sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kuinka käy kyntömiehen?

”Jos ei kylmä kynttilänä eikä pauku Paavalina, kylmää kynnet kyntömiehen.” – Ja tänään 2.2. on tuo Kynttilänpäivä, Paavo ja Paavali reilu viikko sitten ja kylmääkin taitaa olla kiitettävästi lämpöisen alkukesän saamiseksi. Siis jos wanhan kansa viisaus on siirtynyt tähän nykyaikaan. Sellaisen wanhan kansan, joita me tuon nestorinkaan kanssa emme suinkaan pyri edustamaan, mutta mieluusti kyllä heitä muistelemme. Ne vanhat elivät meidän varhaislapsuudessamme ja tiesivät paljon perittyjen ja omien kokemuksiensa sekä pirtin ikkunanpielessä roikkuneen Allakan avulla. Ilman Internettiä.

 Kaikilla vuodenajoilla oli ”taivaan merkit”, joita seurailtiin. Ja vaikka jo minunkin lapsuudessani anodiradiosta kuultiin säätiedot, niin isoisäni, Ukko-Pekka, kyllä illoin aamuin tähysteli järven takaista taivaanrantaa. Näkymistä ja allakastakin selvinneestä taivaallisen kuun asennosta hän ’arssinoi’ ja ennakoi, että minkämoisiin toimiin talonväen pitäisi ryhtyä lähiaikoina. Monet työt ja tehtävät kun kannatti kohdentaa niille otollisemmalle ajalle.

Pakko tuollaiseen on yhä uskoa, sillä omat aktiivisuutenikin huomaan kiinnittyneeksi kuun asentoon. Nytkin kasvavan yläkuun alkumetreillä siitä on selkeänä todisteena tämän postauksen helppo toteuttaminen. Ainakin itselleni. Alakuun loppupuolella tuppaavat jopa tiskit jäämään kasaksi altaaseen. Kuun kierron mukaan aloitettiin lähes kaikki suuremmat urakoinnit, sillä ”yläkuu kasvattaa, alakuu hävittää”. Kuun kierto oli ja on yhä jaettuna neljänneksiin, joita myös tarkoin seurattiin. Yläkuun 8. ja 9. päivä olivat ne parhaat päivät kylvöille ja taimien istutuksille. Myös vuorokauden ajat olivat merkityksellisiä, kasvattavat työt piti aloittaa aamusta, tuhoavat iltapäivällä, mutta puoliltapäivin ei kannattanut aloittaa mitään uutta.

Mutta vielä tähän Kynttilänpäivään, josta myös kevään tuloa arvuuteltiin, mm. näin: ”Ensimmäisestä suojasäästä Kynttilän jälkeen on yhdeksän viikkoa sulaan veteen”. Ja ainakin tänne SYTYn kotikulmille jo huomenissa on lupailta plussaa, että laskeskellaanpa siitä…



Seurailkaapa vain taivaallisen kuun kiertoa omaan eloonne vertaillen. Saatatte tehdä mielenkiintoisia havaintoja! Mielipiteitten vaihtoa passaa pistää tänne kommentteina, toivoo

IsoTimppa

2 kommenttia:

  1. Eija-Riitta15:17

    Täydenkuun aikaan saattaa toisinaan olla uni kateissa ja ajatuselämä vilkasta ainakin tässä kropassa.

    VastaaPoista
  2. Tunnustan! Yötä tai paria ennen täysikuuta illasta nukuttaa tavallista enemmän, mutta uni loppuu pian puolenyön jälkeen - ja sitten on paras vain ottaa kirja esiin... Haittaaks'se? Kun sen tietää!

    VastaaPoista