maanantai 31. lokakuuta 2016

Retki kuuluisaan munapitäjään, Laitilaan

Kaikki muut, paitsi minä, osannevat kertoa Laitilan sijainnin hyvinkin tarkasti maantieteellisesti ja kartalle paikallistaen. Kykenemättömyyden tunnustan/puolustelen sillä, että en lukenut kansakoulun oppimateriaalia kovinkaan hyvin. Silloin joskus minulle riitti muuta opiskeltavaa. Esimerkiksi ensimmäisen ostamani kirjan hankin jo tokaluokalla. Senkin vielä salaa. Eli se oli ensimmäinen tekemäni salakauppa, josta nyt vuosien takaa kerron näin kirjallisesti. Salaa, yksikseni siitä myös nauttisin. On niitä salaa tehtyjä asioita varmaan muitakin, mutta tämän olen muistanut koko lyhyehkön elämäni.

On se hyvä, että tuo muisti on tekijä, joka helpottaa elämän jokaisen mutkan tallessapitoa hyvinkin paljon. Ajatelkaa, jos kaikki tapahtumat päivän mittaan muistaisi, niin olisi elämä tosi pitkäntuntuinen. Nyt kun päivä menee luikahtaen iltaan, niin koko elämä lyhenee siinä mielessä. Tai oikeammin tuntuu jälkikäteen menevän huomattavasti lyhyemmässä ajassa, ei lyhenevän!

Keskiviikkona 26.10. bussillinen meitä sytyläiset suuntasi matkamme kohti Laitilaa. Minulla oli varmaankin peruutuspaikka koko matkan ajan. Minusta kuljettaja ajoi jotenkin hassulla tavalla, peruuttaen. Minulla kun oli selkä päin menosuuntaa. Taitava kuski oli, ilman muuta, koska niin jouhevasti ajeli monet mutkat ja risteykset.

Ensimmäinen pysäkki oli Laitilan kirkon portin kohta. Lahja Isotupa ja hänen miehensä, kirkon pääopas, toivotteli meidät tervetulleiksi Laitilaan.

Siinä selvisi pitäjässä eli kaupungissa asuvan 8000 henkeä. Ilonaiheena heille on noususuuntainen asukkaiden määrä. Siitä saa kuulemma syyttää Uuttakaupunkia autotehtaineen. Laitila on saanut asukkaiden lisääntymisen lisäksi uutta teollisuutta. Alihankinta on avainsana teollisuudelle, josta Laitilakin on saanut osansa. Onko munateollisuus laskusuunnassa, sitä en tiedä, kun tästä asiasta ei puhuttu sanaakaan, vaikka heidän vaakunassaan on kultahelttainen kukko. 

Eero, Kuuloyhdistyksen puheenjohtaja, havaitsi ettei edes ruokailun yhteydessä kananmunia ollut tarjolla. Tai onko asia jo niin vanha juttu, ettei siitä ollut syytä mainita. Sen sijaan paikallinen virvoitusjuomatehdas ja sen toimelias toimitusjohtaja oli framilla. On siitä huhua muutenkin kuultu, ainakin tehtaan siideri on ansainnut monessa yhteydessä erikoismaininnan.

Laitilan kirkko on ohittanut ainakin rippikouluiän. Tämä komia ja hieman ylimitoitettu kivikirkko on rakennettu jo vuonna 1483.  Kirkon holvikaaria kun katselee, niin silloin ei olla oltu köyhiä eikä kipeitä, niin pramean vaikutelman kirkko antoi. Minulta jäi oppaan selvitys alttaritaulun historiasta niin vähälle, etten ainakaan ryhdy siitä mitään kertomaan. Esitys oli varmasti hyvä ja selkeä, mutta kuulovammani oli esteenä osittain sen vastaanottamisessa. Liian kova vastakaiku rikkoi puheen. Sain toki jotakin selvääkin esitelmästä.


