilmaisu on jostakin elämän varrelta opittua ja todellisuutta. Nämä opit olen saanut kanssaihmisiltäni, joiden joukossa on ollut ja on varsinaisia opettajia. Niinpä tämä kovalevyjuttukin on toisilta opittua.

Olen kuullut, lienenkö ymmärtänyt oikein, että sydän  olisi ihmisen pumppulaitos, joka laittaa  veren virtaamaan putkissamme, verisuonissamme. Jos näihin putkiin tulee tukos verenpaineemme nousee. Tämä muodostunut tukos voi olla putkessa joka johtaa sydämeen tai ajattelu- ja tietokeskukseemme, aivoihin. 

Tulee huutava pula ”ravinnosta”, hapesta, jota aivomme tarvitsevat. Tämä puutos aiheuttaa ihmisessä toimintahäiriöitä, jotka olisi hyvä muistaa ja tietää ennakolta. Osasta oireita voi potilas itse tiedostaa, että nyt ei kaikki ole kohdallaan. Tällaisen tiedostamisen, älynväläyksen sanoisin, koki niin monen tuntema TV-ääni Kaj Kunnas. Hän pelasti nopealla toiminnalla itsensä halvaantumiselta. Naapuri oli myös edesauttamassa pelastumista.

Lainatakseni Kunnasta; hän kiirehti naapuriin koska olo ei ollut mitenkään omanlainen. Ilmeisesti oli vaikea toimia ja olo oli huono. Naapurin tavoitettuaan hänellä oli vaikea ilmaista itseään, puhe puuroutui, eikä siitä naapurikaan tahtonut saada selvää. Usein tällainen laitetaan alkoholin syyksi, mutta nyt naapurit soittivat hätäkeskukseen 112. Apu tuli nopeasti ensihoitajien muodossa.

Kunnaksen tilanteen "tavaramerkki" ja apu olikin sanassa PIAN.  Koetan muistella mitä tämä pian tarkoittaa. 
P = yhtäkuin puhe.  Se on yksi varma merkki verenkiertohäiriöstä. Puhe kun sammaltaa, se ei välttämättä viittaa juopumukseen. Uskon, että tämän erottaa sairaskohtauksesta.

Toinen kirjain I = ilmeet, on merkki häiriöstä.  Siinä suupielet saa uuden ilmeen. Toispuoleinen huulten, suun, roikkuminen alaspäin on toinen tunnusmerkki.

A-kirjaimen merkitys on vähän vaikeampi ymmärtää. Kun annat kätesi ristiasennossa puristettavaksi, siis tervehditään ristiotteella ja pyydät vastapuolta puristamaan käsillään sinun käsiäsi. Jos puristus on heikko (avuton), niin silloin viimeistään on kiire hoitoon.

N = nopeasti hoitoon, nyt on kiire.  Siinä PIAN-sanan tarkoitus.

Asiantuntevan ylilääkärin luennolla olen kuullut minkälainen verenpainemittari olisi hyvä hankkia kotikäytössä.

Rytmihäiriötä ei aina itse tiedosta, paitsi tanssilattialla. Siellä sen huomaa jos varpaasi on vaarassa tulla tallatuksi. Rytmi menee päin, siis päin…. Nyt hiukan poikkesin varsinaisesta asiasta, mutta kyseessä on sydämen häiriintynyt toiminta. 
Sellaisiakin verenpainemittareita on olemassa jotka tämänkin ilmoittavat. Silloinkin on kiire lääkärille tutkimuksiin. Uskottava tämäkin on koska sen on ilmaissut ylilääkäri, joka on liuotushoidon vastaava lääkäri.

Samoin lääkärin tutkittavaksi heti, mikäli silmiesi eteen tulee ikäänkuin kalvo, joka estää näkemisen, näet vain toisella silmällä. Tämäkin on ehdottomasti tutkittava. Olen tästä asiasta ennenkin kirjoitellut. Mutta sanotaan, että kertaus opettaa myös äitejä, kanssaihmisiä ja ennen kaikkea allekirjoittanutta.

Tämänkään jälkeen en osaa kirjoittaa omiani. Tosin vuosien saatossa olen yrittänyt miettiä erilaisia asioita eri tavalla. Uskomukseni on uskonasioissa esimerkiksi vähän ristiriitainen. Kova usko siirtää vaikkapa vuoria. Siihen en usko, mutta ihan varmasti vuoria on siirtynyt ja kadonnutkin mannerlaattojen liikkumisen takia. Ei niitä uskolla siirretä. Työkoneilla kylläkin, ehkä.

Uskonnolla on hyvä merkitys, jos sillä saadaan hyvää aikaiseksi, vaikkapa sodat lopetettua. Kaikenlainen vihanpito muutenkin on turhaa. Uskontoja on tuotu ja yhä edelleen pyritään tuomaan asein tähän maailmaan. Nyt taitaa enempi olla  käytössä  tuo sanan sallima ase. Tosin sitäkin pyritään rajoittamaan maailman kolkilla.
                                                                Niilo

Tuttu osoite
...yhden klikkauksen
päässä tästä logosta


Jos olet tullut tähän sivustoon jostain linkistä
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ovat linkkejä jatkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti