sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Loimaa ja Pöytyän Enkelipuisto



Kuulonhuoltoyhdistys teki syysretken Loimaalle ja Pöytyälle. Loimaalla oli kohteena Kanta-Loimaan kirkko, Kotiseutu- museo ja Maatalousmuseo Sarka ja Pöytyällä kuvanveistäjä Kyösti Iitin Enkelipuisto.


Kanta-Loimaan kirkko on Loimaan seurakunnan pääkirkko, johon mahtuu 1200  henkeä. Tästä linkistä pääset katselemaan 3600 panoraamakuvaa kirkosta. Nuori pastori piti hartaushetken ja kertoi kirkon historiaa todella antaumuksella. 
Kotiseutumuseo, joka toimii 1855 valmistuneessa kivisessä lainamakasiinissa, Kanta-Loimaan kirkon vieressä. Museon näyttelyt kertovat loimaalaisesta arjesta ja työstä, museoon on sijoitettu noin 3500 luetteloitua esinettä. Tämän kesän teemana olivat Rintaman puhdetyöt: Asemasodan aikaisten puhdetöiden näyttely. Esillä on eri materiaaleista valmistettuja töitä pienistä koruista, rasioista ja soittimista isoihin koreihin. Kastepuvut: Suvuissa kulkeneita ja ainoalle lapselle rakkaudella ommeltuja kastepukuja eri vuosikymmeniltä alkaen villaisesta kastehuivista aina vuoden 2013 kudottuun kastepukuun saakka. Todella mielenkiintoinen museo. Esineistö on vanhemmalle väelle osin tuttua. Nuorempi väki voin vain ihmetellä, että miten ennen on tultu toimeen.

Maatalousmuseo Sarka on jo monelle tuttu, mutta siellä kannattaa käydä vaikkapa vuosittain. Tämän vuoden vaihtuva näyttely on ollut ”Maat, metsät ja tehtaat”.  Se on näyttely pitkästä 1950-luvusta. Aikakautta leimasivat jälleenrakennus, puute, kova työnteko ja säädyllinen elämä. Pitkä vuosikymmen alkoi sotien päättymisestä ja jatkui aina 1960-luvun murroksiin saakka. Mielenkiintoinen. Sarkassa myös ruokailimme.

Matka Salosta Enkelipuistoon
Maatalousmuseolta automme suuntasi kohti Pöytyää ja Enkelipuistoa. Linja-auton kuljettaja laittoi navigaattorin päälle. Kuljimme jonkin matkaa sivutietä kunnes kuljettaja ilmoitti navigaattoin kertovan, että olemme perillä. Ympärillä oli vain metsää, Enkelipuistosta ei ollut tietoakaan. Kuljettaja ajatteli jo kääntyvänsä tai paremminkin peruuttavansa takaisin. Eipä hätää, kaivoin Nokian Here Maps´in esiin. Se ilmoitti, että ajakaa vielä 500 metriä eteenpäin. Sieltähän se Enkelipuisto löytyi. Kuvanveistäjä Kyösti Iitti odotti meitä. Hän kierrätti meitä puistossaan, joka on vaatinut tähän mennessä 30 vuoden työn. On yllättävää löytää tuollainen puisto keskeltä metsää. 

Enkelipuistoon on matkaa Salosta yli 70 kilometriä, mutta siellä kannattaa käydä. Paikka on avoinna kesäisin erikseen ilmoitettuina aikoina. 

Mikä Enkelipuisto kiinnostaa, lisätietoa löydät tämän linkin kautta.
Tällä hetkellä ei ole pääsymaksua, kävijä voi jättää vapaaehtoisen maksun postilaatikkoon.
Aatami ja Eeva

Motoristien suojelusenkeli matkalla kahdeksi viikoksi Tampereelle (kuva Kyösti Iitiltä)
Kuvanveistäjä Kyösti Iitti peukuttaa
Lokikirjaa lukeva Enkeli
Yhdistyksen väkeä yhteiskuvassa, taustalla Iitin töitä.





3 kommenttia:

  1. Upeaa aktiivisuutta - Pentiltä kuin myös Kuulonhuoltoyhdistykseltäkin - näitten kotimaan maisemien ja kohteiden katseluiden järjestämisessä sekä siinä, että myös tätä kautta saamme me ei-mukanaolleetkin nauttia reissujen annista. Kiitos!

    Vähäiseksi ei jääne kiitosten osuus matkakohteiden etsijälle, sillä todella mielenkiintoisia ne kuulostavat olevan - osallistuja-aktiivisuudenkin perusteella. Olenkin odotellut koska myös muista yhdistyksistä alkaisi kuulua kyselyitä, että kuinka omasta toiminnasta tänne saisi tietoa näkyville. Ennakoinformaationa ja toteutuneena. Ja kyllä saa! Yhdistävä tekijä-blogi on juuri sitä varten! Ellei omassa porukassa ole sopivaa sananikkaria, jolle olisi kirjattu suora kirjoitusoikeus tänne, niin ylläpitäjiltä saa aina apua. Yhteys vain sähköpostilla joko pentti.laitala@gmail.com tai timo.luhtavaara@gmail.com

    Ei hyvän foorumin käyttömahdollisuutta kannata jättää näkymättömiin ja lojumaan viitsimättömyyden viltin alle!
    Uskoo IsoTimppa

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pentti!
    Olit tuonut selkeällä tavalla retkikertomuksen esille.
    Jälleen kerran esittely myöskin Kuulohuoltoyhdistyksen toimnnasta. Elämä on muutakin kuin raatamista.
    Niilo

    VastaaPoista
  3. Anonyymi21:00

    Metsäkulmilta löytyy välillä todellisia yllätyksiä. Itse en Enkelipuistossa ole käynyt vaikkei olisi kuin muutaman kilometrin matka. Kesäiset aukioloajat osuivat menemään mökkeilyn kanssa päällekkäin. Mutta jos laittaisin ensi kesän tavoitteeksi.
    Suosittelen ja suosin itsekin kotimaan matkailua. Lähiseuduilta löytyy monia ihanan yllätyksellisiä ja upeita paikkoja./ E-R

    VastaaPoista