Veljeskoti (entiseltä nimeltään), nykyisin

                                       

Täältä löytyi mielestäni tutustumisen varsinainen kohde. Olinhan tähän tutustunut HV-telkkarin kautta. Tämä tarkoittaa TV-vastaanotinta ja palvelua, jota kutsuttiin hyvinvointitelevisioksi. Kysymyksessä oli molemminpuolinen TV-yhteys, katsoja näki ohjelman tekijät ja he näkivät katsojan. Syntyi kaksisuuntainen yhteydenpito tv-tekniikalla. Ikäänkuin olisimme olleet ”lääkärissä” potilaina ja ohjelman tekijät niitä lääkäreitä. Sellaistakin ohjelma-aikaa oli. Tätä kautta tuli tutuksi tai ainakin nähdyksi Veljeskodin asukkaiden mieskuoro. Asukkaat todella asuvat kodinomaisesti. Heillä oli täyden palvelun paikka. Oma hoitohenkilökunta vastasi sotainvalidien terveydestä ja kaiken kattavasta hoidosta. Ikääntyminen sotainvalidien / veteraanien riveissä ovat niitä harventuneet, siksi kodin nimi on muutettu Laitilan Terveyskoti nimiseksi. Sinne on mahdollista päästä hoitoon tai peräti asumaan tietääkseni Kelan kautta. Hoito on laadukasta, sen ainakin minä totesin jo tällä pikavisiitillä.


Hocoma-terapia

Kävelykuntoutusta robotiikalla. Tätä kuntoutusta annetaan 
Suomessa kolmella paikkakunnalla.

Kitinkannus-hoitolaitos on osoitteessa 69101 Kannus.
Saarenvire 95400 Tornio.
Laitilan Terveyskoti 23800 Laitila.

Viimeksi mainitussa kohteessa me vierailimme. Siellä saatiin tutustua tähän kävelyrobottiin. 


Näimme kuinka potilasta opetettiin uudelleen kävelemään halvaantumisen jälkeen. Asiakas oli valjastettu valjailla, jotta hän pysyy kävelyasennossa. Jalkojen alla oli säädettävä kävelyalusta eli monelle kuntosaleilta tuttu juoksumatto. Näimme myös videolta lyhyen pätkän auto-onnetomuudessa olleesta nuoresta miehestä. Yksityisyyden säilyttämisen vuoksi se oli todella lyhyt. Siinä kuitenkin näytettiin potilaan jalat kuntoutuksen alettua. Fysioterapeutti, valvoja, joutui aluksi jatkuvasti avittamaan potilaan jalkaa. Näimme vilahduksen potilaan kasvoista, ilme ei ollut mitenkään valoisa. Kymmenen kuukauden kuluttua oli tapahtunut iso muutos. Jalat eivät tarvinnut avustajaa ja ilme oli avoin ja hymyilevä.

Kyseinen laite antoi aivoille impulsseja. Näin jalkoja käskytettiin niin sanotun  kovalevyn- eli aivojen välityksellä.
Hoitoa  eli terapiaa annetaan lääkärin suosituksella
-  halvauspotilaille
-  aivovammapotilaille
-  erilaisille neurologiapotilaille mm.
-  MS-potilaat
-  Parkinson-potilaat
-  CP- vammat
-  selkäydinvammaiset
-  tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista kärsiville
Terapian avulla kävelyä voi harjoitella myös kuntoutuja, joka muuten ei pysty hallitsemaan pystyasentoa tai kehonsa painoa. Eli on varsin laaja ryhmä potilaita, joille hoito soveltuu.

Varmasti tarkempaa tietoa saa googlettamalla. Tästä tuli mieleeni, että turhaan minä etsivän virkaan yritän kouluttautua. Aika monta kirjainta löysin tästä näppäimistöltä jo helpommin, mutta vielä harjoitusta tarvitaan. Raskastakin tämä etsintä on. Ajatelkaa miten raskasta on kaiken aikaa kannatella siinä sivussa kahdeksaa tyhjäntoimittajasormea. (Jos ihan tarkkoja ollaan, niin yhdeksän sormea pysyttelee lepotilassa.)

Terveisiä voin jo kertoa eräältä rouvalta, joka tulee meille esittelemään vanhoja valokuviaan 6.2.2017 Kuuloyhdistyksen tilaisuuteen.  Vanhan Suomen Petsamo on hänen muistelujensa kohteena. Kyse on merkittävästä palasta historiaamme, josta saamme kuvien ja kertomuksen välityksellä varmasti oikean kuvan.

                                                                 Niilo








Tuttu osoite
...yhden klikkauksen
päässä tästä logosta


Jos olet tullut tähän sivustoon jostain linkistä
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ovat linkkejä jatkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti