lauantai 15. marraskuuta 2014

Siihen aikaan kun isä lampun osti...

...tai ei nyt aivan, mutta likimain satakunta vuotta sitten, kun nahkakauppias Fjalar Nordell ja pirssiautoilija Sulo Koskinen perustivat Salossa toiminimi Nordell & Koskisen, he ottivat Juhani Ahoakin pidemmän askeleen tekniikan vaikutuksesta suomalaisten elämään aloittamalla radiovastaanottimien valmistamisen Salossa.

Ihminenhän pyrkii vertaamaan kaikkea ensisijaisesti omiin kokemuksiinsa, niin nytkin, kun KamariHerrojen seurassa olin tutustumassa SAMUn Elektroniikkamuseoon. Tuo kuvassa oleva PikkuMatti oli ensimmäinen radio lapsuuskodissani, ei tosin saloralainen, mutta silti lämpöisiä muistoja esiinnostava, noin 800 muun 1920-1980-lukujen vastaanottimen joukosta hyllystä löytyessään. Saattaisi sieltä löytyä Sinunkin se ekasi!


Miesmuistihan on tunnetusti vallan lyhyt, eikä omani yllä juurikaan aikaan ennen sotia, mutta silti tuon museon hyllyrivistöä ajallisesti laitteistojen kehitystä seuraten hämmästyksen sormi oli ihmetyksen suussa. Kidekoneista - sellaisella olen itsekin päässyt varhaisnuoruudessani leikkimään - viime vuosituhannen loppupuolelle; sellainen aikamatka, joka tuntui jopa mahdottomalta. Samoin se rohkeus, jolla nuo alussa mainitut nahkakauppias ja pirssiautoilija olivat uskaltautuneet kehityksen rattaita pyörittämään - ilman, niin oletan, perusteellisempaa koulutusta alalle. Tänään radio 'piiloutuu' tautalle, kelloihin, tietokoneisiin, kotiteatterikokonaisuuksiin, mutta etteivät sen taustat ja useimman nuoruuden seuralaisena olo pääsisi piiloutumaan, niin poiketkaapa Astrum-keskuksen Loisto-Toistoa katsomassa. Suosittelee

IsoTimppa


Mielenkiintoista ennakointia pystyt tekemään jo täällä:

http://www.eliaskokoelmat.fi/fi/aikamatka.php




PS. Kuten lienet huomannutkin, tämä Yhdistävä tekijä ei noudata bloggaamisen sääntöjä kovinkaan orjallisesti. Pääasiana on, että kun Sinulla on ajatus taikka kokemus, jonka haluaisit jakaa, niin... Lukaisehan tuo alapuolellekin jäävä postaus ja tule mukaan yhdistelemään!


Ja tuonne Kommentteihin voisit vaikka 'muistella' sen radion ja niitä radio-ohjelmia, jotka olivat tärkeitä lapsuudestasi - jo ennen teini-ikää... kuin myös sitten kun vain sitä tiettyä laulusolistia voi/täytyi kuunnella!

1 kommentti:

  1. Aika moni suuryritys on saanut alkunsa harrastustoiminnasta. Nälkä on kasvanut oppimisen mukaan. Neljä radiota päivässä, käsityönä, on myöskin sen pääoman kertymän kannalta ollut varsin merkittävä. Tekniikan kehittäminen jo yksistään vaatinut varallisuutta, ainakin uskon niin olevan. Pienestä rahavirtauksesta tuli suuri virta. Usko omaan osaamiseen sekä näyttö siitä, että pystyy kehittämään osaamistaan on tärkeää. Osaaminen varmaankin oli se pääoma jolla varsinaiset raha-hanat aukesivat. Unelma toteutui ja tuloksena suuryritys.
    Suuryritys on myöskin elekroniikka museo. Kannattaa tutustua.

    VastaaPoista