keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Tyhjästä on paha nyhjästä

Mielipidekirjoistus, joka on julkaistu jo myös printtimediassa, mutta joka puolustaa paikkaansa luettavaksi toistamiseen ajatuksia herättävän aiheensa vuoksi:

Tyhjästä on paha nyhjästä

Kyllä laittaa miettimään taas tämä tulevaisuus. Hallituksen suunnitelmat laittavat mielikuvituksen koville. Takuueläkettä leikataan, lääkekorvausten kattoa nostetaan, lämmitysöljyn verotusta korotetaan, polttoaineveroa korotetaan... Laittaa ainakin tämän kansalaisen miettimään, miten tulla toimeen!

Takuueläkkeen suuruus on 750 euroa eli sen vähintäin saa jokainen eläkkeellä oleva. Eläkkeellä oleva ei aina ole 65 vuotta täyttänyt, haluan muistuttaa. Itse olen alle 40-vuotias ja ollut aina työkyvyttömyyseläkkeellä sokeuteni vuoksi. Minua koskettaa myös lapsiperheisiin kohdistuvat päätökset.

Jos takuueläkkeestä otetaan 20 euroa, se on noin 2,7 %. Eihän 20 euroa summana kuulosta isolta. Silti tuolla rahalla voi saada lähes viikon ruoat, kun oikein pihistää. Ollaan sitten taas viikko syömättä…

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kuulin Veikkauksen johtajan saavan 32000 euroa kuukaudessa. Minulta sen saman summan keräämiseen menee yli 4 vuotta. Sitten vielä Ykkösaamussa puhutaan, että isojen johtajien palkkataso ei ole sama kuin maailmalla. Eihän se meno meillä muutenkaan ole samanlaista kuin isossa maailmassa!

Jos tuosta Veikkauksen pääjohtajan palkasta otetaan 2,7 %, se on noin 850 euroa. Tämä ei tuossa 32000 eurossa paljon tunnu, kun taas 20 euroa 750 eurosta tuntuu. Sillä pääjohtajan palkan leikkauksella maksettaisiin yksi takuueläkekin.

On hienoa, kun parhaillaan sosiaalisessa mediassa jaetaan vinkkejä, miten voi elää koko syyskuun 3 eurolla päivä. Kun sitä laskemista joutuu tekemään vuoden jokaisen kuukauden jokaisena päivänä, ei se enää olekaan niin hohdokasta. Se on ahdistavaa, se on turhauttavaa ja se on masentavaa.

Kesä ja syksy ovat siitä hienoa aikaa, että luonnosta löytyy paljon ravintoa. Jonkun pitäisi vain kerätä se. Näin sokeana on vähän haastavaa käydä suon laidalla lakkoja keräämässä, mustikkametsään meneminenkin on siinä ja siinä. Marjoja voi kerätä pensaista, kun tarvitsee vain pyöriä pensaan ympäri. Sieniäkin olisi kiva syödä, mutta niiden kerääminen ei onnistu.

Hifistellään kirpputorilla käymisestä ja kierrättämisestä, köyhälle perheelle se on ainoa vaihtoehto. Ei voi sanoa lapsille, että mennään vaatekauppaan ja saat valita, minkälaisen ulkoilupuvun haluat itsellesi. Mennään lapsen kanssa kirpputorille ja sanotaan, että katsotaan, löytyykö sinun kokoasi olevaa, siistiä asua. Jäät ilman ulkoilupukua, jos kirpparilta ei löydy.

En halua valittaa, Suomessa on hyvä asua ja on aina minun aikanani ollutkin. Nyt vaan menee kuppi nurin, kun kansanedustajilta ja isoilta pomoilta on karannut homma lapasesta. Eihän noilla 6000 euron kuukausituloilla voikaan tajuta, mitä on eläminen noin 600-700 eurolla kuukaudessa.

Eikö nyt voitaisi tehdä muutama fiksu päätös? Aloitetaan vaikka sillä, että laitetaan lapsilisään joku tuloraja. Eihän tämä ole tasa-arvoista, että lapsilisä maksetaan kaikille alle 17-vuotiaille. Toiset voivat jättää sen rahan säästöön, kun toiset joutuvat käyttämään sen elämiseen. Ei sekään siis ole reilua, että toisella 17-vuotiaalla on 17 vuoden lapsilisät talletettuna ja toinen aloittaa tyhjältä pöydältä.

Tekisin melkein mitä vain pystyisin, jos joku ottaisi minut töihin. Vapaaehtoistyöni on haluttua ja sitä arvostetaan, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan senttiäkään.

Ihmettelen elämääni yhdenvertaisessa ja tasa-arvoisessa Suomessa. Oma oikeudentajuni ei enää riitä ymmärtämään tätä menoa. Säästää pitää, sen ymmärrän. Miksi pitää säästää niiltä, joilla jo muutenkin on vähän? Tulevat, kaavaillut säästöt tarkoittavat omalta kohdaltani ainakin sitä, että joudun miettimään, ostanko lääkkeet vai syönkö. Toisaalta, jos en osta lääkkeitä, ei tarvitse syödäkään…

Eiväthän kaikki säästöt kohdistu suoraan minuun, mutta välillisiä vaikutuksia on. Kun polttoainevero nousee, myös vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalveluiden omavastuut nousevat.

Nyt jo lääkärireissun hinta julkisella puolella on minulle lähes 90 euron hintainen. Siinä on matkojen omavastuu ja poliklinikkamaksu. Siihen liittyy usein myös käynti apteekissa. Lääkekorvausten katon nostaminen tuntuu taas omassa kukkarossa. Miettimistä on paljon!
Halusin vain herättää kaikki, ihan kaikki, ajattelemaan, että kaikilta meiltä on otettu ja otetaan edelleenkin. Silti ihmettelen, miksi vähäosaisilta otetaan siitäkin vähästä vielä pois. Olisihan se kaikkien kannalta mukavampaa, että saisin sen 20 euroa enemmän eläkettä kuukaudessa, niin ei tarvitse lähteä sosiaalitoimistoon jonottamaan. Se lisää taas yhteiskunnan menoja. Jos saan sen saman 20 euroa sosiaalitoimiston luukulta, olen kuitenkin käyttänyt sosiaalityöntekijän aikaa ja hänenkin palkkansa maksaa.

En enää tiedä, onko lottovoitto syntyä Suomeen. On se tietysti, moneen muuhun maahan verrattuna. Olemmehan me myös tottuneet vuosien aikana liian hyvään. Olen valmis kantamaan korteni kekoon, jos isokenkäisetkin sen tekevät niin, että se heidänkin tuloissaan edes näkyy, kun ei se missään tunnu!

Kiitos ja anteeksi! Värikästä syksyä ja jaksamista kaikille omien murheidensa kanssa!

Päivi Vigg

työkyvyttömyyseläkkeellä oleva vammainen pitkäaikaissairas 

1 kommentti:

  1. Hyvin puhutteleva kirjoitus, jonka soisin päättäjien lukevan ja tekevän korjaavia toimenpiteitä.

    VastaaPoista