tiistai 21. kesäkuuta 2016

Väärä, oikea, vasen?


Tänään jouduin taas pohtimaan äidinkieleni ihmeellisyyksiä. 


Keskustelin esikoiseni (7 v.) kanssa pyöräilystä. Poika kysyi, kummalla puolella tietä pitää ajaa. Vastasin hänelle, että oikealla. Terävänä poikana hän kysyy, onko oikea puoli oikea vai vasen. Sanoin hänelle sen olevan oikea tien reuna eli sen käden puolella, jolla kädellä kirjoitat.

Pojalla heräsi kova huoli: kuinka luokkatoveri osaa ajaa pyörällä, kun hän on vasenkätinen.

Äitiä nauratti, eikä ihan vähän. Sitten keskusteltiin, että luokkatoveri ajaa sillä puolella tietä, jonka puolen kädellä ei kirjoita. Esikoiseni ihmetteli, miten voi olla sellainen sääntö ajaa pyörällä, että toiset ajavat sen käden puolella, jolla kirjoittavat ja toiset sillä puolella, jolla eivät kirjoita. Sekaisin siinä kuulemma menee.

Nyt olisi siis tarpeellista löytää sellainen ohje pyörällä ajamisen oikean reunan muistamiseksi, että sama sääntö sopii niin oikea- kuin vasenkätisillekin. Kerro oma vinkkisi kommenttiin! Kiitos, että autat minua vanhemmuudessani.

Päivi 

5 kommenttia:

  1. Vanhempana varmaan menisi sillä tiedolla, kummassa kädessä ei ole rannekelloa ja vielä vanhempana vihkisormusta. Ohiajavista autoista voi tietenkin tarkistaa, kumpaa puolta ne ajavat. Ja jos ei autoja satu menemään, niin sitten ei ole niin kovin tarkkaa koko asian kanssa, vaikka ajaisi väärää puolta. Oikea ja vasen kyllä menevät sekaisin usein aikuisillakin, mutta pyöräily tien oikeassa laidassa sujuu silti ihan vaistomaisesti. Odotan mielenkiinnolla, keksiikö joku oikean ratkaisun oikeassa oloon.

    VastaaPoista
  2. Jo keski-ikäisen vasenkätisen poikani kommenttiin lisäyksenä oikeassaolon odotteluunsa hänen opettajaltaan saamansa ohje:
    "Vain yksi väärässäolo, ja syntyi oikeassaolijoiden liitto.

    Nyt tarvitaan siis yhdistäviä tekijöitä liittoutumaan... juuri Sinulta!

    VastaaPoista
  3. Eija-Riitta Hilska10:31

    Kahdenkin vasurin mamina en ole aiemmin tullut ajatelleeksikaan tällaista ongelmaa. Enkä kyllä osaa siihen ratkaisuakaan ehdottaa. Ehkä se oikea laita löytyy loppujan lopuksi jotenkin luonnostaan. Ainakin nuo mainitut vasurini ajaa huristelevat reippaina nuorina ympäriinsä. Mitä nyt toiselle aina silloin tällöin sattuu haavereita fillarillaan, mutta niiden syynä ei tietääkseni ole ollut väärä tieto oikeasta laidasta :)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi15:34

    Mun lapsuudessa pyörissä oli takaritsissä kiinni turvaviiri, joka käännettiin auki, kun lähdettiin liikkeelle. Joku heijastinkin siinä päässä lätkässä taisi olla. Mihin ne on kadonneet? Miksi niitä ei enää ole? Tosi helppo, turvaviiri tien puolella. Ei tarvi miettiä käsiä- Ja siis toi oli ihan joka pyörässä silloin.

    VastaaPoista
  5. Hyvä Päivi. Kyllä maailma on näitä ongelmia täynnä. Jos poikasi valitsee niinsanotun Suomen raskaan ,sen oikean harjoittelemiseen, niin ongelma korjaantuu ihan varmasti, hyvinkin tehokkaasti. Huomasin kuitenkin, ettei poikasi ole mikään tumpelo. Sananlaskussa sanotaan, ettei kysyvä tieltä eksy. Senkin takia hän pysyy oikealla tiellä.

    Niilo

    VastaaPoista